Το να βάλεις μία τάξη στην πόλη είναι καλοδεχούμενο και αποδεκτό από όλους. Αλλά να αποφασίζεις για την προβολή ιδεών στην πόλη, αυτό είναι φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας.

Θα το σχολιάσουμε προσεχώς.

Τώρα δημοσιεύουμε τον κανονισμό όπως αποφασίστηκε, γιατί δεν φτάνει η οικονομική κρίση, έρχεται και η τελευταία πινελιά για την καταδίκη των καταστημάτων.

ΑΔΑ: 45Ψ0ΩΨΖ-ΨΘ7

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριθ. Απόφασης: 300/2011

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ημερ. 14 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κ. Καραμανλή 18 Βούλα 166-73 Τηλ. 213-20.20.000-213-20.20.110

 

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

Πρακτικού από τη Δημόσια Ανοικτή – Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με αριθμ. 22/2011 της 14ης Δεκεμβρίου 2011.-

 

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η

ΘΕΜΑ 18ο Hμερήσιας διάταξης

Ψήφιση Κανονισμού προβολής ιδεών και υπαίθριας διαφήμισης.

Σχετικά: Απόφαση 15/2011 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 2011 ημέρα Τετάρτη και 32 20:00 συνήλθε σε δημόσια ανοικτή – τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στο Δημαρχείο του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ύστερα από την με αρ. πρωτ. 76733/9.12.2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου, που επιδόθηκε νόμιμα στο καθένα από τα μέλη και στον Δήμαρχο.

Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο (33) μελών βρέθηκαν παρόντες (17) και απόντες (16) συγκεκριμένα:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ,  ΠΑΝΑΣ ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΔΑΒΑΚΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΔΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ  ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΜΕΙΟΨ. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΣΚΟΥΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΙΝΑ-ΧΟΒΡΗ ΜΑΡΙΑ.,  ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΒΑΔΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΥΔΙΑ, ΚΑΡΑΓΙΑΝ ΩΣΑΝΝΑ-ΝΑΝΑ, ΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΠΕΤΑΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (αρχηγός μειοψηφίας), ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΝΙΤΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

 

ΑΠΟΝΤΕΣ

ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ,  ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Αποχώρησε μετά το πέρας της συζήτησης του 7ου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης), ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Αποχώρησε πρίν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων), ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ δημ. σύμβουλος μειοψηφ., ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ [(Αποχώρησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 1ου θέματος της Ημερήσιας διάταξης (απόφαση 283/2011)],  ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ  (αποχώρησε πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων), ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΑΛΕΞΙΑ-ΑΝΝΑ (αποχώρησε μετά το πέρας της συζήτησης του 4ου εκτάκτου θέματος), ΜΠΕΛΕΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αποχώρησε μετά το πέρας της συζήτησης του 4ου εκτάκτου θέματος), ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  (Αποχώρησε μετά το πέρας της συζήτησης του 5ου έκτακτου θέματος), ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ-ΣΩΤ.  (Αποχώρησε μετά το πέρας της συζήτησης του 6ου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης), ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ αρχ. μειοψηφ.,   ΒΑΜΒΑΣΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (Αποχώρησε μετά το πέρας του 7ου θέματος της Ημερήσιας  Διάταξης), ΑΓΑΛΙΩΤΗ ΑΙΚΑΤ.-ΒΕΡΟΝΙΚΑ (Αποχώρησε πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων), ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  αρχ. μειοψηφ., ΚΑΠΕΤΑΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ αρχ. μειοψηφ., ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Αποχώρησε μετά το πέρας της συζήτησης του 7ου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης), ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ αρχ. μειοψηφ., ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (Αποχώρησε μετά το πέρας της συζήτησης του 5ου έκτακτου θέματος), ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ αρχ. μειοψηφ. (Αποχώρησε πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων).

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ+ 33 ΠΑΡΟΝΤΕΣ 17, ΑΠΟΝΤΕΣ 16 ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΑΡΤΙΑΣ 17/33.

Οι απόντες δεν προσήλθαν αν και νόμιμα ειδοποιήθηκαν.

Τα χειρόγραφα πρακτικά τήρησε η γραμματέας του  Δημοτικού Συμβουλίου, κα. Μαίρη Σκέντου.

Το θέμα εισάγεται προς συζήτηση από τον Πρόεδρο  Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ έχοντας υπόψη:

1. Το με αρ. πρωτ. 45038/18.7.2011 έγγραφο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με το οποίο μας διαβιβάζεται η υπ΄αριθμ. 15/2011 απόφασή της.

2. Το με αρ. πρωτ. 59917/28.9.2011 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας, Τμήμα Μελετών & Εργολαβιών.

3.- Την πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

4.-Τις απόψεις των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά από διαλογική συζήτηση η οποία καταγράφεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Δια ψήφων 11 υπέρ -

5 κατά:  Γεωργουλόπουλος, Λ. Αργυροπούλου, Ι. Δήμας, Ν. Ζυγούρης, Π. Καπετανέας και 1 παρών: X. Bαδάσης.

Οι αιτιολογήσεις των ψήφων αναφέρονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά:

Εγκρίνει τον Κανονισμό Προβολής Ιδεών και Υπαίθριας Διαφήμισης, καθώς επίσης και την Τεχνική Έκθεση που τον συνοδεύει, ως κατωτέρω αναφέρονται:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Άρθρο 1: Η διακίνηση και προβολή ιδεών καθώς και η υπαίθρια διαφήμιση υπηρεσιών και επιχειρήσεων επιτρέπεται στους χώρους, κατά τη διαδικασία και τις προδιαγραφές που καθορίζονται με την παρούσα κανονιστική πράξη.

Άρθρο 2: 1) Απαγορεύεται η αναγραφή, ανάρτηση ή προσάρτηση κάθε είδους ενδεικτικών πινακίδων, επιγραφών ή διαφημιστικών στοιχείων, κάθε πράξη διαφήμισης, η επικόλληση εντύπων ή χειρογράφων κάθε μορφής, η αναγραφή, ανάρτηση ή προβολή συνθημάτων, ονομάτων, συμβόλων, παραστάσεων ή προσκλήσεων, καθώς και η διακίνηση και προβολή ιδεών:

α. Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας γύρω από αυτούς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

β. Σε μνημεία, αγάλματα, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους, καθώς και σε παραδοσιακά κτίρια.

γ. Σε κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, οι υπηρεσίες του

Δήμου, καθώς και οι υπηρεσίες άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

δ. Σε κοιμητήρια, κτίρια ναών κάθε θρησκείας και δόγματος, καθώς και στον

περιβάλλοντα χώρο τους.

ε. Σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημόσιου και δημοτικού τομέα, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.

στ. Σε στοές κτιρίων, επιφυλασσόμενων των διατάξεων του άρθρου 4 του κανονισμού.

ζ. Σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης, και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.

η. Στις προσόψεις, στα στηθαία ή κιγκλιδώματα των εξωστών, στους τοίχους, στα προστεγάσματα, στις λειτουργικές προεξοχές (έρκερ) των κτιρίων και γενικά στα περιφράγματα ιδιωτικών κτιρίων και κτισμάτων εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών, επιφυλασσόμενων των διατάξεων των άρθρων 4, 5 & 6 του κανονισμού.

θ. Πέρα από το ιδεατό στερεό του οικοπέδου και πάνω στην οροφή (στέγη) ή δώμα κτιρίου. Εξαιρούνται τα κτίρια, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως κέντρα υγείας, νοσοκομεία, γηροκομεία, κλινικές και γενικά τα δημόσια κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, στη στέγη των οποίων επιτρέπεται η τοποθέτηση ατελώς, μόνο μίας πινακίδας, η οποία θα είναι ενδεικτική της δραστηριότητας του χρήστη του κτιρίου.

Η πινακίδα, που θα έχει μέγιστο ύψος 1,20 μ., μέγιστο μήκος 4,00 μ. και θα είναι απλή, φωτιζόμενη ή φωτεινή, μίας ή δύο όψεων, θα τοποθετείται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου μαζί με όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 12 του κανονισμού, τον έλεγχο των προδιαγραφών από τη Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας & Πολεοδομίας του  Δήμου και τη χορήγηση της απαραίτητης άδειας από το Δήμαρχο.

ι. Στο οδόστρωμα των οδών, στις διαχωριστικές νησίδες, στις νησίδες ασφαλείας και στο οδόστρωμα των οδών παρόδιας εξυπηρέτησης, στην ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, στον οδηγό τυφλών και στα κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες και σκάφες), ακόμη και όταν αυτά δεν έχουν διαμορφωθεί.

ια. Στα δέντρα των πεζοδρομίων, πλατειών και κήπων.

ιβ. Σε θέση ή κατά τρόπο ή με τεχνολογία ή με υλικά που μπορούν να έχουν

οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες των οδών ή να επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.

2) Απαγορεύεται επίσης:

α. Η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους, καθώς και επί της ρυμοτομικής γραμμής, όταν υπάρχει πρασιά.

β. Η τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων, που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, μετά από προηγούμενη άδεια του

ημοτικού Συμβουλίου.

γ. Η παντός είδους διαφήμιση ή ανάρτηση ενδεικτικών επιγραφών στις τέντες, χρώματος μπεζ ή λευκού, των καταστημάτων, των εμπορικών επιχειρήσεων και των κατοικιών.

δ. Η τοποθέτηση γιγαντοαφισών γενικώς.

 

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΔΕΩΝ

Άρθρο 3: 1) Χωρίς άδεια του Δημάρχου και χωρίς καταβολή Τέλους, τα πολιτικά κόμματα, οι μαθητικές, οι φοιτητικές, συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, οι ενώσεις προσώπων που δεν επιδιώκουν κερδοσκοπικούς σκοπούς και τα σωματεία, μπορούν να χρησιμοποιούν τους παρακάτω αναφερόμενους χώρους, για την προβολή και διακίνηση ιδεών, την προβολή πολιτικών και άλλων μηνυμάτων, συνθημάτων, ονομάτων και συμβόλων, καθώς και παραστάσεων ή προσκλήσεων.

2) Οι πράξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται να διενεργούνται μόνο σε προσωρινά και κινητά πλαίσια, τα οποία κατασκευάζονται και τοποθετούνται, με φροντίδα και δαπάνη του ενδιαφερόμενου φορέα, στις εξής θέσεις:

Α.  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΗΣ

α. Πλατεία ΝΗΣΩΝ επί της οδού Πανός (Δίλοφο)

β. Πλατεία ΔΙΒΟΛΗ επί της συμβολής των οδών Βορρέου & Βορεάδων (Βάρκιζα)

γ. Πλατεία ΒΑΡΚΙΖΑΣ επί της συμβολής των οδών Απόλλωνος & Θέμιδος (Βάρκιζα)

δ. Πλατεία ΔΗΜΑ επί της συμβολής των οδών Βάκχου & Βασ. Κωνσταντίνου (Βάρη)

ε. Πλατεία ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ επί της οδού Αθανασίου Διάκου (Μηλαδέζα)

στ. Χώρος στάθμευσης στο Ο.Τ. 374 επί της οδού Αθανασίου Διάκου (Κόρμπι)

ζ. Επί της συμβολής των οδών 25ης Μαρτίου & 28ης Οκτωβρίου (Χέρωμα)

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΑΣ

α. Βασ. Παύλου και Δημοκρατίας (έμπροσθεν του μαντρότοιχου του Ασκληπιείου Βούλας)

β. Βασ. Παύλου και Λυκούργου

γ. Σωκράτους και Παπάγου

δ. Προόδου και Ζακύνθου

ε. Βασ. Γεωργίου και Καλύμνου

στ. Καλύμνου και Βασ. Γεωργίου

ζ. Καζαντζάκη

Γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

α. Θησέως έναντι αριθμού 14

β. Πανδώρας έναντι αριθμού 10

3) Για την άσκηση των πράξεων του παρόντος άρθρου, γνωστοποιείται τούτο στο Δήμο από τον ενδιαφερόμενο φορέα με έγγραφο, όπου καθορίζεται ο αριθμός των πλαισίων και η διάρκεια χρήσης αυτών, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις 15 ημέρες. Σε εξαιρετική περίπτωση, ο Δήμαρχος μπορεί να επιτρέψει τη χρήση μέχρι 30 ημέρες εάν υπάρχει σοβαρός λόγος, ο οποίος θα αναφέρεται ειδικώς στην απόφαση.

Ο Δήμαρχος μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των πλαισίων ή να μειώσει τη διάρκεια της χρήσης αυτών, αν τούτο επιβάλλεται από την απρόσκοπτη ταυτόχρονη προβολή περισσότερων ιδεών ή συνθημάτων.

Με το ίδιο έγγραφο ο ενδιαφερόμενος φορέας γνωστοποιεί στο Δήμο και τη μορφή της προβολής, η οποία θα έχει οπωσδήποτε και την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

4) Κατά την προεκλογική περίοδο βουλευτικών ή δημοτικών εκλογών, ευρωεκλογών ή δημοψηφίσματος, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) ημερών από την προκήρυξη των εκλογών ή του δημοψηφίσματος ή τριάντα (30) ημερών πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, οι χώροι της παρ. 2 του παρόντος άρθρου διατίθενται υποχρεωτικά, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στα πολιτικά κόμματα και στους συνδυασμούς υποψηφίων για την προεκλογική προβολή τους.

Μέσα σε οκτώ (8) ημέρες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, τα πολιτικά κόμματα και οι συνδυασμοί, υποχρεούνται με δαπάνη τους, σε κάθε περίπτωση, να αποκαταστήσουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση.

5) Η διάθεση των χώρων της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, γίνεται αναλογικά και με ίσους όρους και σε περίπτωση προηγούμενης γραπτής συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων, που είναι αναγνωρισμένα σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ή των συνδυασμών υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, η συμφωνία αυτή είναι υποχρεωτική για το Δημοτικό Συμβούλιο.

6) Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να διαθέτει χώρους της παρ. 1 του άρθρ. 7 του κανονισμού, χωρίς αντάλλαγμα ή Τέλος διαφήμισης, σε νομικά πρόσωπα, που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, για την προβολή δραστηριοτήτων και μηνυμάτων τους, τα οποία θα έχουν οπωσδήποτε και την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ – ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ

Άρθρο 4: Χωρίς άδεια του Δημάρχου και χωρίς πληρωμή Τέλους, μπορούν να αναγράφονται, να προσαρτώνται ή να αναρτώνται, πάνω σε τοίχους, προθήκες ή θύρες, καταστημάτων, γραφείων ή κατοικιών, πινακίδες, οι οποίες ορίζονται ως επιγραφές, με σκοπό να προσδιορίσουν τη θέση, τη διεύθυνση, την ιδιότητα ή την επαγγελματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων ή την επωνυμία και το αντικείμενο δραστηριότητας ενώσεων φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εκτελούν εργασίες στους χώρους αυτούς. Κάθε επιχείρηση μπορεί να τοποθετεί μόνο μία επιγραφή, στην κατά την κρίση του επιχειρηματία κύρια όψη του χώρου, όπου στεγάζεται η επιχείρηση, σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται παραπάνω.

Στην περίπτωση που ένα κτίριο έχει περισσότερες της μίας προσόψεις και

χρησιμοποιείται στο σύνολό του ως ξενοδοχείο, τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία, επιτρέπεται η τοποθέτηση επιγραφών στην πρόσοψη ή στις προσόψεις του κτιρίου, μία σε κάθε όψη, υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούνται από μεμονωμένα διακριτά στοιχεία και δεν καλύπτουν αρχιτεκτονικά μέλη του κτιρίου.

Άρθρο 5: Οι επιγραφές του άρθρου 4 του κανονισμού, γράφονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα, επιτρεπόμενης επιπρόσθετης αναγραφής σε άλλη γλώσσα, με μικρότερα στοιχεία.

Άρθρο 6: 1) Οι επιγραφές του άρθρου 4 του κανονισμού, τοποθετούνται μόνο στο ισόγειο του κτιρίου και παράλληλα προς την όψη αυτού.

Η τοποθέτηση των επιγραφών επιτρέπεται εφόσον:

α. Έχουν μέγιστο συνολικό ύψος 0,70 μ. και μέγιστο συνολικό μήκος ίσο με την αντίστοιχη όψη του κτιρίου.

β. Εξέχουν από την όψη του κτιρίου μέχρι 0,20 μ.

γ. Στην περίπτωση που, στην όψη του κτιρίου υπάρχει εμφανής κάναβος,

τοποθετούνται μεταξύ των υποστυλωμάτων χωρίς να τα επικαλύπτουν.

δ. Οπωσδήποτε δεν καλύπτονται τα παράθυρα και τα διαφανή τμήματα των

υαλοπινάκων που είναι απαραίτητα για τον απαιτούμενο φυσικό φωτισμό.

Τα παραπάνω ισχύουν και για την έγκριση, με την έκδοση της οικοδομικής αδείας, αρχιτεκτονικής μελέτης που προβλέπει ειδικές θέσεις τοποθέτησης επιγραφών στο ισόγειο κτιρίου, καθώς και για τη τοποθέτηση επιγραφών στο ισόγειο του κτιρίου, σε κάθε άλλη περίπτωση.

Σε περίπτωση εγκεκριμένης, σύμφωνα με τα παραπάνω, αρχιτεκτονικής μελέτης, η τοποθέτηση των επιγραφών επιτρέπεται μόνο στις προβλεπόμενες από τη μελέτη θέσεις.

Εξαιρούνται οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι λογιστές και συναφείς

ειδικότητες – ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λ.π., οι οποίοι, χωρίς άδεια του Δημάρχου και χωρίς πληρωμή Τέλους, μπορούν να τοποθετούν μόνο μία ενδεικτική πινακίδα (επιγραφή), στο ισόγειο ή σε όροφο του κτιρίου όπου δραστηριοποιούνται και μόνο στο χώρο όπου στεγάζονται, ως εξής:

Α. Επάνω στο κτίριο και παράλληλα με την όψη αυτού, με μέγιστο συνολικό ύψος 0,70μ. και μέγιστο συνολικό μήκος ίσο με την αντίστοιχη ισόγεια όψη του κτιρίου, αν βρίσκονται στο ισόγειο ή μέγιστο συνολικό ύψος 0,70 μ. και μέγιστο συνολικό μήκος 1,40 μ., αν βρίσκονται σε όροφο του κτιρίου.

Β. Επάνω στο κτίριο και κάθετα σ’ αυτό, με μέγιστο συνολικό ύψος 0,70 μ. και μέγιστο συνολικό μήκος 0,70 μ.

Όλες οι λοιπές προϋποθέσεις και δεσμεύσεις των επιγραφών παραμένουν σε ισχύ.

2) Σε κτίρια με ενιαία χρήση, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, επιπλέον του ισογείου, η τοποθέτηση μίας μόνο επιγραφής άνωθεν του ισογείου, παράλληλα με την όψη του κτιρίου στην οποία θα τοποθετηθεί, με μέγιστο ύψος 0,70 μ. και μέγιστο μήκος ίσο με το μήκος αυτής της όψης. Η επιγραφή αυτή, μπορεί να αποτελείται από ανεξάρτητα στοιχεία, με μέγιστο συνολικό ύψος 0,70 μ. Χ μέγιστο συνολικό μήκος 0,70 μ., τα οποία μπορεί να διατάσσονται και καθέτως, σε μία στήλη μέγιστου πλάτους 0,70 μ. (ενός στοιχείου) και μέγιστου ύψους ίσου με το ύψος του κτιρίου, το οποίο προσδιορίζεται από τον πρώτο και τον τελευταίο όροφο του κτιρίου.

Όλες οι λοιπές προϋποθέσεις και δεσμεύσεις της προηγούμενης παραγράφου, παραμένουν σε ισχύ.

Σε περίπτωση που στην αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου, όπως αυτή έχει εγκριθεί με την έκδοση της οικοδομικής άδειας, προβλέπεται θέση για την τοποθέτηση επιγραφής άνωθεν του ισογείου, η τοποθέτηση της επιγραφής αυτής επιτρέπεται μόνον στην προβλεπόμενη θέση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η τοποθέτηση επιγραφής άνωθεν του ισογείου κτιρίου, επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ.

3) Οι επιγραφές φαρμακείων, κέντρων υγείας, κλινικών, γηροκομείων, νοσοκομείων και γενικά δημόσιων κτιρίων, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, να είναι κάθετες προς την όψη του κτιρίου. Οι κάθετες αυτές επιγραφές μπορούν να έχουν μέγιστο συνολικό ύψος 0,70 μ., μέγιστο συνολικό μήκος 0,70 μ. και πλάτος 0,25 μ., αλλά δεν επιτρέπεται να απέχουν από την όψη του κτιρίου περισσότερο από 0,30 μ. Το κάτω μέρος των επιγραφών, δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 3,00 μ. από τη στάθμη του πεζοδρομίου ή του εδάφους και η εξωτερική πλευρά τους πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση πέραν του 0,50 μ. από τη νοητή κατακόρυφο που περνά από το κράσπεδο του πεζοδρομίου.

Στα φαρμακεία, χωρίς άδεια του Δημάρχου και χωρίς πληρωμή Τέλους, επιτρέπεται η τοποθέτηση στο πεζοδρόμιο, μπροστά στο φαρμακείο, ενός απλού σταυρού, με μέγιστο συνολικό ύψος 1,00 μ., μέγιστο συνολικό μήκος 1,00 μ., ελάχιστο ελεύθερο ύψος από το έδαφος 3,00 μ. και μέγιστο συνολικό ύψος του στύλου από το έδαφος 4,00 μ., με την εξωτερική πλευρά του σταυρού να απέχει τουλάχιστον 0,50 μ. από τη νοητή κατακόρυφο που περνά από το κράσπεδο του πεζοδρομίου.

Στα καταστήματα της παρούσας παραγράφου, μπορεί να επιτραπεί, μετά από προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων πέραν αυτής του εδαφίου 1.

4) Στις φωτεινές ή φωτιζόμενες επιγραφές, η ένταση του φωτισμού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερα από 250 κηρία την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στο δημόσιο χώρο, στον οποίο βρίσκεται πλησιέστερα η επιγραφή.

Ο φωτισμός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κ.λ.π.

5) Επιτρέπεται η τοποθέτηση ενημερωτικών επιγραφών, που δηλώνουν την ιδιότητα των ενοίκων, επί τοίχου παρά την είσοδο κτιρίου ή αυλόθυρα με μέγιστες διαστάσεις 0,20 μ.Χ0,30 μ.

6) Για τα πρατήρια υγρών καυσίμων ισχύουν οι προδιαγραφές των διατάξεων του Π. 1224/81 (ΦΕΚ 303/Α), του ΒΔ 465/9-7-70 (ΦΕΚ 156/Α) και οι εκάστοτε εκδιδόμενες σχετικές εγκύκλιοι.

Δεν απαιτείται άδεια ούτε καταβάλλεται Τέλος, για την τοποθέτηση πινακίδας σε πρατήριο υγρών καυσίμων, επί της οποίας αναγράφεται το σήμα της εταιρείας ΑΔΑ: 45Ψ0ΩΨΖ-ΨΘ7 πετρελαιοειδών με την οποία έχει συναφθεί σύμβαση συνεργασίας καθώς και οι τιμές πώλησης κάθε είδους καυσίμου ανά λίτρο.

Η πινακίδα αυτή δύναται να τοποθετείται, είτε εντός του χώρου του πρατηρίου είτε επί του πεζοδρομίου, παράλληλα ή κάθετα προς τον άξονα της οδού, που διέρχεται μπροστά από το πρατήριο.

Η τοποθέτηση της πινακίδας αυτής στο πεζοδρόμιο θα επιτρέπεται υπό την

προϋπόθεση ότι, για την ανεμπόδιστη διέλευση των πεζών, η εξωτερική πλευρά της θα απέχει τουλάχιστον 0,70 μ. από τη νοητή κατακόρυφο που περνά από το κράσπεδο του πεζοδρομίου.

Για την τοποθέτηση πινακίδας σήματος και τιμών σε πεζοδρόμιο, απαιτείται άδεια παραχώρησης χρήσης πεζοδρομίου από το Δήμο, η οποία θα χορηγείται μετά την καταβολή του προβλεπόμενου Τέλους από τον χρήστη του πεζοδρομίου.

Σε κάθε περίπτωση που πρατήριο υγρών καυσίμων στεγάζεται στον ισόγειο χώρο κτιρίου, το οποίο χρησιμοποιείται και ως κατοικία, το μέγιστο ύψος της πινακίδας σήματος και τιμών θα είναι 6,00 μ.

 

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άρθρο 7: 1) Η υπαίθρια διαφήμιση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι βρίσκονται:

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΗΣ

Στην οδό Μουτούση, από την οδό Τριπτολέμου έως την οδό Μ. Κάτσικα.

Ο διαθέσιμος κοινόχρηστος χώρος αφορά:

α) την περιοχή επί της οδού Μουτούση από την οδό Τριπτολέμου (απέναντι από το Κέντρο Υγείας Βάρης) έως την οδό Δήμητρας. Συνολικό μήκος διαθέσιμου κοινόχρηστου χώρου 150,00 μέτρα. Επιτρέπεται η τοποθέτηση δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων.

β) το πεζοδρόμιο στο όριο του υπαίθριου χώρου στάθμευσης επί της οδού Μουτούση που καταλήγει στην οδό Μ. Κάτσικα.

Συνολικό μήκος διαθέσιμου κοινόχρηστου χώρου (πεζοδρομίου) 102,00 μέτρα. Επιτρέπεται η τοποθέτηση δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων.

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΑΣ

Στην οδό Δερβενακίων, από τη Λ. Βουλιαγμένης έως την οδό Βουτυρά. Συνολικό μήκος διαθέσιμου κοινόχρηστου χώρου 180,00 μέτρα. Επιτρέπεται η τοποθέτηση δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων.

Γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Στο εξωτερικό πεζοδρόμιο, πέραν του υπαίθριου χώρου στάθμευσης του Κοιμητηρίου Βουλιαγμένης, στο τέλος της οδού Πανός.

Συνολικό μήκος διαθέσιμου κοινόχρηστου χώρου (πεζοδρομίου) 103,00 μέτρα. Επιτρέπεται η τοποθέτηση δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων.

Όλα τα παραπάνω διαφημιστικά πλαίσια, που απεικονίζονται στα τρία (3)

σχεδιαγράμματα που είναι συνημμένα στη σχετική Τεχνική Έκθεση που έχει εγκριθεί από την Ε.Π.Α.Ε. (Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου), πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε η ωφέλιμη επιφάνεια αυτών να είναι παράλληλη προς των άξονα της οδού στην οποία είναι τοποθετημένα. Κάθε διαφημιστικό πλαίσιο πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων από το όριο της ασφάλτου της αντίστοιχης κάθετης οδού προς την οδό στην οποία θα τοποθετείται το διαφημιστικό πλαίσιο. Όλες οι λοιπές προδιαγραφές και προϋποθέσεις που αφορούν τα διαφημιστικά πλαίσια ισχύουν όπως αναφέρονται στο άρθρο 10 του παρόντος κανονισμού.

2) Η υπαίθρια διαφήμιση επιτρέπεται, επίσης, στον εσωτερικό χώρο όλων των Δημοτικών σταδίων, των Δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας, καθώς και σε κάθε άλλο Δημοτικό αθλητικό χώρο.

Οι χώροι αυτοί παραχωρούνται από το Δήμο στον “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Αθλητισμού – Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης”, ο οποίος στο εξής θα αναφέρεται σαν “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ”, χωρίς την καταβολή από τον “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ” στο Δήμο, οποιουδήποτε Τέλους.

Όποιος επιθυμεί να προβεί στη διενέργεια υπαίθριας διαφήμισης στους

ημοτικούς αθλητικούς χώρους πρέπει προηγουμένως να πάρει από τον “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ” τις άδειες που προβλέπονται στο άρθρο 8 του κανονισμού.

Προς τούτο, οφείλει να καταθέσει στον “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ”, τις αιτήσεις με όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 12 του κανονισμού. Ο “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ” θα χορηγήσει τις προβλεπόμενες άδειες, αφού προηγηθούν:

α. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών από τη Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας & Πολεοδομίας του Δήμου, η οποία θα ενημερώσει σχετικά αν τα διαφημιστικά πλαίσια πληρούν τις προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 9 και 10 του κανονισμού.

β. Η έγκριση του περιεχομένου της διαφήμισης, από την αρμόδια Επιτροπή

Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Το διαφημιστικό μήνυμα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τους αθλητικούς χώρους και να λαμβάνεται υπόψη ότι απευθύνεται σε παιδιά και νέους, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς.

γ. Η καταβολή του Τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου στον Αθλητικό Οργανισμό.

δ. Η καταβολή του Τέλους Διαφήμισης στο Οικονομικό τμήμα του Δήμου.

3) Επιτρέπεται, επίσης, η υπαίθρια διαφήμιση, στον εσωτερικό χώρο όλων των ιδιωτικών γηπέδων ποδοσφαίρου, καθώς και σε κάθε άλλο ιδιωτικό αθλητικό χώρο.

Η χορήγηση των αδειών, για διενέργεια υπαίθριας διαφήμισης στους χώρους αυτούς, θα γίνεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 8 του κανονισμού. Τα διαφημιστικά μηνύματα, όμως, πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με τους αθλητικούς χώρους και να λαμβάνεται υπόψη ότι απευθύνονται σε παιδιά και νέους, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς. Για το λόγο αυτό, θα προηγείται η έγκρισή των διαφημιστικών μηνυμάτων, από την αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

4) Επιτρέπεται, επίσης, η υπαίθρια διαφήμιση, σε στέγαστρα αναμονής επιβατών σε αφετηρίες ή στάσεις αστικών συγκοινωνιών, τα οποία τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι ορίζονται ως αφετηρίες ή στάσεις αστικών συγκοινωνιών από τις αρμόδιες αρχές.

Σε κάθε στέγαστρο, επιτρέπεται η τοποθέτηση ενός μόνο διαφημιστικού πλαισίου, το οποίο μπορεί να έχει διαφήμιση και στις δύο όψεις του, μέγιστη οριζόντια διάσταση (μήκος) 1,40 μ. και μέγιστη κατακόρυφη διάσταση (ύψος) 2,00 μ. και να τοποθετείται στην πλευρά που βρίσκεται στο αντίθετο προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας άκρο του στεγάστρου (στην πλευρά, δηλαδή, που είναι κάθετη στον άξονα της οδού, που διέρχεται μπροστά από το στέγαστρο).

Επιτρέπεται η διαφήμιση, σε καθένα από τα παραπάνω διαφημιστικά πλαίσια, με εναλλασσόμενα μηνύματα, συχνότητας όχι μικρότερης του ενός μηνύματος ανά δέκα λεπτά. Τα διαφημιστικά πλαίσια των στεγάστρων αφετηριών ή στάσεων αστικών συγκοινωνιών, επιτρέπεται να είναι φωτεινά.

Τα διαφημιστικά μηνύματα που θα προβάλλονται σε κάθε στέγαστρο, πρέπει να είναι ευπρεπή, θα προηγείται δε η έγκριση αυτών από την αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, πριν από τη χορήγηση της απαραίτητης άδειας από το Δήμαρχο.

5) Επιτρέπεται, τέλος, η υπαίθρια διαφήμιση:

α. Μέσα σε καταστήματα, κινηματογράφους, θέατρα και άλλους ανάλογους δημόσιους χώρους, οι οποίοι βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

β. Μέσα σε εστιατόρια, καφενεία και παρεμφερή καταστήματα, τα οποία βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου, με ημερολόγια, δώρα, έντυπα, κάθε είδους παραστάσεις ή λέξεις σε αυτοκόλλητα ή είδη με διαφημιστικές παραστάσεις ή λέξεις.

γ. Από τον αέρα με οποιονδήποτε τρόπο.

6) Όλες οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου, δικαιούνται να προβάλλονται σε όλες τις ηλεκτρονικές εφημερίδες που έχουν έδρα το Δήμο, με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν τα αντίστοιχα Τέλη.

Άρθρο 8:

1) Για τη διενέργεια υπαίθριας διαφήμισης απαιτούντα

α. Άδεια διενέργειας υπαίθριας διαφήμισης, η οποία χορηγείται με απόφαση του Δημάρχου, ισχύει για ένα έτος και μπορεί να ανανεώνεται ελεύθερα, ύστερα από αίτηση που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία για τον προσδιορισμό του Τέλους και προηγούμενη καταβολή του Τέλους διαφήμισης, όπως προβλέπεται στα άρθρα 15 έως 18 του από 24.9/20.10.1958 Β.Δ. «Περί Κωδικοποιήσεως εις Ενιαίο Κείμενο Νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ 171 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

β. Άδεια τοποθέτησης των διαφημιστικών πλαισίων, στα οποία διενεργείται η υπαίθρια διαφήμιση, η οποία χορηγείται με απόφαση του Δημάρχου, ισχύει για ένα έτος και μπορεί να ανανεώνεται ελεύθερα, ύστερα από αίτηση του διαφημιστή ή του διαφημιζόμενου.

Για την έκδοση της άδειας αυτής, προηγείται έλεγχος από τη Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας & Πολεοδομίας του Δήμου, η οποία εξετάζει αν τα πλαίσια πληρούν τις προδιαγραφές οι οποίες ορίζονται στα άρθρα 9 και 10 του κανονισμού.

2) Ο Δήμαρχος δεν χορηγεί άδεια τοποθέτησης των διαφημιστικών πλαισίων ή διενέργειας υπαίθριας διαφήμισης, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, οι προδιαγραφές που ορίζονται από τον παρόντα κανονισμό ή αν κρίνεται από τη Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας & Πολεοδομίας του Δήμου, ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση ή διενέργεια διαφήμισης δεν αρμόζει προς τον οικιστικό χαρακτήρα της πόλης ή θίγει το κτίριο ή το περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άδεια του Δημάρχου θεωρείται χορηγηθείσα από την είσπραξη του Τέλους.

3) Όσοι διενεργούν υπαίθρια διαφήμιση και επιθυμούν τη συνέχιση αυτής για συγκεκριμένο έτος, οφείλουν να ενημερώνουν εγγράφως το Δήμο για την απόφασή τους αυτή, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όταν επιθυμούν την παύση υπάρχουσας διαφήμισης.

Σε αντίθετη περίπτωση, στους υπόχρεους θα επιβάλλονται κανονικά, από το Δημοτικό Συμβούλιο, όλα τα νόμιμα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 15 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 9: 1) Η υπαίθρια διαφήμιση γίνεται υποχρεωτικά σε μόνιμα και σταθερά ή προσωρινά και κινητά πλαίσια που κατασκευάζονται με βάση τις προδιαγραφές οι οποίες ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Τα πλαίσια τοποθετούνται με δαπάνες και φροντίδα των διαφημιστικών εταιρειών είτε των διαφημιζόμενων.

2) Σε κάθε υπαίθρια διαφήμιση, πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση, του διαφημιστή ή του διαφημιζόμενου και ο αριθμός της άδειας διενέργειας υπαίθριας διαφήμισης, που χορηγήθηκε από το Δήμο. Οι υπαίθριες διαφημίσεις, στις οποίες δεν αναγράφονται τα παραπάνω, αφαιρούνται αμέσως με ευθύνη του  Δημάρχου.

3) Για τη διενέργεια υπαίθριας διαφήμισης και την τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων, στους χώρους που αναφέρονται στις παρ. 1, 3 & 4 του άρθρου 7 του κανονισμού, απαιτούνται προηγούμενες άδειες, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 8 του κανονισμού, οι οποίες ισχύουν για ένα έτος και μπορεί να ανανεώνονται ελεύθερα με την ίδια διαδικασία.

Για διαφημίσεις οι οποίες διενεργούνται από τον αέρα, αρμόδιος για τη χορήγηση άδειας είναι ο Δήμος, στα διοικητικά του όρια του οποίου εδρεύει η διαφημιζόμενη επιχείρηση.

Άρθρο 10: 1) Προκειμένου για τις περιπτώσεις των παρ. 1, 2 & 3 του άρθρου 7 του κανονισμού, οι διαφημιστικές πράξεις ενεργούνται μέσα σε πλαίσια, με επικόλληση εντύπων ή χειρογράφων και με ζωγραφικές απεικονίσεις.

Τα διαφημιστικά πλαίσια κατασκευάζονται από ανθεκτικά υλικά και η στήριξή τους στο έδαφος επιτυγχάνεται με εγκιβωτισμό των κατακόρυφων στοιχείων, με βάση από σκυρόδεμα, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη πάκτωσή τους. Ειδικά στα προσωρινά και κινητά πλαίσια, επιτρέπεται η τοποθέτηση νεκρών φορτίων στη μέση, αντί για την πάκτωσή τους στο έδαφος.

2) Οι διαστάσεις της ωφέλιμης επιφάνειας κάθε διαφημιστικού πλαισίου, πρέπει να είναι πολλαπλάσιες της μονάδας με ύψος 1,05 μ. Χ μήκος 0,70 μ., με μέγιστο όριο τις 10 μονάδες συνολικά, με μέγιστο ωφέλιμο ύψος 2,10 μ. και μέγιστο ωφέλιμο μήκος 3,50 μ. Το κάτω μέρος των διαφημιστικών πλαισίων μπορεί να απέχει από το έδαφος μέχρι 0,20 μ. Ο σκελετός των διαφημιστικών πλαισίων (κορνίζα), μπορεί να έχει πλάτος μέχρι 0,20 μ. Όταν οι μονάδες τοποθετούνται σε σειρές, ο αριθμός των μονάδων κάθε σειράς πρέπει να είναι ίσος.

Κατά συνέπεια, κάθε διαφημιστικό πλαίσιο μπορεί να έχει, μέγιστο συνολικό ύψος 2,70 μ. και μέγιστο συνολικό μήκος 3,90 μ.

Άρθρο 11: 1) Για την προβολή καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, είναι δυνατή η ανάρτηση πανό σε προσόψεις κτιρίων, στα οποία πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις αυτές, καθώς και σε κτίρια με αμιγή χρήση που ανήκουν σε φορείς που τις διοργανώνουν, με τις κατωτέρω προδιαγραφές:

α. Τοποθετούνται σε επίπεδα παράλληλα στις όψεις του κτιρίου και έχουν συνολική επιφάνεια έως 20% της αντίστοιχης όψης αυτού.

β. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καλύπτονται τα παράθυρα και τα διαφανή τμήματα των υαλοστασίων, που είναι απαραίτητα για τον απαιτούμενο φωτισμό.

γ. Πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 0,50 μ. από τη νοητή κατακόρυφο που περνά από το κράσπεδο του πεζοδρομίου και σε ύψος τουλάχιστον 5,00 μ.

δ. Δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το υφιστάμενο μέγιστο ύψος του κτιρίου.

ε. Η τοποθέτησή τους γίνεται σε θέσεις που προβλέπονται από αρχιτεκτονική μελέτη, με τις παραπάνω προδιαγραφές και κατόπιν έγκρισης της Ε.Π.Α.Ε.

2) Επιτρέπεται η αναγραφή της επωνυμίας του χορηγού (ή των χορηγών) της εκδήλωσης, με στοιχεία όμως όχι μεγαλύτερα από τα στοιχεία των άλλων λέξεων που αφορούν στην ίδια εκδήλωση.

3) Τοποθετούνται το νωρίτερο ένα μήνα πριν την έναρξη της εκδήλωσης και αφαιρούνται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από τη λήξη της, με ευθύνη του φορέα που οργανώνει την εκδήλωση.

4) Απαιτείται άδεια του Δήμου, που χορηγείται ατελώς, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, με απόφαση του Δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από έγκριση της Ε.Π.Α.Ε. και έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών της παρούσας από τη Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας & Πολεοδομίας του Δήμου.

Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη φάκελο στοιχείων (διαστάσεις, χρονικό διάστημα ανάρτησης κ.λ.π.)

5) Απαγορεύεται η ανάρτηση πανό εντός των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων και κατά μήκος των ορίων τους.

Άρθρο 12:

Σε κάθε περίπτωση που απαιτείται άδεια Δημάρχου για την τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων και επιγραφών ή διαφημιστικών πλαισίων, για τη διενέργεια υπαίθριων διαφημίσεων, υποβάλλονται στο Δήμο τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Α. Αίτηση

Β. Συμφωνητικό με ιδιοκτήτη σε περίπτωση μίσθωσης ιδιωτικού χώρου

Γ. Στατική Μελέτη στήριξης των ενδεικτικών πινακίδων, των επιγραφών ή των διαφημιστικών πλαισίων, θεωρημένη πρωτότυπα από μηχανικό.

Δ. Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του οικοπέδου, με την ένδειξη του χώρου

τοποθέτησης των ενδεικτικών πινακίδων, των επιγραφών ή των διαφημιστικών πλαισίων.

Ε. Τεχνική περιγραφή της κατασκευής από μηχανικό.

ΣΤ. Σχέδιο (μακέτα) των ενδεικτικών πινακίδων, των επιγραφών, των διαφημιστικών πλαισίων ή των διαφημίσεων με οποιοδήποτε διαφημιστικό μέσο, στο οποίο να φαίνονται οι διαστάσεις, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος νομιμότητας και ο υπολογισμός του εμβαδού και του αναλογούντος Τέλους.

Ζ. Πιστοποιητικό από αδειούχο εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο ως προς τη μελέτη της ηλεκτροδότησης κάθε είδους φωτεινής ή φωτιζόμενης διαφήμισης.

Η αίτηση απορρίπτεται, αν δεν συνοδεύεται από τα ζητούμενα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την έγκριση της άδειας από το Δήμαρχο.

Η τοποθέτηση των ενδεικτικών πινακίδων, των επιγραφών ή των διαφημιστικών πλαισίων, πριν από τη χορήγηση της άδειας, όπου προβλέπεται, θεωρείται αυθαίρετη.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ  ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ

Άρθρο 13: 1) Η αφαίρεση των παράνομων ενδεικτικών πινακίδων και επιγραφών και των παράνομων διαφημιστικών πλαισίων και διαφημίσεων, γίνεται με απόφαση του Δημάρχου, με την επιφύλαξη αυτών που προβλέπονται στην παρ. 6 του άρθρ. 13 του κανονισμού.

Η απόφαση εκδίδεται αφού προηγουμένως γίνει διαπίστωση της παράβασης και συνταχθεί σχετική πράξη αυτοψίας από τα αρμόδια όργανα.

Σε περίπτωση επανατοποθέτησης των αφαιρούμενων επιγραφών ή των υπαίθριων διαφημίσεων ή των πλαισίων τους, είτε με την ίδια είτε με άλλη μορφή, η αφαίρεσή τους γίνεται με βάση την αρχική πράξη και δεν απαιτείται η έκδοση νέας πράξης.

Διευκρινίζεται ότι, στην έννοια των υπαίθριων διαφημίσεων, περιλαμβάνονται και τα κενά διαφημιστικά πλαίσια.

2) Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της προηγούμενης παραγράφου, ο

Δήμος υποχρεούται να αφαιρέσει με συνεργεία του, τις παράνομες επιγραφές ή τις παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις ή τα παράνομα πλαίσια και τα υποστηρίγματα των διαφημίσεων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου στον οποίο συντελέστηκε η παράβαση, ανεξάρτητα από την επιβολή προστίμου και χωρίς να δημιουργείται οποιαδήποτε ευθύνη των παραπάνω και των οργάνων τους, για την τύχη των αφαιρούμενων επιγραφών ή διαφημίσεων, κατασκευών και υλικών.            

3) Οι κύριοι και οι κάτοχοι χώρων, στους οποίους συντελέστηκε η παράβαση, υποχρεούνται να επιτρέπουν την είσοδο και να ανέχονται την παραμονή των συνεργείων στο χώρο, καθώς και τη διενέργεια κάθε απαραίτητης πράξης για την αφαίρεση των επιγραφών, των διαφημίσεων, των πλαισίων και των υποστηριγμάτων.

Οι αστυνομικές αρχές υποχρεούνται να παρέχουν άμεσα τη συνδρομή τους εφόσον τους ζητηθεί.                                                     Συνέχεια στη σελ. 19

Συνέχεια από τη σελ. 17

 

4) Οι δαπάνες αφαίρεσης, οι δαπάνες αποκατάστασης του χώρου και κάθε άλλη συναφής με την αφαίρεση δαπάνη, καταλογίζονται σε βάρος των υπαιτίων με απόφαση του Δημάρχου και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

5) Κατά της απόφασης της παραγράφου 1 επιτρέπεται προσφυγή από τον καθ’ ου η απόφαση, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την κοινοποίησή της, ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπο Διοικητικού Εφετείου, η οποία επιδίδεται μέσα στην ίδια προθεσμία στο Δήμο, με επιμέλεια του προσφεύγοντα, διαφορετικά απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Η προθεσμία και η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης.

6) Διαφημιστικά πλαίσια, διαφημίσεις, ενδεικτικές πινακίδες και επιγραφές που τοποθετούνται σε δημοτικούς ή κοινόχρηστους χώρους, που δεν καθορίστηκαν για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης, σύμφωνα με τις παρ. 1, 2 & 4 του άρθρου 7 του κανονισμού, θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται άμεσα, κατά τις σχετικές διατάξεις των οικείων κανονισμών καθαριότητας, με ευθύνη του Δήμου, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

 

ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Άρθρο 14: 1) Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις των άρθρ. 4, 5 & 6 του κανονισμού, του άρθρ. 12 αυτού όταν πρόκειται για ενδεικτικές πινακίδες ή επιγραφές, καθώς και κάθε άλλου άρθρου του κανονισμού, που αφορά ενδεικτικές πινακίδες ή επιγραφές, επιβάλλεται πρόστιμο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ύψος του προστίμου καθορίζεται με το άρθ. 6 του Ν. 2946/2001, όπως κάθε φορά ισχύει.

2) Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις των άρθρων 7, 8, 9, 10 & 11 του κανονισμού, του άρθρ. 12 αυτού όταν πρόκειται για υπαίθρια διαφήμιση, της παρ. 6 του άρθρου 13 του κανονισμού, καθώς και κάθε άλλου άρθρου αυτού που αφορά υπαίθρια διαφήμιση, επιβάλλεται πρόστιμο με απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου. Το ύψος του προστίμου καθορίζεται με το άρθ. 8 του Ν. 2946/2001, όπως κάθε φορά ισχύει.

3) Το Δημοτικό Συμβούλιο θα προβαίνει στην επιβολή προστίμου, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 του κανονισμού, ανάλογα με τις περιστάσεις και τη βαρύτητα της παράβασης.

Το πρόστιμο, το οποίο επιβάλλεται ανεξάρτητα από τη διαδικασία αφαίρεσης κάθε ενδεικτικής πινακίδας, επιγραφής ή υπαίθριας διαφήμισης από το

Δήμο, θα εισπράττεται υπέρ του Δήμου κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Άρθρο 15: Κάθε άλλη μορφή διακίνησης ιδεών, προβολής πολιτικών και άλλων μηνυμάτων, συνθημάτων και συμβόλων ή διαφήμισης, μη προβλεπόμενη στην παρούσα κανονιστική διάταξη, απαγορεύεται.

Άρθρο 16: Κάθε προηγούμενη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων, της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης, που ρυθμίζει διαφορετικά, θέματα της παρούσας κανονιστικής πράξης, καταργείται.

Άρθρο 17: Η ισχύς της παρούσας κανονιστικής πράξης, αρχίζει από την ημερομηνία της έκδοσής της και της νόμιμης δημοσίευσής της, πλην της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 7 του κανονισμού, που αρχίζει από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

(Συνοδεύει το Σχέδιο Κανονισμού Προβολής Ιδεών και Υπαίθριας διαφήμισης). Το σχέδιο κανονισμού προβολής ιδεών και υπαίθριας διαφήμισης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προβλέπει τη δυνατότητα υπαίθριας διαφήμισης στους (3) παρακάτω κοινόχρηστους χώρους.

Α. Δημοτική Κοινότητα Βάρης

Στην οδό Μουτούση από την οδό Τριπτολέμου έως την οδό Μ. Κάτσικα (βλ. συνημμένο διάγραμμα 1). O διαθέσιμος κοινόχρηστος χώρος αφορά

α) την περιοχή επί της οδού Μουτούση από την οδό Τριπτολέμου (απέναντι από το Κέντρο Υγείας Βάρης) έως την οδό Δήμητρας, με μήκος 150,00 m και

β) το πεζοδρόμιο στο όριο του υπαίθριου χώρου στάθμευσης επί της οδού Μουτούση που καταλήγει στην οδό Μ. Κάτσικα. με μήκος 102,00 m,

Β. Δημοτική Κοινότητα Βούλας

Στην οδό Δερβενακίων από τη Λ. Βουλιαγμένης έως την οδό Βουτυρά (βλ. συνημμένο διάγραμμα 2) Συνολικό μήκος διαθέσιμου κοινόχρηστου χώρου 180,00 m

Γ. Δημοτική Κοινότητα Βουλιαγμένης

Στο εξωτερικό πεζοδρόμιο, πέραν του υπαίθριου χώρου στάθμευσης του Κοιμητηρίου Βουλιαγμένης, στο τέλος της οδού Πανός (βλ. συνημμένο διάγραμμα 3). Συνολικό μήκος διαθέσιμου κοινόχρηστου χώρου 103,00 m

Σύμφωνα με τα άρθρο 3 (παρ. 9 και 15) της 52138/25.11.2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1788 Β/02..12.2003), τις διατάξεις του Ν. 2946/2001 και το άρθρο 10 του σχεδίου κανονισμού προβολής ιδεών και υπαίθριας

διαφήμισης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επιτρέπονται οκτώ (8) συνολικά διαφημιστικά πλαίσια ως εξής:

1. Τέσσερα (4) στη Δημοτική Κοινότητα Βάρης (βλ. συνημμένο διάγραμμα 1)

2. Δύο (2) στη Δημοτική Κοινότητα Βούλας (βλ. συνημμένο διάγραμμα 2)

3. Δύο (2) στη  ημοτική Κοινότητα Βουλιαγμένης (βλ. συνημμένο διάγραμμα 3)

Το μέγιστο συνολικό ύψος κάθε πλαισίου είναι 2,70 m και το μέγιστο μήκος 3,90 m. Το μέγιστο ωφέλιμο ύψος κάθε πλαισίου είναι 2,10 m και το μέγιστο ωφέλιμο μήκος 3,50 m. Μπορεί να είναι μικρότερο αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει οι διαστάσεις του να είναι ακέραια πολλαπλάσια των μονάδων 1,05 m X 0,70 m (μήκος Χπλάτος). Το κάτω μέρος μπορεί να απέχει από το έδαφος μέχρι 0,20 m. Ο σκελετός (κορνίζα) μπορεί να έχει πλάτος μέχρι 0,20 m. Όταν οι μονάδες τοποθετούνται σε σειρές, ο αριθμός των μονάδων κάθε

σειράς πρέπει να είναι ίσος. Στα συνημμένα διαγράμματα απεικονίζονται τα πλαίσια αυτά, τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν παράλληλα προς τον άξονα της οδού. Όλα τα διαφημιστικά πλαίσια που πρόκειται να τοποθετηθούν πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον δέκα (10,00) m από το όριο της ασφάλτου της αντίστοιχης καθέτου οδού προς την οδό που τοποθετείται το διαφημιστικό πλαίσιο

Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 300/2011.

Αφού συντάxθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως κατωτέρω:

Ο ΠΡΟΕΡΟΣ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ:

ΠΑΝΑΣ ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΑΒΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΔΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΣΚΟΥΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΙΝΑ-ΧΟΒΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΒΑΔΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΥΔΙΑ, ΚΑΡΑΓΙΑΝ ΩΣΑΝΝΑ – ΝΑΝΑ, ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 212 guests και κανένα μέλος