Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εν μέσω λεκτικών... διαπληκτισμών.

Εγκρίθηκε ψήφισμα, αλλά παρ’ ολίγο να εξελιχθεί σε γενικευμένη συμπλοκή μεταξύ των συνέδρων. mixelakis

Το θέμα ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 20/9, όταν ανέβηκε στο βήμα ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης για να μιλήσει. Από τους συνέδρους δημιουργήθηκε ένταση, κάποιοι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες φώναξαν συνθήματα και άπλωσαν πανό που έγραφε «όχι στις απολύσεις».

Ο Γ. Μιχελάκης, απάντησε, ότι το Υπουργείο είναι πάντα ανοικτό στο διάλογο, και πως η διαμαρτυρία στο Συνέδριο είναι περισσότερο σόου «για τις ειδήσεις των οκτώ». Είπε συγκεκριμένα: «Στο Υπουργείο οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές και δεν υπάρχει συνδικαλιστικό σωματείο που έχει ζητήσει συνάντηση και δεν το έχω δεχθεί. Δεν είναι διάλογος κωφών.

...Αντιλαμβάνομαι ότι θα πρέπει να παίζει ένα πλάνο στα δελτία των οκτώ. Όμως, το φίδι του φασισμού και του ναζισμού θέλει έναν κόρφο να τραφεί. Φαίνεται δεν μπορείτε να κάνετε εσείς διάλογο. Όλοι καταγγείλαμε το μόρφωμα, αλλά αυτό που κάνετε είναι εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση που γίνεται, είναι η ευκαιρία που δίνεται σε όλους αυτούς τους ναζί. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον λαϊκισμό να ανθίσει» και ο Υπουργός αποχώρησε ενοχλημένος.

Την ίδια ημέρα το βράδυ, στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, και αφού είχε εγκριθεί το κυρίως Ψήφισμα, 4 σύνεδροι προσπάθησαν να προτείνουν ένα ακόμη ψήφισμα καταδίκης της ενέργειας του Υπουργού Γ. Μιχελάκη, που αποχώρησε από τις εργασίες του συνεδρίου. Αυτό προκάλεσε την οργή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίαςpano Γιώργου Δακή ο οποίος είπε: «Προπηλάκισαν τον υπουργό κι εκείνος αποχώρησε», και επιτέθηκε σε όσους υπέγραψαν το κείμενο του ψηφίσματος και σ’ εκείνους που “πεταξαν” τα συνθήμα στον Υπουργό.

Ακούστηκαν κι άλλα σχόλια από τους συνέδρους, όπως: «Αντί να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Υπουργό, που έπεσε στο Συνέδριό μας θύμα ύβρεων θα του ζητήσουμε και τα ρέστα». Το σχόλιο αυτό προκάλεσε τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Αττικής, Κώστα Διάκο (Αττική Οικολογική Απάντηση) ο οποίος ζητούσε επίμονα το λόγο για να απαντήσει αλλά δεν του εδόθη.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές καουμπόικου ράντζο... Πετάχτηκαν σακάκια, πέσαν μικρόφωνα και για να αποφευχθούν τα χειρότερα ο περιφερειαάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μπήκε στη μέση ως “πυροσβέστης”.

Σε δήλωσή του ο Κώστας Διάκος είπε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Υπουργός είναι ο ηθικός αυτουργός του επεισοδίου σε μια πρωτοφανώς πολιτισμένη και συναινετική ατμόσφαιρα και θα πρέπει να κατανοήσει ότι η θέση του απαιτεί μεγαλύτερη ψυχραιμία, ανοχή στον δημοκρατικό διάλογο όσο σκληρός και αν είναι, αρκεί να μην εμπίπτει σε παράνομες πράξεις και να σέβεται τον χώρο της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, τον οποίο και «σνόμπαρε» αποχωρώντας για ένα καπρίτσιο, όπως φάνηκε».

Διαπιστώσεις του Προέδρου της ΕΝ.Π.Ε.,

& Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Γιάννης Σγουρός, επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, σημειώνοντας την κούραση των συνέδρων από τις πολλές ώρες παρουσίας τους τονίζοντας: «Είναι κρίμα να αμαυρώσουμε ένα Συνέδριο, το οποίο εργάστηκε υποδειγματικά».

»Η Ένωση Περιφερειών αποφάσισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου για τα Οικονομικά των Περιφερειών. Δυστυχώς, τις απαντήσεις που αναμέναμε δεν τις ακούσαμε, εξαιτίας της αποχώρησης του Υπουργού. Περιμένουμε από την Κυβέρνηση τη συνέχιση του διαλόγου που σήμερα δεν έγινε, χωρίς ευθύνη των Περιφερειών».

sgouros-synedrioΟ Πρόεδρος, Γιάννης Σγουρός, στην κεντρική εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τα οικονομικά των περιφερειών.

Όχι για να παραπονεθούμε και να ανακυκλώσουμε την εσωστρέφειά μας.

Όχι για να καταγγείλουμε την Κυβέρνηση για τις περικοπές. Ούτε για να ζητήσουμε κατανόηση και στήριξη από την Αντιπολίτευση. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για να δείξουμε ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι. Για να δείξουμε ότι όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Λιγότερα χρήματα στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει λιγότερα έργα, λιγότερη ανάπτυξη και περισσότερη ανεργία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν επαιτεί.

Βάλαμε πλάτη σε όλα τα δύσκολα. Πήραμε σκληρές αποφάσεις. Κάναμε περικοπές. Τρέχουμε τα έργα. Όλα όμως έχουν ένα όριο. Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη που έχει η χώρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το ρόλο της Ιφιγένειας, όταν κάποιοι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν θα γίνουμε ο εύκολος στόχος κανενός. Ούτε τα εξιλαστήρια θύματα ενός συστήματος που τόσα χρόνια ξόδευε αδιάκοπα, και τώρα ο πνιγμένος προσπαθεί να πιαστεί από πάνω μας. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας. Ένα μοντέλο που θα σέβεται τον πολίτη, το δημόσιο υπάλληλο και τον επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει.

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το ρόλο και τη σημασία που διαδραματίζουν οι αιρετές Περιφέρειες στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι, νομοθετώντας μόνο, λύνουν τα προβλήματα της χώρας, κάνουν λάθος. Χρειάζονται και όλοι εκείνοι οι φορείς που θα κάνουν πράξη τη νομοθεσία.

Και αυτοί οι φορείς είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την εκτέλεση των έργων, για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Είμαστε σύμμαχος και όχι ανταγωνιστής της Πολιτείας.

Και επειδή ορισμένα πράγματα, αν και μοιάζουν αυτονόητα, δεν είναι, θέλω να υπενθυμίσω σε όλους, τη δουλειά που έχει γίνει από τις αιρετές Περιφέρειες, σε μόλις 3 χρόνια:

Οργανώσαμε ένα νέο θεσμό από το μηδέν. Πετύχαμε μειώσεις στα λειτουργικά μας έξοδα περισσότερο από 50%.

―Υπερδιπλασιάσαμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και την πήγαμε, σε 2 χρόνια, απ’ το 20 στο 50%.

― Αναλάβαμε και φέραμε σε πέρας καινούργιες αρμοδιότητες που μας μεταβιβάστηκαν, και μάλιστα χωρίς τους αντίστοιχους πόρους

― Εξυπηρετούμε καθημερινά χιλιάδες πολίτες σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων

― Έχουμε όλοι ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ.

Θα περίμενε κανείς σε μια περίοδο κρίσης, αφού το Κράτος δεν έχει πλέον τα απαραίτητα κονδύλια, τουλάχιστον να κάνει ότι μπορεί με άλλους τρόπους για να διευκολύνει την κατάσταση: να παλέψει με τη γραφειοκρατία, να πατάξει τη διαφθορά, και να μας λύσει τα χέρια για να τρέξουμε, σαν αντιστάθμισμα στους πόρους που μας κόβει. Δυστυχώς, ούτε αυτό δεν γίνεται. Σκεφτείτε μόνο πόσοι Πρωθυπουργοί, πόσοι Υπουργοί και πόσοι Γενικοί Γραμματείς, έχουν αλλάξει αυτά τα τρία χρόνια που είναι η θητεία μας.

― Αντί για λιγότερη γραφειοκρατία έχουμε περισσότερη.

― Αντί για πιο γρήγορους ελέγχους έχουμε περισσότερους και πιο αργούς.

― Αντί για λιγότερες διαδικασίες και εγκρίσεις έχουμε περισσότερες. Αντί να απλοποιούμε τη λειτουργία την κάνουμε πολυπλοκότερη».

 

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, o Γιάννης Σγουρός, τόνισε:

«Προσπαθούμε μόνοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε. [...]

Ακούσαμε από τον κ. Πασχαλίδη τη σύνοψη με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου μας.

Το τελικό κείμενο ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση, θα το στείλουμε στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς και θα περιμένουμε απαντήσεις».

 

Συμπερασματικά κατέληξαν ότι, περισσότερο από ποτέ, η επένδυση στην Περιφέρεια δεν αποτελεί απλά περιφερειακή πολιτική αλλά τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική.

Οτι προϋπόθεση για την αποτελεσματική διεκδίκηση των οικονομικών αιτημάτων των Περιφερειών είναι η οικοδόμηση ενός αξιόπιστου κεντρικού μηχανισμού τεκμηρίωσης.

 

Οτι το σημαντικότερο όλων είναι να υιοθετηθεί ένα νέο σύστημα οικονομικού προγραμματισμού των εσόδων των Περιφερειών, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία που θα στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 288 guests και κανένα μέλος