syriza-panelΜε αθρόα συμμετοχή εκπροσώπων της Τ.Α. και φορέων απ’ όλο το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, πραγματοποιήθηκε (9/3) στην αίθουσα «ΙΩΝΙΑ» του Δήμου Βούλας, ημερίδα με θέμα: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  : Παράκτιο μέτωπο για όλη την Αθήνα. Βιώσιμη πόλη με ελεύθερες παραλίες για όλους».
Ακολούθησε διάλογος με την συμμετοχή δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, δημοτικών παρατάξεων, συλλογικοτήτων από τον Πειραιά ως το Λαύριο.
Την συζήτησε συντόνισε η Ερμίνα Κυπριανίδου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και Περιφερειακή Σύμβουλος.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη,   ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής ΕΜΠ, ο Πέτρος Φιλίππου Δήμαρχος Σαρωνικού, ο Μπάμπης Μπιλίνης Υπεύθυνος Τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμμμετείχαν οι βουλευτές της Ανατ. Αττικής, Γιώργος Πάντζας, Αλέξης Μητρόπουλος, ο βουλευτής Α’ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας και Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος.
Επίσης παρευρέθησαν οι Δήμαρχοι Ασκούνης  Κώστας, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Καλλιθέας, Κορτζίδης Χρήστος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ευθυμίου Ανδρέας, Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου και ο Ορφανός Θάνος, Δήμαρχος Αλίμου
Από τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης παρευρέθηκαν, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γρ. Κωνσταντέλλος, ο πρώην Δήμαρχος Βάρης Παν Καπετανέας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Δαβάκης, Λ. Αργυροπούλου, Γ. Σκουμπούρης.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι, καθώς και Σύμβουλοι του Δήμου ΒΒΒ έλαβαν το λόγο και τοποθετήθηκαν υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές και ενάντια στις μεθοδεύσεις για εκποίηση και τσιμεντοποίηση των παραλιών μας μέσα από τη δημιουργία της «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» που προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Εκτός από την εμπεριστατωμένη και εκτενή εισήγηση της  Νάντιας Βαλαβάνη, την οποία θα παρουσιάσουμε προσεχώς, από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ξεχωρίζουμε εκείνη του καθηγητή Ν. Μπελαβίλα που, χρησιμοποιώντας εποπτικά μέσα, παρουσίασε εύγλωττα, τις αρχές που πρέπει να διέπουν την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού:
• Οι ακτές πρέπει να ανήκουν στη χώρα και στο λαό της, είπε
• Τις ακτές πρέπει να διαχειρίζονται οι φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα σε όλους!

syriza-kosmosΣτη συνέχεια ο Ν. Μπελαβίλας μίλησε για τον περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πλούτο των ακτών του Σαρωνικού που είναι ανεκτίμητος και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τον καταστρέψουν μετατρέποντάς τον σε Ντουμπάι ή Ταυλάνδη. Ο Σαρωνικός χρειάζεται αναβάθμιση με υποδομές μικρής κλίμακας, που σημειωτέον απαιτούν και χαμηλή δαπάνη. Πρότεινε την αναβίωση παραδοσιακών ενοτήτων και μικρών ξενοδοχείων που προυπήρχαν. Για την Ανάβυσσο είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, να ξαναγίνει μικρό γραφικό ψαροχώρι. Αντιτάχτηκε στο γιγαντισμό που προωθείται με τα τεράστια λιμάνια, 5άστερα ξενοδοχεία και mall. Πρότεινε την ενιαία λειτουργία του δικτύου λιμένων Αττικής με κατανεμημένες θέσεις σε Πειραιά, Τροκαντερό και Λαύριο, ώστε να διαχέονται τα οφέλη και οι ζημιές και απέρριψε κατηγορηματικά τη χωροθέτηση λιμένα στο Φαληρικό Δέλτα. Τέλος ο κ. Μπελαβίλας παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις για το Ελληνικό και την Λαυρεωτική, που προέκυψαν από τη συνεργασία των τοπικών κινημάτων με μελετητές-επιστήμονες και ‘δεν είναι ουτοπία’, όπως χαρακτηριστικά είπε, γιατί ήδη η πρόταση για ‘ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο στη Λαυρεωτική’ προωθείται για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στον αντίποδα, όπως είπε, οι προτάσεις των άλλων είναι υψηλού κόστους, χαμηλής περιβαλλοντικής αξίας και αμφιβόλου βιωσιμότητας.
Στα ζητήματα του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης αναφέρθηκε στην ομιλία της η Γιούλη Ηλιοπούλου. Επισήμανε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το ΠΔ 254/04 χρειάζεται τροποποίηση γιατί υιοθετεί τη φιλοσοφία των περιφραγμένων ακτών αφ’ ενός και δεν επιλύει το πρόβλημα των μεγάλων κατασκευών που χτίστηκαν επί χούντας, ήκμασαν την εποχή του lifestyle, αλλά σήμερα παρακμάζουν. Αναφέρθηκε στη χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ, την ελεύθερη πλαζ της Βάρκιζας και τις εκτάσεις ιδιοκτησίας της Εκκλησίας που μέσω του νομοσχεδίου προορίζονται για εκποίηση, ενώ παράλληλα παρουσίασε εναλλακτικές επιτυχημένες μορφές αξιοποίησης (πχ πρότυποι βοτανικοί κήποι) που έχουν υλοποιηθεί στο εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ‘το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι η θάλασσα πρέπει να το αναδείξουμε και όχι να το περιχαρακώσουμε’. Τέλος κατήγγειλε τη πώληση ολόκληρης της χερσονήσου του λαιμού της Βουλιαγμένης που ήδη μεθοδεύεται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αποκτήσει προσθετική αξία το προς πώληση ξενοδοχείο του ΑΣΤΕΡΑ. Ανέφερε επίσης ότι είναι λυπηρό και τραγελαφικό ταυτόχρονα ότι το 5άστερο ξενοδοχείο πωλείται για να μετατραπεί σε πολυτελείς κατοικίες, ενώ παράλληλα εκποιούνται άλλες παραλιακές εκτάσεις για να ανεγερθούν μεγάλα ξενοδοχεία! Εκλεισε την ομιλία της με ένα νούμερο. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ που κατέθεσε στη Βουλή: οι δαπάνες για αμοιβές συμβούλων αποκρατικοποιήσεων τη διετία 2011-2012 ήταν 20 εκατ. €, τη στιγμή που η Κασσιώπη της Κέρκυρας πουλιέται στην εξευτελιστική τιμή των 23 εκατ. €! (ή 45 € ανά τ.μ.!!!)
Τα σχόλια περιττεύουν...

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής Γ. Πάντζας τόνισε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα μνημόνια που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ., όλα τα «φιλέτα» του τόπου βρίσκονται προς πώληση. Μέσα σ’ αυτά είναι και το παραλιακό μέτωπο. Κι έκλεισε με την ατάκα που θύμισε παλιό, καλό  ελληνικό κινηματογράφο: «Δεν είναι δυνατόν να ξεπουλήσουμε την περιουσία του ελληνικού λαού σ’ έναν εμίρη και ο λαός μας να παίξει το ρόλο του κακομοίρη».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 guests και κανένα μέλος