proypologismosΔύο ημέρες πριν κλείσει το δύσκολο 2011, Πέμπτη 29.12, το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας ψήφισε κατά πλειοψηφία τον προυπολογισμό του 2012, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το πρόγραμμα δράσης· θέματα συναφή και αλληλένδετα μεταξύ τους, αφού χωρίς χρήμα (προϋπολογισμό) αλλά και χωρίς πρόγραμμα (επιχειρησιακό) δεν κάνεις έργο.

 

Οικονομικό και διοικητικό χάος στη δημοσια διοίκηση

 

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης προσδιόρισε το γενικό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο καθώς και τους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει η κρατική εξουσία στην Ελληνική Αυτοδιοίκηση. Μετέφερε τις δραματικές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και τις απόψεις πολλών δημάρχων για το οικονομικό αδιέξοδο και το διοικητικό χάος μεταξύ ΟΤΑ και κράτους. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη χαοτική κατάσταση της δημόσιας διοίκησης που όπως είπε χαρακτηριστικά, υπολειτουργεί ή και έχει νεκρωθεί, κάτι που φαίνεται και από τις διοικητικές επιτροπές σε Υπουργεία που αφορούν στην εξέλιξη δημοτικών υποθέσεων και οι οποίες έπαψαν να λειτουργούν!

 

Αναγκαστικά προσαρμοσμένος στην κρατική πολιτική ο Προϋπολογισμός

Ο Δήμαρχος Δ. Κιούσης ξεκαθάρισε ότι ο Δημοτικός Προϋπολογισμός του 2012 είναι πολύ μετρημένος, προσεγγίζει την πραγματική υλοποίηση ( σε σχέση με άλλες δημοτικές περιόδους) και στοχεύει σε εξορθολογισμό των οικονομικών μεγεθών. Είναι προσαρμοσμένος αναγκαστικά στην κρατική πολιτική απόφαση του «μνημονίου» και έχει εκ των ενόντων «μνημονιακό» χαρακτήρα. Με αυτές τις προδιαγραφές κανένα όραμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Ο προϋπολογισμός είναι προφανές δεν ανταποκρίνεται στο όραμα της δημοτικής αρχής. Όμως η προσπάθεια του Δήμου είναι επικεντρωμένη στην υλοποίηση βασικών έργων με αντίστοιχες πολιτικές κάτι που είναι και μια πάγια απαίτηση των πολιτών εδώ και πολλά χρόνια. Δηλαδή να εξαγγελθούν 5 πράγματα αλλά να γίνουν! Είναι ενδεικτικό ότι το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο και πόροι που θα δίδονταν στους Δήμους πάνε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χορηγούνται ως δανεισμός. Παράλληλα απεντάσσονται έργα και αλλάζουν οι χρηματοδοτήσεις.

Ο Δ. Κιούσης στην τοποθέτησή του περιέγραψε τον τρόπο που θα επιδιωχθεί να διεκδικηθούν περισσότερα χρήματα από διάφορες πηγές χρηματοδότησης κυρίως ευρωπαϊκές. Θα διεκδικήσουμε - τόνισε - περισσότερα ειδικευμένα έσοδα. Οσα χρήματα εξασφαλίζονται θα μπαίνουν στο Δημοτικό Προϋπολογισμό με αναμορφώσεις.

Άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου στον τομέα των μελετών και των συμμετοχών σε προγράμματα χρηματοδότησης (σε μια περίοδο που τότε υπήρχαν ακόμα χρηματοδοτήσεις). Έφερε ως παράδειγμα τα έργα αποχέτευσης ομβρίων (αντιπλημμυρικά) που κάνει ο Δήμος Παιανίας. Τέλος, για άλλη μια φορά διαβεβαίωσε ότι τα δημοτικά τέλη δεν θα αυξηθούν γιατί δεν μπορούν οι δημότες να ανταποκριθούν, ενώ παράλληλα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να εισπραχθούν χρέη και μειωθούν οι απώλειες σε ότι αφορά την ύδρευση χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια παρότι η ΕΥΔΑΠ έκανε αυξήσεις.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Α. Πουλάκης με αναφορές σε όσα προβλέπονταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 για τους πόρους προς την Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του Καλλικράτη κατέθεσε στο σώμα τα εξής: Ο ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 χαρακτηρίσθηκε ως ΄΄σημαντική καινοτομία, που συνδέεται άμεσα με την μεταφορά ανθρώπινων και οικονομικών πόρων αντίστοιχων προς το ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας΄΄. Κατά αυτόν, στους Δήμους θα αποδίδετο το 12% του ΦΠΑ , τα 2/3 του 20,5 % του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και από ρύθμιση των οφειλομένων παρελθόντων ετών (213,9 εκ €) , σύνολο (3.739,9 δις €) Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της ΚΕΔΕ, "με το κατατεθέν σχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπονται μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων της τάξης του 32% σε σχέση με φέτος, που επίσης είναι μειωμένη κατά 35% σε σχέση με το 2010."Ειδικότερα, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), από 3,5 δισ. φέτος, μειώνονται στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης των 1,1 δισ. Ευρώ (31,42%) , τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγους μήνες είχε υπολογίσει ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ.”.   "Ωστόσο από την αναλυτική και ανά κωδικό του κρατικού Προϋπολογισμού 2012 επεξεργασία προκύπτει μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.(48,57 %)”.Από την άλλη δόθηκε οδηγία από το Υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι προϋπολογισμοί κατά 15% , καθόσον οι δαπάνες μισθοδοσίας των Δήμων μειώνονται, κυρίως λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου κατά 15%, δηλαδή περί τα 270 εκ € .Αυτή τη στιγμή τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν για τους Δήμους είναι ελλιπή. Υπάρχει μία εκκρεμότητα στο ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα υπάρξει μετά το ΘΗΣΕΑΣ για τους Δήμους, άρα επί της ουσίας είμαστε ελλειμματικοί σ’ αυτό. Υπάρχει βέβαια το ΕΣΠΑ από το οποίο θα προσπαθήσουμε ν’ αντλήσουμε αρκετούς πόρους αλλά όλοι οι Δήμοι εκεί πλέον στοχεύουν. Το πρόγραμμα ΣΑΤΑ είναι τελείως πετσοκομμένο. Επομένως αν θέλουμε να κάνουμε κάποιες δομές ανάπτυξης πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε   πόρους . Αυτό είναι ξεκάθαρο.

 

Για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Κρωπίας , οικονομικού έτους 2012, τηρήθηκαν όπως είπε οι οδηγίες που δόθηκαν με την αριθ.οικ. 50698/2-12-2011 ΚΥΑ Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Οικονομικών. Ο Προϋπολογισμός και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (ΕΠΔ) εξειδικεύουν το πενταετές (τριετές για την παρούσα δημοτική περίοδο) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) σε ετήσια βάση. Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίστηκε και ψηφίστηκε   με την αριθμό 339/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας κατά πλειοψηφία και υποβάλλεται μαζί με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται ως παράρτημα σε αυτό.

ΕΤΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

ΝΕΑ ΕΡΓΑ

2011

8.942.783,62

13.078.624,04

2012

6.799.273,38

10.698.493,00

 

-2. 143.510,24 €

-2.380.131,04 €

 

 

 

 

 

 

Ειδικότερα κατά την σύνταξή του Προϋπολογισμού :

  • Δεν υπερεκτιμήθηκαν τα       έσοδα και δεν       εγράφησαν έσοδα που       δεν πρόκειται να       εισπραχθούν.       
  • Το ύψος       των εσόδων δεν       υπερβαίνει       αναιτιολόγητα τις αποδόσεις του       προηγούμενου       οικονομικού έτους.
  • Δεν εγράφησαν έσοδα       από δάνεια για την       κάλυψη λειτουργικών δαπανών .

 

Ο Α. Πουλάκης κατέληξε ότι ο φετινός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από πνεύμα περισυλλογής και οικονομικού νοικοκυρέματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την παραπέρα πρόοδο και ανάπτυξη του Δήμου και τελεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της ρευστότητας των δημοσιονομικών   μεγεθών που αυτή φέρνει σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και συνεπακόλουθα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (ΕΠΔ) είπε ότι καταρτίστηκε έχοντας ως οδηγούς τον οικονομικό προϋπολογισμό   του 2012, το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία υστέρηση στις εισπράξεις παλιών οφειλών παρά τις προσπάθειες που έγιναν, οι οποίες θα συνεχισθούν   πιο εντατικά και μεθοδευμένα για την είσπραξη των οφειλόμενων στο Δήμο.

 

Συγκριτικός πίνακας Προϋπολογισμού Δαπανών

2011 ~ 2012   -   8.915.509,90 €   (- 22,5%)

2010 ~ 2012   - 13.125.549,32 €   (- 29,8%)

 

Ο Σωτήρης Λάμπρου στην τοποθέτησή του υπενθύμισε στην μείζωνα αντιπολίτευση ότι οι καταρτίσεις των προηγούμενων προϋπολογισμών στόχευαν στον εντυπωσιασμό με μεγάλα ποσά 40 με 45 εκ. ευρώ ενώ τελικά τα ποσά υλοποίησης τους ήταν της τάξεως των 20 με 25 εκ. ευρώ σύμφωνα με τα πρακτικά της 25ης συνεδρίασης του ΔΣ (14.12.2009)! Ο Σ. Λάμπρου ανέφερε ότι η κριτική της τότε αντιπολίτευσης και του Δ. Κιούση ήταν ορθές και επιβεβαιώνονταν. Αυτός ο προϋπολογισμός, του 2012, στοχεύει στην πραγματική υλοποίηση.

 

Τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Το τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Κρωπίας παρουσίασε η επιστημονική συνεργάτιδα του Δήμου Κρωπίας Ελένη Κωστίδη το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής οι οποίες, εξειδικεύονται σε άξονες, μέτρα με ενδεικτικές δράσεις και αντιστοιχούν σε δείκτες μέτρησης και αξιολόγησης αλλά και σε ενδεικτικές εκτιμήσεις εσόδων, πηγών χρηματοδότησης, κατανομής εσόδων για την κάλυψη των δαπανών δράσεων (οικονομικός σχεδιασμός επιχειρησιακού προγράμματος).

Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Η μείζωνα αντιπολίτευση με τον επικεφαλής της   Αριστείδη Γκίκα επανέλαβε τις κριτικές της παρατηρήσεις περί «υπέρ του δέοντος υφεσιακού προϋπολογισμού απ’ ότι επιβάλλεται από τις συνθήκες» ενώ υποστήριξε ότι έπρεπε να υπήρχαν στον προϋπολογισμό ποσά για επενδύσεις και για αγορά οικοπέδων. Ο Α. Γκίκας με αναφορά στη θέση ότι οι προγραμματικές εξαγγελίες των δύο δημοτικών συνδυασμών όπως αυτές αναπτύχθηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2010 ήταν πάνω- κάτω   κοντινές, υποστήριξε ότι ο δημοτικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει με ανάλογα ποσά αυτές τις εξαγγελίες και καταψήφισε τον προϋπολογισμό καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Δεν διακρίνουμε όπως είπε όραμα, είναι ένας προϋπολογισμός συντήρησης έχει μεγαλύτερη μείωση στις δαπάνες από αυτή που προβλεπόταν. Ελπίζουμε όμως να διεκδικήσει η δημοτική αρχή πόρους και να φτιάξει μελέτες.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κρωπίας τονίζει ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο ψήφισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με τις παρατηρήσεις και τις διαφωνίες της, περιλαμβάνονται οι προγραμματικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής οι οποίες εξειδικεύονται σε μέτρα και πολιτικές. Άρα η κριτική γίνεται μόνο για το «θεαθήναι» και δεν έχει πραγματικό περιεχόμενο. Οι οικονομικές υποχρεώσεις που μας άφησε η διοίκηση Αθανασόπουλου 12 εκ. ευρώ (επίσημα στοιχεία του Ισολογισμού 2010) εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην λειτουργία του Δήμου. Καλύψαμε το 60% των υποχρεώσεων του Δήμου… Πως θα επενδύσει ο Δήμος με αυτήν την κατάσταση; αναρωτήθηκε ο κ. Κιούσης. Με αυστηρό τόνο επανέλαβε ότι οι «εικονικοί προϋπολογισμοί» του παρελθόντος που εγγράφονταν ποσά για να δικαιολογηθούν εξαγγελίες ...ανεφάρμοστες (και μάλιστα σε αυτό το οικονομικό και διοικητικό χάος της παρούσας περιόδου) έχουν τελειώσει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρωπίας καταψήφισε το σύνολο των τριών ζητημάτων (Προϋπολογισμός, Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) με το αιτιολογικό ότι αυτά εκφράζουν την κρατική και ευρωπαϊκή μνημονιακή πολιτική που καταδικάζει το λαό σε φτώχεια και τους δήμους σε όργανα αυτής της πολιτικής.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 120 guests και κανένα μέλος