Δυσοίωνες  κλιματολογικές αλλαγές, αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες και εκτεταμένες πλημμύρες και πυρκαγιές προβλέπει σχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκης Επιτροπή για το φετεινό καλοκαίρι.


Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Χρυσάνθης Κισκήρα πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 10 Μαΐου, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ανατ. Αττικής, με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες και της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγηση της ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή σύσκεψη έχει σκοπό να συντονίσει όλες τις υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των δασικών πυρκαγιών.

Μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η προληπτική οργάνωση είναι το σημαντικότερο στοιχείο της όλης προσπάθειας, για την προστασία των πολιτών, των οικισμών και των δασών από τις πυρκαγιές και απαιτεί στρατηγική που βασίζεται στο διεπιστημονικό σχεδιασμό, την προληπτική οργάνωση και τον κρατικό συντονισμό.

Αυτό που προέχει είναι ο κάθε πολίτης να είναι υπεύθυνος, να θεωρεί τα δημόσια δάση δική του περιουσία και σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί, όλοι να τρέξουμε να βοηθήσουμε και εθελοντές και υπηρεσίες.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα, προβλέπει το σχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς τις κλιματολογικές αλλαγές και τις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες και εκτεταμένες πλημμύρες και πυρκαγιές. Γι αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μετριάσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη φύση.

Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης των κατοίκων με την στήριξη των Δήμων και του τοπικού τύπου».

Ανέφερε ακόμη τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων όπως:

― Χαρτογράφηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς.

― Έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων

― Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου.

―Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους.

― Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.

― Επιτήρηση δασών – Μικτές Περιπολίες.

― Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων.

― Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.

―Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων - Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων.

Κατά την τοποθέτηση της, η Χρ. Κισκήρα υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών πρέπει να στηρίζεται σε τρείς βασικούς άξονες:

1. Πρόληψη

2. Άμεσο εντοπισμό και αναγγελία πυρκαγιών και

3. Γρήγορη μετακίνηση δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όσο γίνεται νωρίτερα, αφού είναι απόλυτα σαφές, ότι οι δυνάμεις δεν φτάνουν αν υπάρξουν ταυτόχρονα πολλά μεγάλα μέτωπα και είναι σοβαρός ο κίνδυνος της καταστροφής.

 Ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αν. Αττικής ανέφερε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού εν’ όψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, θα οριστούν βάρδιες στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής, θα γίνει προμήθεια επιπλέον υδατοδεξαμενών για την κάλυψη των αναγκών πυρόσβεσης όπου απαιτείται, καθώς επίσης και για τη συνδρομή της υπηρεσίας στους Δήμους της περιοχής στο έργο τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στην συνεδρίαση οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υποδείξουν τομείς όπου χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος