Μετά τις πρώτες δημοσιοποιήσεις για τον Καποδίστρια 2 και τα διάφορα σενάρια, ποιοι Δήμοι συνενώνονται και ποιοι παραμένουν ως έχουν, κάτοικοι και Δημοτικοί άρχοντες άρχισαν και “ακονίζουν τα μαχαίρια”.
Δήμαρχοι που ήταν υπέρ, σήμερα βρίσκονται στην απέναντι όχθη. Αλλοι πάλι που τους “βολεύει” η συνένωση του Δήμου τους, το βλέπουν θετικά...

Προ των πυλών ο “Καποδίστριας” 2!


Μετά τις πρώτες δημοσιοποιήσεις για τον Καποδίστρια 2 και τα διάφορα σενάρια, ποιοι Δήμοι συνενώνονται και ποιοι παραμένουν ως έχουν, κάτοικοι και Δημοτικοί άρχοντες άρχισαν και “ακονίζουν τα μαχαίρια”.

Δήμαρχοι που ήταν υπέρ, σήμερα βρίσκονται στην απέναντι όχθη. Αλλοι πάλι που τους “βολεύει” η συνένωση του Δήμου τους, το βλέπουν θετικά.

Η νέα διοικητική διαίρεση μιλάει για συρρίκνωση των ΟΤΑ από 1034 σε 400 περίπου.

Μεγάλες συνενώσεις εμφανίζονται στην Ανατολική Αττική και μάλιστα σε Δήμους με πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση και ανάλογο πληθυσμό.

Βέβαια τα σημερινά πληθυσμιακά στοιχεία δεν έχουν καμιά σχέση με τα στοιχεία της απογραφής του 2000, που έλαβαν υπόψιν τους. Η Ανατολική Αττική μέσα στην τελευταία πενταετία, έχει πληθυσμιακή έκρηξη. Και ως το 2010 θα “τρίβουμε τα μάτια μας”.


Αλήθεια, τι θα προσφέρει η συνένωση για παράδειγμα τεσσάρων Δήμων με πληθυσμό συνολικά 50.000 κατοίκων;

Σε τι θα ωφελήσει τους πολίτες και την περιοχή γενικότερα.

Φοβούμαι, ότι όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα.

Γιατί, τα μεν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα δεν θα μπορέσει - και μ’ αυτή τη μορφή να τα αντιμετωπίσει -, τα δε καθημερινά προβλήματα δεν θα τα γνωρίζει η “ανώνυμη” Δημοτική Αρχή.

Εχουμε πάμπολα παραδείγματα από τον Καποδίστρια 1.

Εχουμε όμως και πρόσφατα παραδείγματα, του πώς λειτουργεί ένας μεγάλος Δήμος και πώς ένας μικρός στην καθημερινότητα.

Δεν θα ξεχάσω τις ημέρες που συσσωρεύονταν τα σκουπίδια στους δρόμους, λόγω απεργίας, τι βουνά σηκώθηκαν στους μεγάλους Δήμους με μια ανυπόφορη, απίστευτη δυσωδία. Αντίθετα στους μικρούς Δήμους, με τις δυνάμεις που διέθεταν κρατούσαν την πόλη καθαρή.


Σύμφωνα με την πρόταση της KEΔKE που στηρίζεται στη μελέτη του Iνστιτούτου Tοπικής Aυτοδιοίκησης προβλέπεται μεγάλη “συρρίκνωση”  στον αριθμό των δήμων  του Λεκανοπεδίου και της Αττικής και ιδιαίτερα στην Ανατολική και Δυτική Αττική.


Απ’ την άλλη ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος με επιστολή του προς τους ΟΤΑ ζητάει να καταθέσουν ρεαλιστικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να προσεγγίσει το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες.


Στην επιστολή του ο Δ. Καλογερόπουλος  ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, όπως άλλωστε και η ΚΕΔΚΕ έχει ανακοινώσει, θέτουν ως βασικό προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του διαλόγου για τη Διοικητική μεταρρύθμιση, την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων της πολιτείας έναντι των ΟΤΑ.


Μητροπολιτικούς Συνδέσμους προτείνει
ο Κοινοτάρχης Σαρωνίδας Αντρέας Πέγκας


Ο Κοινοτάρχης Σαρωνίδας Αντρέας Πέγκας, σε μια συζήτηση που είχαμε για τον Καποδίστρια 2, τάχθηκε ενάντια στις συνενώσεις και το ανέλυσε σφαιρικά. Και γνωρίζει πολύ καλά την τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού έχει θητεύσει και στους δύο βαθμούς Α’ και Β’ για πολλά χρόνια.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι Δήμοι καθημερινά, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν συνενώσεις για να μπορέσουν να επιλυθούν. Θα μπορούσαν να λυθούν με μια δική μας καλύτερη οργάνωση. Το πιθανότερο είναι ότι θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα η συνένωση, εξήγησε.

“Τι θα προσφέρει μία συνένωση της Κοινότητάς μας, Σαρωνίδας, ας πούμε με τα Καλύβια, την Ανάβυσσο και την Φώκαια που ακούστηκε. Θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της αποχέτευσης και των σκουπιδιών; όχι”.

Αντιθέτως πιστεύει σε Μητροπολιτικούς συνδέσμους, με δικούς τους πόρους και διακριτές αρμοδιότητες, όπως προτείνεται από την ΤΕΔΚΝΑ. Μόνο έτσι θα μπορούν να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα και συνάμα θα είναι και ένα προστάδιο για μελλοντικές συνενώσεις.

Με ένα τέτοιο σχήμα διατηρούν οι ΟΤΑ την αυτονομία τους έχοντας αμεσότητα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και παράλληλα αντιμετωπίζονται σοβαρά τα μεγάλα προβλήματα (βιολογικός καθαρισμός κλπ.).

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 

Πλήρης διαφωνία με την προτεινόμενη διαδικασία


Η “Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία”, που την εκπροσωπούν ο δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου και ο τ. δήμαρχος Παλλήνης Θεοδ. Γκοτσόπουλος, με επιστολή τους που απηύθυναν στην ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ, με σαφήνεια δηλώνουν ότι  διαφωνούν με την προτεινόμενη διαδικασία.

Και συγκεκριμένα γράφουν: «Η Αυτοδιοίκηση με το τελευταίο συνέδριό της (Κυλλήνη2007) εχει θέσει τρεις βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου.

Ι. Κατάθεση συνολικής πρότασης από την Κυβέρνηση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα αφορά και τους δύο βαθμούς.

2. Προσδιορισμός με σαφήνεια αντικειμενικών κριτηρίων για τις συνενώσεις που θα ισχύει ισότιμα για ολόκληρη τη χώρα.

3. Αποδοχή από την Κυβέρνηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου, που θα ενισχύει με αποφασιστικό τρόπο οικονομικά τους Δήμους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις τους».

Στην τελευταία συνεδρίασή της η ΚΕΔΚΕ (28.8) αποφάσισε ομόφωνα να μη γίνει έναρξη διαλόγου για συνενώσεις πριν ικανοποιηθούν οι άμεσες οικονομικές απαιτήσεις.

Και καταλήγουν ότι «είναι γνωστό ότι η μελέτη του ΙΤΑ, προβληματική όσον αφορά τα κριτήρια και τις αυθαίρετες προτάσεις που περιλαμβάνει για την Αττική, προκάλεσε θύελλα αντιΔράσεων και διαμαρτυριών και ανάγκασε την ΚΕΔΚΕ να μην τοποθετΗθεί επί της Πρότασης του ΙΤΑ».

Κλείνοντας δε τονίζουν: «Εμείς πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση να αλλάξει ριζικά τις δομές της, τα οικονομικά δεδομένα της, την πολιτική της διοίκηση».

 

Δυσαρεστημένος ο Δήμαρχος Σπάτων Αθ. Τούντας


Την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του εξέφρασε ο δήμαρχος Σπάτων Θανάσης Τούντας, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τα σενάρια των πιθανολογούμενων συνενώσεων των Δήμων, στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η μελέτη του ΙΤΑ, που δημοσιοποιήθηκε, είναι τέτοια που ακόμα και όσοι την υποστήριξαν, την αντιμετωπίζουν εχθρικά. Δεν κρύβω ότι ήμουν ίσως ο μοναδικός δήμαρχος που τάχτηκα ανεπιφύλακτα υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης. Με τα όσα ανακοινώθηκαν όμως, που δείχνουν περίεργες μεθοδεύσεις, δηλώνω ότι θα την πολεμήσω με πάθος, αν δεν αρθούν οι ανισότητες, που εμφανίζονται κατ’ αρχή.»  Έφερε δε ως εξόφθαλμο παράδειγμα πίεσης, (παραγόντων εκτός ΟΤΑ όπως χαρακτηριστικά είπε), τον Δήμο Θρακομακεδόνων, που πρόσφατα έγινε δήμος (ήταν κοινότητα), ο οποίος λόγω κάποιων πολυτελών κατοικιών, όπως τόνισε, μένει αυτόνομος με μόλις 4000 κατοίκους, ενώ ενώνονται πολύ μεγαλύτεροι δήμοι.

Έκλεισε δε την ενημέρωσή του λέγοντας ότι αν ακολουθηθεί η μελέτη ως έχει, θα πολεμήσει το εγχείρημα σθεναρά.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 139 guests και κανένα μέλος