•  222 εκατ.€ χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ

στο Ελληνικό Δημόσιο και τα Ταμεία

•  26 εκατ. € τα πρόστιμα

έχουν εισπραχτεί μόνο 3!

 

Με στοιχεία του Υφυπουργού Οικονομικών  Σαχινίδη, που έδωσε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, διαφαίνεται η κατασπατάληση του χρήματος που σήμερα καλείται ο τελευταίος πολίτης να πληρώσει.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, η οποία συζητήθηκε, ανέδειξε ένα καθεστώς  φορολογικής και ασφαλιστικής ασυλίας των μεγαλομετόχων ΠΑΕ (ποδοσφαιρικά) και ΚΑΕ (καλαθοσφαιρικά) σωματεία.

Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής επεσήμανε: «Για χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων -και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ- οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ανώνυμων εταιρειών, που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα προστασίας την πολιτική δύναμη που τους δίνουν οι οργανωμένοι οπαδοί αυτών των ομάδων, έχουν αποκτήσει ένα καθεστώς φορολογικής και ασφαλιστικής ασυλίας. Έλεγχοι δεν γίνονται, πρόστιμα καταγράφονται, αλλά δεν εισπράττονται, υπάρχει τεράστια διαρροή εσόδων, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εικονικά συμβόλαια μεταγραφών ποδοσφαιριστών».

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών  Σαχινίδης, έδωσε στον βουλευτή τα εξής στοιχεία σχετικά με τα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί:

• Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί από το 1998 μέχρι και 3 Μαρτίου 2010, στις 288 μηχανογραφημένες ΔΟΥ, μόνο σε κεφάλαιο, χωρίς τις αναλογούσες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής –σε περίπτωση που οι οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες- ανέρχονται σε περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ.

• Τα ποσά που έχουν εισπραχθεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου και τα ποσά που έχουν διαγραφεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών ανέρχονται σε 26 εκ. περίπου, ενώ τα ποσά που είναι ανείσπρακτα σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 23 εκατομμύρια περίπου.

• Ως προς τα βεβαιωμένα χρέη, τα ληξιπρόθεσμα και μη χρέη με υπόλοιπο προς είσπραξη σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 222 εκ. ευρώ περίπου.

• «Ως προς τις ενεργές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις των ΠΑΕ και ΚΑΕ έναντι των βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, το συνολικό κεφάλαιο, ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το τελικό ρυθμισμένο ποσό που περιλαμβάνει και κάποιο ποσό προσαυξήσεων –όπως καθορίζεται από τον τύπο της ρύθμισης- ανέρχεται περίπου σε 37 εκ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση των αθλητικών εταιριών, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «είναι βούληση του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να σταματήσει σταδιακά κάθε μορφή άμεσης χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο ή από τους εποπτευόμενους οργανισμούς ή εταιρείες του Υπουργείου. Η όποια χρηματοδότησή τους στο μέλλον θα γίνεται μόνο έμμεσα.»

 

Τέλος ο Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε: Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Από τα στοιχεία που εσείς μας δώσατε, προκύπτει ότι μόνο στα πρόστιμα από τα 26 εκατομμύρια ευρώ, έχουν εισπραχτεί μόνο τρία και είναι και ανείσπρακτα 23 εκατομμύρια.

Δεν είναι δυνατόν να λέτε στο μισθωτό και στο συνταξιούχο «σου κόβω ένα μισθό, μέσω περικοπών αμοιβών και επιδομάτων, σου κόβω και άλλον ένα μισθό μέσω αυξήσεων φόρων», αλλά αυτοί οι ισχυροί θα συνεχίσουν να είναι στο απυρόβλητο.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 guests και κανένα μέλος