Νέος Δήμαρχος ψηφίστηκε ο Σπ. Πανάς. Μετ’ εμποδίων η εκκίνηση της ανάδειξης του νέου δημάρχου.


panas-2012

Επτά μήνες αδικαιολόγητης εκκρεμότητας του ακέφαλου μέχρι χθες, Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, επιτέλους έλαβε τέλος με την εκλογή, από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, νέου Δημάρχου. Από την Τετάρτη 28 Μαρτίου, νέος Δήμαρχος 3Β είναι ο Σπυράγγελος Πανάς, μέχρι τώρα Αντιδημάρχου και αναπληρωτή του Γρηγόρη Κασιδόκωστα.
Ο Γρ. Κασιδόκωστας μετά μακρά και μη ανατάξιμη επαρκώς, ασθένεια, έβαλε τέρμα στην εκκρεμότητα, υποβάλλοντας την 21η τρέχοντος την παραίτησή του για λόγους υγείας, τις μεταμεσημβρινές ώρες της 26ης απεστάλη από την Περιφέρεια η πράξη αποδοχής και η παραγγελία εκλογής νέου Δημάρχου. Με εκπληκτική και πρωτόγνωρη ταχύτητα η πλειοψηφούσα σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Γεωργία Μαρτίνου συγκάλεσε τους συμβούλους της πλειοψηφίας, για την 28η Μαρτίου σε ειδική συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου Δημάρχου.
|Σημειωτέον ότι πολλοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας έμαθαν για την παραίτηση του Δημάρχου όταν πήραν στα χέρια τους την ειδοποίηση για την εκλογή του νέου.
H συνεδρίαση, της οποίας προήδρευσε κατά το νόμο, η Γεωργία Μαρτίνου, άρχισε με καθυστέρηση μισής ώρας, ενώ πλήθος κόσμου ανέμενε συνωστισμενος στην είσοδο του Δημαρχείου. Δεν τους επέτρεπαν να ανέβουν στην αίθουσα συνεδριάσεων γιατί ήθελαν να κάνουν τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών(;)
Η πρόφαση ήταν ότι η συνεδρίαση κρίνεται “ειδική”.
Ο Γιάννης Νιτερόπουλος ακουγόταν μέχρι έξω από τις φωνές για το “κεκλεισμένων των θυρών” και ζητούσε να αφήσουν τον κόσμο να ανέβει στην αίθουσα.
Ζητήθηκε η γνώμη των δικηγόρων οι οποίοι “μοιράστηκαν”. Αλλος έλεγε ότι μπορεί να γίνει και άλλος έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει.
Τέλος μετά την πίεση των πολιτών και κυρίως του Γιάννη Νιτερόπουλου, άφησαν τον κόσμο να ανέβει στην αίθουσα συνεδριάσεων.
Η ατμόσφαιρα ήταν και ηλεκτρισμένη και φορτισμένη συναισθηματικά, αφού ένα μακρόχρονο - 26 ετών - κεφάλαιο, η θητεία Κασιδόκωστα, έκλεινε δραματικά.
Ετέθησαν τρεις υποψηφιότητες, παρ’ όλο που το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Υποψηφιότητα για την εκλογή τους ως Δημάρχου στα 3Β έθεσαν οι Δημήτρης Δαβάκης, Γιάννης Νιτερόπουλος και ο Σπυράγγελος Πανάς, στενός και έμπιστος συνεργάτης επί σειρά ετών του Γρηγόρη Κασιδόκωστα.
Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία και η καταμέτρηση οδήγησε στο ακόλουθο αποτέλεσμα, επί συνόλου 20 ψηφισάντων:
Σπυράγγελος Πανάς 12 ψήφοι
Δημ. Δαβάκης 4
Γιάννης Νιτερόπουλος  3
Λευκό  1
Μετά ταυτα η προεδρεύουσα Γ. Μαρτίνου ανακοίνωσε την εκλογή του Σπ. Πανά ως Δημάρχου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.
Η όλη διαδικασία όμως, εκτός από Δήμαρχο έβγαλε κι ένα συμπέρασμα που περικλείεται σε μια φράση της ομιλία του Γιάννη Νιτερόπουλου: “Μαζί το δρόμο πήραμε, μα προχωράμε χώρια”.
 
Αξιοσημείωτες οι ομιλίες δημοτικών συμβούλων και θα σταχυολογήσουμε σημεία τους.

Ο  αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Δαβάκης, αφού έπλεξε το εγκώμιο του απελθόντος Δημάρχου, άφησε αιχμές κατά του Σπ. Πανά, χωρίς να τον ονομάσει, αλλά εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτηρίζοντάς τον “κακέκτυπο” του Κασιδόκωστα: «...ο Δήμαρχος Γρ. Κασιδόκωστας είχε την έμφυτη ανθρώπινη απλότητα και το επικοινωνιακό χάρισμα και την πόρτα του πάντα ανοιχτή σε αιρετούς και δημότες, πράγμα που δεν αποτελεί πρακτική άλλων που προτιμάνε να έχουν τις πόρτες τους κλειστές».[...] Το όραμα που κατάφερε ως ένα μεγάλο βαθμό και εφήρμοσε στην Βουλιαγμένη όσο και αν κάποιοι μετά το συμβάν τις 25ης Αυγούστου θέλουν να το σφετεριστούν και να το λανσάρουν σαν δικό τους, δεν αφορούσε μόνο γκαζόν, εποχιακά λουλουδάκια και αυτοποτισμό, ήταν μια ολοκληρωμένη δομή πόλης».

Καταγγελτικός ήταν ο Γιάννης Νιτεροπουλος και πιο ξεκάθαρος, όπως το συνηθίζει: «Μαζί το δρόμο πήραμε μα χώρια προχωράμε... Αυτό δυστυχώς, είναι το μεγάλο επίτευγμα του ανθρώπου που σήμερα θα ζητήσει την ψήφο σας για το αξίωμα του Δημάρχου ΒΒΒ.
Μετά το πράγματι λυπηρό γεγονός της ασθένειας του εκλεγμένου Δημάρχου, αυτός ο άνθρωπος και μιλώ βέβαια για τον αναπληρωτή του, είχε την υποχρέωση, εάν επρόκειτο για πραγματικό ηγέτη να αναλάβει προσωπικά το τιμόνι του σκάφους, που λέγεται Δήμος ΒΒΒ και από τη θέση που του εμπιστεύθηκε ο ασθενής πλεόν Δήμαρχος και να το πηδαλιουχήσει, όχι μόνο για να μην εξωκοίλει αλλά και να παράγει ουσιαστικό έργο.
Δεν υπήρχε ούτε ώρα για χάσιμο.
Το πλέον φυσιολογικό και σωστό για μια συμπαγή παράταξη θα ήταν ο κύριος αναπληρωτής Δήμαρχος να συγκαλέσει αμέσως τους συμβούλους του συνδυασμού, να μας ενημερώσει για τη δημιουργηθείσα κατάσταση, να ζητήσει και να προτείνει θέσεις, απόψεις και λύσεις και ενωμένοι να χαράξουμε τη μελλοντική πορεία του Δήμου στα πλαίσια της νέας κατάστασης.
Τι έκανε όμως;
Το εντελώς αντίθετο!! Κλείστηκε στο γραφείο του, απομονώθηκε από την παράταξη ως σύνολο και άρχισε συνεργασία με έναν κατ’ επιλογήν στενό κύκλο ανθρώπων».
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρακτικές, συμπεριφορές και (φανερά ή κρυφά;) παράπονα, κατονομάζοντας τους Αντιδημάρχους Αργυρουδακη, Δαβάκη, Τσιριγώτη και στο πνευμα του “διαίρει και βασίλευε”. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρισει τον προεδρο του Δ.Σ. Δημ. Αναστασίου για ατολμία.
Αναφερομενος στην κωλυσιεργία εκλογής νέου Δημάρχου, επεσήμανε: «: Τι πετύχαμε με τη μεθοδευμενη τακτική του οκταμήνου; Απολύτως τίποτα; Απεναντίας χάσαμε πολλά».
Ολη η ομιλία του Γιάννη Νιτερόπουλου, που είναι αξιοπρόσεκτη και για το παρόν και για το μέλλον του Δήμου, δημοσιεύεται παρακάτω σε link.
Οι θιγόμενοι ετήρησαν “σιγήν ιχθύος”, προφανώς γιατί δεν συνέφερε “να ρίξουν λάδι στη φωτιά”.
 
Τέλος, ο Σπ. Πανάς, στη σύντομη προεκλογική του ομιλία, με χαμηλό και ήπιο τονο, αφού παρήλθε τις κατηγορίες που του προσήψαν οι προλαλήσαντες, αναφέρθηκε στο συγκινησιακό μέρος της στιγμής, αφού χαρακτήρισε την αποχώρηση Κασιδόκωστα σαν την απώλεια του “πατέρα” σε μια οικογένεια. Είπε μάλιστα ότι στο προσεχές συμβούλιο θα φέρει πρόταση μετονομασίας της κεντρικής πλατείας Βουλιαγμένης σε “πλατεια Γρηγόρη Κασιδόκωστα”.
Η Ηλέκτρα Τσιριγώτη δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια γιατί: «Σε κρίσιμες στιγμές ο ρεαλισμός και η καταγραφή της πραγματικότητας είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε παραπέρα. Μάχη σε υπονομευμένο έδαφος είναι παγίδα».
Ολόκληρη η δηλωσή της παρακάτω.
 
Σ’ αυτό το βαρύ, θα λέγαμε εμείς, κλίμα, ο αδελφός του τέως Δημάρχου Παντελής Κασιδόκωστας σε μια σύντομη παρέμβασή του συνέστησε «να προχωρήσουμε ενωμένοι για το καλό του συνδυασμού και του Δήμου μας».
Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα της Λυδίας Αργυροπούλου για το πώς σκοπεύουν οι τρεις που διεκδίκησαν την ψήφο των συμβούλων της πλειοψηφίας, την επομένη ημέρα να συνενώσουν το συνδυασμό. Γιατί όπως έχουν φτάσει τα πράγματα υπάρχει ο κίνδυνος να μη λειτουργησει η δημοτική Αρχή.
(σ.σ. εύστοχη η παρατήρηση και διάχυτη η πεποίθηση).
 
Ο νέος Δήμαρχος πλέον Σπ. Πανάς, μετά την αναγγελία της εκλογής του, στη σύντομη ομιλία του, απευθυνόμενος στους Νιτερόπουλο και Δαβάκη είπε: «Γιάννη, Δημήτρη, είμαστε όλοι μαζί»!...
Ηδη όμως ακούγονται τα πρώτα “διαζύγια”, για αλλαγές αντιδημάρχων και υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν...

Διαβάστε δηλώσεις των:

Ηλέκτρας Τσιριγώτη...

Γιάννη Νιτερόπουλου...

Γρηγόρη Κωνσταντέλλου...

Δημήτρη Δαβάκη...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 173 guests και κανένα μέλος