Οτι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) νοσεί είναι αναμφισβήτητο και γνωστό τοις πάσι. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό νοσεί: ελαφρώς, βαρέως, εκτός κινδύνου ή σε …κώμα;

Η ίωση του Συστήματος Υγείας προήλθε κατά κύριο λόγο από τα εργαστήρια καλλιέργειας κομματικών (κολο) βακτηριδίων που προσέβαλαν όλον τον οργανισμό του Συστήματος και μεγάλο μέρος των ανοσοποιητικών του «οργάνων», άμα και ιαματικών του. Κι αυτά τα «όργανα» είναι το ιατρικό του σώμα. Βέβαιο είναι ακόμα και παρήγορο ότι ένα μέρος του αμυντικού αυτού συστήματος ανθίσταται.

Προς επίρρωση των ανωτέρω δεν μαρτυρεί μόνο το κοινό αίσθημα, αλλά και το πλήθος των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας προσφάτως και παλαιότερα περί του χορού των δισεκατομμυρίων επί των προμηθειών ιατρικών υλικών (υπερτιμολογήσεις κλπ.).

Δεν κάνω ρεπορτάζ πάνω στο θέμα. Σήμερα, επί του παρόντος δεν θ’ ασκήσω κριτική, ούτε καν θα σχολιάσω…

Θ’ αρκεστώ στην παράθεση κάποιου γεγονότος που αποδεικνύει πόσο σαθρές είναι οι ιοιματικές θριαμβολογίες της Υπουργού Υγείας περί επιτεύξεως συμφωνίας με τους «εθνικούς» προμηθευτές για τη συνέχιση παροχής ιατροφαρμακευτικών υλικών.

 

Εξ όνυχος…

 

Ασθενής, είχε κλείσει ραντεβού με το «οφθαλμολογικό» του Γ.Π. Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας, για εγχείρηση καταρράκτη, πριν από 3 εβδομάδες (Πέμπτη 24/6). Το απαραίτητο ιατρικό υλικό θα το πλήρωνε ο ίδιος, αφού οι προμηθευτές είχαν διακόψει τις προμήθειες προς το Δημόσιο.

Αιφνιδίως, την παραμονή της εγχειρήσεως ειδοποιήθηκε ότι η εγχείρηση αναβάλλεται γιατί επετεύχθη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των προμηθευτών και επομένως έπρεπε να περιμένει ο ασθενής να προμηθευτεί τα σχετικά υλικά το Νοσοκομείο, μέσω της διαδικασίας του δημοσίου. Η προμήθεια από τον ίδιο τον ασθενή απαγορεύεται!

Το νοσοκομείο συνέταξε καταλόγους με όλα τα αναγκαία παντοειδή υλικά που χρειαζότανε και τα απέστειλε πάραυτα (23 ή 24/6) στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου για έγκριση.

Η αρμόδια Υπηρεσία είναι η Ε.Π.Υ. (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας). Ο ασθενής ζήτησε να πληροφορηθεί πώς μεταφράζεται αυτή η διαδικασία σε χρόνο, γιατί είχε προγραμματίσει ταξίδι και βέβαια η κατάστασή του επιδεινώνεται.

Οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του Ασκληπιείου του είπαν ότι η έγκριση θα πάρει 2 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή Δευτέρα –Τρίτη (28-29/6).

Πλην όμως αλίμονο, έφθασε η Πέμπτη και ο ίδιος ο Διοικητής του Ασκληπιείου – προσηνής και ευγενικός – ενημέρωσε εκπρόσωπο της «7ης» ότι ακόμη δεν είχαν λάβει τις εγκρίσεις, παρ’ όλες τις υπομνήσεις και πιέσεις προς την Ε.Π.Υ. Μας συνέστησε δε ν’ απευθυνθούμε στην Ε.Π.Υ. για να το διαπιστώσουμε, να πληροφορηθούμε σχετικώς και να …πιέσουμε.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες μας απέβησαν άκαρπες. Κατά τη συνήθη πρακτική του δημοσίου τα τηλέφωνα ή είναι κατειλημμένα ή δεν απαντούν.

 

Αυτή η έλλειψη υλικού για τα χειρουργεία, αντιλαμβάνεται κανείς, τι συνεπάγεται για ένα νοσοκομείο. Οι χειρουργοί «αργούν», και οι ασθενείς, ανάλογα με την πάθηση, οδεύουν…

 

Στη Φώφη

 

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου, (3η Πέμπτη από την αναβολή), η «7η» στο ρόλο του «Συνήγορου του Πολίτη», επικοινώνησε με το γραφείο της Υφυπουργού Υγείας Φώφης Γεννηματά, για να τη βοηθήσει στην ουσία, επισημαίνοντάς της ότι το σύστημα «μπάζει».

Η προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού δεν είναι …κουρτίνες. Οι ανάγκες είναι άμεσες και δεν επιδέχονται αναβολή σε ζητήματα υγείας. Δεν πρόκειται για αισθητική εγχείρηση ανόρθωσης στήθους και γλουτών. Πρόκειται για μάτια που βλέπουν, έστω και τα χάλια μας.

Η Υπουργός έλειπε – ήταν και το «ασφαλιστικό», βλέπεις – όσο βλέπεις, αγαπητέ ασθενή, και ο κύριος που μας παρέπεμψαν μας υποσχέθηκε να ενημερώσει την κυρία Γεννηματά.

Περιμένουμε, καλόπιστα με καρτερικότητα και μακροθυμία. Όταν εξαντληθούν κι αυτά τα αποθέματα – πράγμα που απευχόμαστε θα επανέλθουμε…

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 186 guests και κανένα μέλος