Το Υπουργείο τονίζει ότι θα δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία για τους επικουρικούς γιατρούς

Πριν δύο εβδομάδες (αρ. φ. 1108), γράφαμε ότι λήγουν οι συμβάσεις εκατοντάδων γιατρών της δημόσιας υγείας και κινδυνεύουν τα μείνουν τα Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, κάτι που επεσήμαιναν και οι υγειονομικές περιφέρεις της χώρας με έγγραφά τους σημειώνοντας ότι η δημόσια υγεία «έχει υπαχθεί σε χαμηλή προτεραιότητα». Τόνιζαν επίσης ότι πρόκειται «για 600 αρχικά γιατρούς που προσλήφθηκαν με ΕΣΠΑ και εμείς ως ηγεσία του Υπ. Υγείας παρατείναμε με διαφάνεια την πολύτιμη προσφορά τους στα νοσοκομεία μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - ΠΔΕ». Καλούσαν δε τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προβούν σε δεσμεύσεις πιστώσεων στους προϋπολογισμούς του 2019, για να παραμείνουν όσοι χρειάζονται. Και είναι πολλοί οι γιατροί που θα φύγουν, σε ένα σύστημα που έτσι κι αλλιώς χωλαίνει.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας (ΕΙΝΑΠ) σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό υγείας (18.11.19) για την επίλυση του προβλήματος, πήρε συγκεκριμένες απαντήσεις όπως ότι:

― Στις 30/11/19 λήγει η θητεία των επικουρικών ΠΔΕ - πρώην ΕΣΠΑ (περίπου 285 στα νοσοκομεία της χώρας), αλλά θα δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία ώστε να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό επικουρικών για ένα ακόμα έτος με συνήθεις ετήσιες συμβάσεις, διότι δεν υπάρχουν χρήματα μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

― Επίσης ότι στο μέλλον, με τον ίδιο τρόπο, θα δίνεται προτεραιότητα στις θέσεις επικουρικών όπου υπάρχουν ήδη υπηρετούντες, ώστε αυτές οι θέσεις να μη χάνονται. Έτσι αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Υφυπουργό, το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικουρικούς γιατρούς που η θητεία τους λήγει Δεκέμβριο 2019 και Ιανουάριο 2020.

Η εικόνα στα νοσοκομεία, πάντως, είναι απογοητευτική. Καλείς να κλείσεις ραντεβού με γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία και η ημερομηνία που σου προτείνουν είναι πέραν των τριών μηνών! Και αν την ημέρα του ραντεβού λείπει ο γιατρός, ή έφυγε λόγω σύμβασης ή λόγω σύνταξης, πας άλλους τρεις μήνες μετά, «Ζήσε Μάη μου» που λέει ο λαός, προς δόξαν των ιδιωτικών κλινικών και αφαίμαξης του πολίτη ή εξαθλίωσής του, λόγω αδυναμίας να πληρώσει για την­ υγείας του.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 guests και κανένα μέλος