Ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης μας μίλησε για την τουριστική ανάπτυξη της Μήλου αλλά και για την ταινία που γυρίζεται εκε!


Τέλος καλοκαιριού και τέλος των διακοπών μας. Αν είσαι “της δουλειάς” (της δημοσιογραφίας), η “δουλειά”, ή το πάθος της καλύτερα, δεν σε αφήνει ήσυχο. Οικογενειακές διακοπές στην όμορφη και πολύμορφη Μήλο.

Η παραλία, δίπλα στο εξοχικό μας, εφέτος, για πρώτη φορά, ήταν πεντακάθαρη. Καινούργιος Δήμαρχος; να τον γνωρίσουμε. Ευχάριστος άνθρωπος, προσηνής, δραστήριος, ο νέος Δήμαρχος Γεράσιμος Δαμουλάκης. Κινδυνεύουμε να ξεφύγουμε από τις αρχές μας - η εξουσία είναι “για να κρίνεται - και να μη λιβανίζεται”. Χαλαρά! Ας τον γνωρίσουμε πρώτα...

4-sarakiniko-milouΤώρα, τι δουλειά έχουμε εμείς με τη Μήλο! Είναι εκτός “επικρατείας μας”. Κι όμως έχουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ενιαία, με τα ίδια πάνω - κάτω προβλήματα. Η ίδια θάλασσα μας βρέχει! Ας δούμε τις δράσεις και τα οράματα ενός νέου Δημάρχου, σ’ έναν κυκλαδίτικο νησί. Υστερα, είναι και ο ....Λαζόπουλος!

Ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης είναι πρόθυμος. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στο  Δημαρχείο και ήρθε στο ραντεβού μαζί με τον Αντιδήμαρχο Στ. Τσιριγωτάκη· το δεξι του χέρι, όπως είπε.

Χαλαρά μπροστα στη θάλασσα των Μαντρακιών μιλήσαμε για όλα.

 

 

Α.Μπ.: Πώς βλέπεις τους πρώτους μήνες της θητείας σου Δήμαρχε;

Το μόνο πράγμα που με έχει απογοητεύσει σαν Δήμαρχο, είναι ότι το 99% των δημοτών και το 99% των δημοτικών συμβούλων, ακόμα κι αυτοί που έχουν περάσει από θέσεις διοικητικές δεν έχουν καταλάβει ποιά είναι η δουλειά του Δημάρχου. Όλοι πιστεύουν ότι η δουλειά του Δημάρχου είναι να πάει να μαζέψει τα σκουπίδια, να αλλάξει λάμπες κ.τ.λ.

 

Δημοτική αποσυγκέντρωση

 

Εμείς το έχουμε αλλάξει το σύστημα. Μου λένε για την καθαριότητα· τους λέω: “πρέπει να απευθυνθείτε στον κύριο τάδε Αντιδήμαρχο”. Δουλεύουν οι αντιδήμαρχοι. Εγώ πραγματικά κάνω αποκέντρωση διοίκησης.

Ο Δήμαρχος βάζει προτεραιότητες. Βάζω αεροδρόμιο, λιμάνι, ΧΥΤΑ. Εγώ δεν ήρθα για να αλλάξω την λάμπα· εγώ ήρθα για να βάλω τις βάσεις που αύριο τα παιδιά 4-dimarxos-milou1μας, θα πουν δόξα το Θεό, πέρασε και ένας που κοίταξε την Μήλο.

Την καθημερινότητα τη λύνουμε, δεν μπορεί να πει κανείς εφέτος ότι δεν υπάρχει καθαριότητα στην Μήλο, δεν το δέχομαι.

 

Αυτο το διαπιστώσαμε με το που πατησαμε το πόδι μας στο νησι Δήμαρχε.

Εκείνο όμως που για αλλη μια φορά διαπίστωσα είναι ότι δεν έχετεανακύκλωση!

Οχι, δεν έχουμε ακόμη. Μου υποσχέθηκαν ότι θα μπορώ να ξεκινησω από 1η Ιανουαριου 2012. Ομως έχουμε βάλει ειδικούς κάδους για τα λάδια έξω από τα καταστήματα και δεν έχουνε ρίξει οι καταστηματάρχες ούτε μια σταγόνα λάδι μέσα. Κι όταν τους ρωτάς γιατί; σου λένε τώρα σιγά μην περπατήσουμε μέχρι τα κοντέινερ! 

 

Α.Μπ. Ναι, εκείνη την ώρα λες του μαγαζάτορα, ότι αυτό καταστρέφει τη θάλασσα, και κατ’ επέκταση τη δουλειά σου και τον τουρισμό στο νησί, διότι το ρυπαίνεις.

Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Έχω σκοπό μέσα στον Σεπτέμβριο να φωνάξω όλους τους επιχειρηματίες, γιατί στην προσπάθεια που γίνεται για τουριστική προβολή, πρέπει να συμμετεχουν. Και να συμμετέχουν σε όλες τις παραμέτρους· και οικονομικά.

 

Α.Μπ.: Δήμαρχε, οκτώ μήνες μετά γνωριζεις τα προβληματα του νησιού;

Τα προβλήματα του νησιού τα γνωριζουμε πριν τις εκλογες, γι’ αυτό και ήμασταν έτοιμοι όταν αναλάβαμε.

 

Κ.Β. Ποιοί είναι οι τρεις κύριοι βασικοί σου στόχοι;

Αεροδρόμιο, Λιμάνι, Αποχέτευση. Είναι τα έργα υποδομής, να τα δέσεις έτσι ούτως ώστε να γίνουν εργαλεία για τους δημότες σήμερα και τα παιδιά αύριο.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αεροδρόμιο και να μην έχει τη δυνατότητα να δεχτεί ένα charter. Εαν έχω στη Μήλο να διακινήσω 10 ανθρώπους, ο εφοπλιστής δεν θα φέρει το βαπόρι του. Σύμφωνα με τους σημερινούς κανόνες της οικονομίας και του ανταγωνισμού δεν πας κάπου που δεν κερδίζεις. Αν έχω λοιπόν ένα αεροπλάνο και κατεβάσω στη Μήλο 70 άτομα και είναι για την Σίφνο, θα βάλει ο άλλος βαπόρι. Τι κάναμε; Και εμείς κερδίσαμε και νταλαβέρι κάναμε.

Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Μετά, δεν μπορείς σήμερα να μην έχεις αποχέτευση. Η αποχέτευση δεν έχει γίνει σωστά για μένα. Έχει γίνει πολύ λανθασμένα. Εδώ πήγαμε σε ένα δίκτυο που ένας πρώην συνάδελφος μου, θεός συγχωρέστον, είχε ένα όραμα, έβαζε αποχετεύσεις μέσα στα χωριά και τελικά λέγανε εντάξει, αφού έχουμε αυτό το κάνουμε αποχέτευση.

 

Κ.Β. Πού πηγαίνανε τα λύματα;

Δ. Πηγαίναν ζωντανά...

Το πρώτο έργο που κατέθεσα σε πολύ μικρό διάστημα ήταν έργο αποχέτευσης. Το κομμάτι το κεντρικό, του Αδάμαντα, θα το λύσω ακόμα κι αν χρειαστεί να έρθω σε σύγκρουση με τον οποιονδήποτε.

 

Ξεκινάει η επέκταση του αεροδρομίου

 

Το ευχάριστο είναι ότι αύριο μπαίνει το γκρέιτερ του Δήμου στο αεροδρόμιο. Και δεν μπαίνει για καθαρισμό. Ξεκινάει ουσιαστικά για την επέκταση του αεροδρομίου. Βάζω μπουλντόζες, βάζω φορτηγά και ο Θεός είναι μεγάλος.

 

Κ.Β. Στη Μήλο έχουμε παρατηρήσει κάποια προϊόντα και υπηρεσίες ότι είναι ακριβά. Πιο ακριβά απ’ την Κρήτη ας πούμε. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι όντως ακριβά όλα· ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Η μικρή σεζόν σε κάνει να είσαι ακριβός.

Άμα μεγαλώσουμε τη σεζόν, θα πέσουν οι τιμές. Βέβαια υπάρχει ένας φόβος. Αυτή την στιγμή στο νησί δεν υπάρχουν ούτε ναρκωτικά, ούτε “κακός” τουρισμός. Είδατε τι πάθανε οι τουριστικοί προορισμοί, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Ρόδος, μόλις βάλανε το ταμείο ανεργίας της Αγγλίας μέσα; Εγιναν αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση.

 

Γαλλικό σινεμά στη Μήλο

 

Η.Β.  Δήμαρχε, αυτό το μήνα στη Μήλο, γυρίζεται μία ταινία με διεθνές ενδιαφέρον, απ’ ότι ακούγεται. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια;

Δ. Βέβαια· η ταινία είναι Γαλλοελληνικής παραγωγής και φαίνεται ότι θα είναι πολύ αξιόλογη. Με Ντέμη Ρούσσο, Λαζόπουλο και με άλλους Έλληνες ηθοποιούς μεγάλους, που ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματά τους.

Ο τιτλος της ειναι “να τιμάς τη μητέρα σου και τη μητέρα σου”. Σκηνοθέτις είναι η Νικόλ Γκαρσιά, η οποία πρωταγωνιστεί κιόλας. Είναι για εμάς σημαντική αυτή η ταινία, γιατί όλο αυτό θα δώσει προβολή στη Μήλο. Προσπαθούμε οποιοδήποτε γεγονός συμβαίνει στο νησί, είτε είναι ταινία, είτε είναι κάποιο βιντεοκλίπ να το “σπρώχνουμε”, να το δημοσιοποιούμε για την προβολή του νησιού πάντα. 

Προκειμένου να προβάλουμε σωστά το νησί τουριστικά, πήγαμε και είδαμε τι κάνουν στα άλλα νησιά. Είπαμε τι κάνει η Μύκονος; Δεν θα πάρουμε τα κακά της Μυκόνου, θα πάρουμε όμως τα έξυπνα. Λέμε τι κάνει η Κρήτη, τι κάνει η Σαντορίνη; Όπου λοιπόν πήγαμε και ψάξαμε βρίσκαμε μπροστά μας μια εταιρεία. Συνεργαστήκαμε μαζί της και κάνουμε μια τρομερή δουλειά.

 

Η.Β. Μάθαμε ότι θα παίξει τον ρόλο του Δημάρχου, ο Λάκης Λαζόπουλος, στην ταινία. Πώς αισθάνεστε που θα σας αντικαταστήσει για λίγο ο Λαζόπουλος;

Είπα στους συντελεστές της ταινίας και στην σκηνοθέτιδα, να φέρουν τον Λάκη Λαζόπουλο να του κάνουμε κανένα μάθημα δημαρχιακό (χαριτολογώντας). Μπορεί να είναι καλός στα άλλα, αλλά στα του Δημάρχου... Πάντως, τους είπα, είναι πολύ ευχάριστο να κάνεις τον Δήμαρχο σε ταινία, παρά στην πραγματικότητα. 

Σε ποιά σημεία του νησιού θα γίνουν τα γυρίσματα;

 

Το παλιό Δημαρχείο στον Αδάμαντα θα τους το δώσουμε· είναι κατάλληλος ο χώρος. Και στον “Κήπο” θα γίνουν γυρίσματα σ’ ένα απόμερο σπίτι. Εμείς τους τα δίνουμε όλα δωρεάν· ό,τι μας ζητάνε, γιατί πιστεύω ότι τα οφέλη της Μήλου θα είναι πάρα πολλά.

Να σας εκμυστηρευτώ ότι δεσμευτήκανε η πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας να γίνει στη Μήλο!

 

Η.Β. Πήγα στη Σκόπελο πριν από 3 χρόνια. Δεν έχουν αφήσει παραλία για παραλία ανοργάνωτη. Όλες τις έχουνε γεμίσει με ομπρέλες απ’ την μια άκρη μέχρι την άλλη. Ποιά είναι η γνώμη σας για τις οργανωμένες παραλίες;

Η Μήλος έχει ένα προνόμιο. Έχει 70 παραλίες. Μπορεί λοιπόν, 3 ή 4 παραλίες να τις κάνει οργανωμένες και τις υπόλοιπες να τις αφήσει όπως είναι. Αυτό θα είναι ένα σημείο που θα μου καταλογίσουν ότι είμαι αντιτουριστικός, διότι φτάσαμε σε ένα σημείο, να σου λέει ο άλλος εκεί έχει παραλία, θέλω μαγαζί...

Λέω όμως το εξής: η Χιβαδόλιμνη είναι μια μεγάλη παραλία, γιατί να μην την οργανώσεις. Το Παλιοχώρι επίσης, δεν μπορείς να μην την οργανώσεις, η Αγία Κυριακή το ίδιο. Δεν θα πάω όμως να δημιουργήσω μια τέτοια κατάσταση σε κάποια απόμερα σημεία, θα πρέπει να είμαι παλαβός.

Έδωσα όμως την δυνατότητα, έβαλα σε κάποια σημεία στάσεις για ταξί, τηλέφωνα.

 

Κ.Β.: Από νερό πώς πάει το νησί;

Έχουμε σήμερα αφαλάτωση. Προχωράμε να φτιάξουμε δικιά μας αφαλάτωση, με την εξής λογική. Θα δώσουμε όσο το δυνατόν φτηνότερα το νερό στους δημότες. Και βέβαια να έχουμε και μεγαλύτερες ποσότητες. Ύδρευση και αποχέτευση είναι δύο στρατηγικά αγαθά κοινωνικής σημασίας. Όποιος ελέγχει αυτές τις κάνουλες ελέγχει το νησί. Δεν μπορεί να τις ελέγχουν οι Εγγλέζοι· πρέπει να τις ελέγχει ο Δήμος, όχι ο Δήμαρχος, ο Δήμος.

 

Επικέντρωση στην υγεία

 

Στο θέμα στο οποίο θα επικεντρωθώ μόλις τελειώσω με τα πρώτα, είναι το θέμα της υγείας. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορείς να έχεις το κέντρο Υγείας και να δουλεύει με έναν γιατρό.

 

Α.Μ. Το νησί μπορεί να κρατήσει το “χρώμα” του Δήμαρχε;

 

Θα παλεύω για ένα πράγμα. Για την ιδιαιτερότητα της νησιοτηκότητος.

 

Φύγαμε ανακουφισμένοι, ότι η Μήλος βρίσκεται σε καλά χέρια.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 114 guests και κανένα μέλος