Siemens, Thyssen Krupp, Deutsche Bank, ΜΑΝ και άλλες γερμανικές επιχειρήσεις βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο διαφόρων σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τις τελευταίες ημέρες η Deutsche Bank, o τραπεζικός γίγαντας της Γερμανίας είναι στο στόχαστρο της δικαιοσύνης. Φορολογικές απάτες, ξέπλυμα χρήματος και απιστία είναι μερικές από τις κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η γερμανική τράπεζα. Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί τίποτε, ωστόσο, η ζημιά που έχει υποστεί το κύρος της Deutsche Βank είναι τεράστια. Και αυτό θα το αισθανθεί κάποια στιγμή το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο της Ευρώπης, εκτιμά ο Γιόζεφ Βίλαντ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Αξιών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας, στη Γερμανία.

Από λαδώματα αξιωματούχων μέχρι «sexparty» για συνδικαλιστές.
Τα τελευταία χρόνια πολλά μεγάλα ονόματα της γερμανικής οικονομίας βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Η Thyssen Krupp κατηγορήθηκε για συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού, σε διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό των σιδηροδρόμων. Η ΜΑΝ δωροδόκησε δεκάδες κρατικούς λειτουργούς και στελέχη επιχειρήσεων για να διασφαλίσει παραγγελίες. Η Daimler διαπιστώθηκε ότι «λάδωνε» παράγοντες σε 22 χώρες. Η Volkswagen πρόσφερε σε ηγετικά στελέχη των εργοστασιακών σωματείων της ακριβά δώρα, πολυτελή ταξίδια και «sexparty». Ο ασφαλιστικός όμιλος Ergo αντάμειβε τους πιο επιτυχημένους πωλητές του με ταξίδια «αναψυχής».

Όλες αυτές οι υποθέσεις καταδεικνύουν ότι για πολλές γερμανικές επιχειρήσεις η τήρηση της νομιμότητας παραμένει ζητούμενο.

Siemens: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της οικονομίας.
Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα «αποκλίνουσας συμπεριφοράς» μιας επιχείρησης είναι αυτό του ομίλου Siemens. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της οικονομίας. Περίπου 1,3 δις ευρώ φέρεται να δαπάνησε για ύποπτες πληρωμές ο γερμανικός όμιλος. Οι συνέπειες ήταν σοβαρές για την Siemens.

H αμερικανική δικαιοσύνη της επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,2 δις ευρώ. Περίπου τόσο κόστισε στην εταιρεία η διαλεύκανση των διαφόρων υποθέσεων διαφθοράς. Και όπως σημειώνει ο καθηγητής Βίλαντ: «Από την υπόθεση Siemens γνωρίζουμε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός κοστίζει πολύ. Όταν υφίσταται πλήγμα η εικόνα μιας επιχείρησης αυτό έχει συνέπειες. Πιστεύω λοιπόν ότι οι επιχειρηματίες που προσέχουν πραγματικά το συμφέρον τους θα πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε να τηρείται η νομιμότητα στις επιχειρήσεις τους».

Πηγή: Deutsche Welle

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 267 guests και κανένα μέλος