Συνεδρίασε την Παρασκευή 26 Απριλίου, το 1ο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Κρωπίας,   υπό την προεδρία του Δημάρχου Κρωπίας Δημήτρη Κιούση.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, έγινε ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής προκειμένου να αυξηθεί το ποσό της κρατικής proedreiosto_1ενίσχυσης της δασοπυροπροστασίας προς τον Δήμο. Ο Δ. Κιούσης ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός και δεικτικός στην τοποθέτησή του για τις συνέπειες των οικονομικών περιοριστικών μέτρων στον τομέα της προστασίας από τις πυρκαγιές καθώς και στο ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας του Δήμου και των κρατικών υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κρωπίας έχει υπό την ευθύνη του ένα πολύ μεγάλο μέρος του δασικού οικοσυστήματος του ανατολικού, κεντρικού και νοτίου Υμηττού και πολλές οικιστικές περιοχές με μικτή βλάστηση, με περιαστικά δάση και δασικούς θύλακες και πέρσι είχε δοθεί ποσό δασοπροστασίας, μόλις 22.000 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλους δήμους που δεν έχουν αυτή την γεωφυσική και οικιστική ιδιαιτερότητα. Ο Δήμαρχος εξέφρασε το δίκαιο του αιτήματος και περιμένει - όπως είπε - επίσημες ανακοινώσεις και πράξεις από την πολιτική ηγεσία αρμόδια για την πολιτική προστασία.

 

Για τις αποφάσεις του Σ.Π.Α.Υ στα αιτήματα του Δήμου ο Δ. Κιούσης παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του συνδέσμου που έγινε τη Μεγάλη Τρίτη.

 

Κέντρο συντονισμού στην διασταύρωση

Ηφαίστου και Λεωφ. Αγίας Μαρίνας

 

Στη συνεδρίαση έγινε επίσης ενημέρωση για τις ενέργειες της ανάπτυξης ραδιοεπικοινωνιών για τις ανάγκες εθελοντών και δημοτικών υπηρεσιών την φετινή περίοδο και ανακοινώθηκε η δημιουργία του πρώτου κέντρου (Ρ/Ε) και κοινής βάσης εθελοντικής ομάδας και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας στη διασταύρωση της οδού Ηφαίστου και Λεωφ. Αγίας Μαρίνας.

Βραβεύσεις εθελοντικών ομάδων

 

Την Τετάρτη 15 Μαΐου , στο Δημαρχείο Κρωπίας, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της εθελοντικής ομάδας του Δήμου και τοπικών συλλόγων, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν και βραβεύσεις: της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των εθελοντικών ομάδων των Δήμων του Υμηττού και της περιοχής των Μεσογείων, των τοπικών συλλόγων του Κορωπίου, υπηρεσιών και μεμονωμένων εθελοντών και υπαλλήλων που συνέβαλλαν στην περσινή θερμοπυρική περίοδο του 2012.

 

Κίνητρα για προσέλκυση εθελοντών

 

O αντιδήμαρχος Θ. Γρίβας αναφέρθηκε στην οργάνωση των πρώτων αποψιλώσεων σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και τις δημοτικές υπηρεσίες, στην πρόσληψη grivas-tzoitisτων εποχικών υπαλλήλων που πρέπει να γίνει εγκαίρως και στην έναρξη της λειτουργίας του κέντρου δασοπυροπροστασίας για την οργανωμένη και συντεταγμένη συμβολή εθελοντών και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Παράλληλα πρότεινε να καθιερωθούν κίνητρα για την προσέλκυση εθελοντών.

Ο Διοικητής της Π.Υ Κορωπίου Αθ. Τζοΐτης, εξήρε τους υπαλλήλους και τους εθελοντές του Κορωπίου για την περσινή καθοριστική δράση τους στην υποβοήθηση της πυροφύλαξης και της πυρόσβεσης. Εξήρε επίσης τους άνδρες της υπηρεσίας του για τις ικανότητές τους στην αντιμετώπιση όλων των περιστατικών φωτιάς, που περιλαμβάνουν οικιστικές, βιομηχανικές και δασικές περιοχές στην περιφέρεια ευθύνης του, κάτι που κάνει το Κορωπί και την Αν. Αττική ως τις πλέον δύσκολες περιοχές για το Πυροσβεστικό Σώμα και γι’ αυτό στελεχώνεται με τα καλύτερα πληρώματα πανελλαδικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα όταν υπάρχει η ανθρώπινη αμέλεια και δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης.

Εξέφρασε δε την οργή του για την πρώτη περσινή μεγάλη πυρκαγιά στους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής (30 χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων) καθώς και για την ιδιαιτέρως επικίνδυνη πυρκαγιά, στις 25 Σεπτεμβρίου, στο ορεινό δάσος του Βορού (300 στρέμματα) στον Δήμο Κρωπίας. Και οι δύο αυτές φωτιές προκλήθηκαν από δραστηριότητες ανθρώπων στις εργασίες τους. Κινδύνεψαν άνθρωποι και πληρώματα της Π.Υ και των δήμων, καταστράφηκαν περιουσίες, χάθηκαν αξιόλογα δάση, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις εξαιτίας ανθρώπινης αμέλειας και παράβασης των βασικών κανόνων πρόληψης και των απαγορευτικών πυροσβεστικών διατάξεων.

Για το λόγο αυτό καλεί σε επαγρύπνηση τους κατοίκους να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές και κηρύσσει, μαζί με την πολιτική προστασία του Δήμου Κρωπίας, μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης.

Χρήσιμες επισημάνσεις και πληροφορίες

 

Από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου (αντιπυρική περίοδος) δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο. Η δε αποψίλωση των οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως είναι υποχρεωτική.

― Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή έξω από το αυτοκίνητό μας

― Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)

― Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

― Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Κίνδυνος ανάφλεξης.

― Σεβόμαστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου (δυνατοί άνεμοι-κατάσταση υψίστης επιφυλακής).

― Δεν σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

 

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά:

- Ειδοποιούμε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199, δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε πυρκαγιά.

- Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

- Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο προτού δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

 

Η κλήση στο 199 είναι ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ από σταθερό και από κινητό τηλέφωνο ή καρτοτηλέφωνο.

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας και δηλώσεις συμμετοχών για την εθελοντική ομάδα του Δήμου: 210 662 23 24 (εσωτ.:128), 6985 16 73 03 (Αντιδήμαρχος Τ.Υ Πολιτικής Προστασίας, Γρίβας Θεόδωρος) & e-mail: koropi@hol.gr και grafeiotypou@e-koropi.gr.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 494 guests και κανένα μέλος