linea-theatriko2Ολοκληρώθηκαν Σάββατο και Κυριακή 22 και 23 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού θεσμού «Σφήττεια 2012» με την εορτή του Τρύγου «Λήναια» στο Κορωπί, που συνδιοργάνωσαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορωπίου (AΣK) σε συνεργασία με το Εικαστικό Εργαστήριο Αγγελικής Τσεβά, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου και την Οργανωτική Επιτροπή Σφήττεια 2012.

Τα φετινά «Λήναια» είχαν, ένα ξεχωριστό «άρωμα τέχνης» και υψηλής αισθητικής από την ομάδα της διακεκριμένης εικαστικού Αγγελικής Τσεβά συνδυασμένα, με μια θεατρική παράσταση από τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου, με εισηγήσεις για τον οίνο και τις αρχαίες ελιές των Μεσογείων και του Κορωπίου και λαϊκό γλέντι. Ο φετινός εκλεκτός οίνος του Συνεταιρισμού (το περίφημο Σαββατιανό Κορωπίου -Μεσόγεια Αττικής) μαζί με τα συνοδευτικά εδέσματα (τυρί, ελιές κ.α.) ενθουσίασαν το κοινό και ιδιαίτερα τους επισκέπτες, που δεν γνώριζαν αυτή την μοναδική ποικιλία κρασιού και τη σημαντική ιστορική πορεία του Α.Σ.Κ. (επίσημο έτος ίδρυσης 1936).

Σε αίθουσα του ΑΣΚ υπήρχε και έκθεση ιστορικού υλικού του Συλλόγου, με τα νομοθετικά διατάγματα ιδρύσεως του Συνεταιρισμού Αττικοβοιωτίας, καταστατικά, φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια του Συνεταιρισμού Κορωπίου και τις πρώτες προσπάθειες προώθησης και πώλησης του κρασιού.

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στην έδρα του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού, (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 31), εγκαινιάστηκε από το Δήμαρχο Δημ. Κιούση, η πρωτότυπη Έκθεση Ζωγραφικής από το Εικαστικό Εργαστήρι της Αγγελικής Τσεβά.

Την έναρξη των «Λήναιων» έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ Συνεταιρισμού Σταμάτης Γεωργάκης πλαισιωμένος από τα μέλη του ΔΣ. Ο Στ. Γεωργάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της διοργάνωσης, στους συντελεστές της και στη φετινή προσπάθεια του συλλόγου να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι το αμπέλι αντέχει, το κρασί του Κορωπίου, του ΑΣΚ, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, πάντα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας όπως η ιστορία του Συνεταιρισμού το πιστοποιεί.

Xαιρετισμό στη επίσημη έναρξη των Λήναιων, απηύθυνε ο Δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης, μέλος και ο ίδιος του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού, εκθειάζοντας τις προσπάθειες του Νομικού Προσώπου Σφηττός και των μελών του για τη διοργάνωση και φέτος ποιοτικών και αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων με πολύ χαμηλό κόστος.

«Το συνεταιριστικό παράδειγμα του ΑΣΚ και του Διοικητικού Συμβούλιο των τελευταίων ετών αποτελεί άλμα ενάντια στην παλαιά αντίληψη της εσωστρέφειας και κατωτερότητας. Μακάρι και άλλοι φορείς ακόμα και ατομικά να έφταναν σε αυτό το επίπεδο οργάνωσης και ανάδειξης. Μάλιστα αυτή η προσπάθειά τους θέλησαν να την συνδυάσουν με τον πολιτισμό, διοργανώνοντας τον αρχαίο θεσμό Λήναια. Αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Ευχαρίστησε θερμά, την εικαστικό Αγγελική Τσεβά και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου για την προσφορά και τη συμμετοχή τους και δοκίμασε πρώτος το φετινό κρασί του Συνεταιρισμού, εκφράζοντας δημοσίως τον θαυμασμό του για τη φετινή οινική παραγωγή.

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρέθεσε ο οινολόγος Χ. Πέππας, με θέμα «Από το αμπέλι στο ποτήρι. Μύθοι και πραγματικότητα» καθώς και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Στ. Γεωργάκης με θέμα τις «Αρχαίες ελιές του Κορωπίου και της Αν. Αττικής».

Ακούσαμε και είδαμε σε διαφάνειες ότι στην περιοχή των Σπάτων και του Κορωπίου, υπάρχουν υπεραιωνόβιες ελιές 2500 έως και 3000 χιλιάδων χρόνων! (διάμετρος 11 μέτρα έως 6 μέτρα), μοναδικά μνημεία της φύσης και της περιοχής των Μεσογείων. που σήμερα χρήζουν μέριμνας και σεβασμού.

linea_krasioukiousisΣτη συνέχεια η θεατρική ομάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου υποδύθηκe μεγάλους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου μέσα από τις κλασικές ταινίες που τους καθιέρωσαν. Η Ελενα Παπαλέξη- Καπίτη, γυμνάστρια και επιμελήτρια του θεατρικού δρώμενου και η διευθύντρια του Σχολείου Βούλα Διαμαντίδου προετοίμασαν την παράσταση με στοιχεία γύρω από το κρασί και τον χορό.

Στο διάλειμμα, φυσικά, δοκιμάστηκε και το σχετικό μεζεδάκι με κρασοκατάνυξη. Η βραδιά έκλεισε με μουσικό δρώμενο.

Την Κυριακή 23/9 ολοκληρώθηκαν τα «Λήναια» με τέχνη από την εικαστικό Αγγ. Τσεβά, η οποία ετοίμασε ένα παιχνίδι με σχέδιο και χρώμα με τίτλο: «Τέχνης Δρώμενα» και κάλεσε τους κατοίκους να πλαισιώσουν μια παρέα ανθρώπων, που αγωνίζονται για την ελευθερία της Τέχνης για την ελευθερία του νου και της ψυχής.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν το διήμερο πέραν των πολιτών και θεσμικοί εκπρόσωποι (βουλευτές, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.).

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 262 guests και κανένα μέλος