«Με τις ψηφιακές υπηρεσίες κερδίζουμε χρόνο, κερδίζουμε ζωή», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και θα συμφωνήσουμε μαζί του, εφόσον αυτές λειτουργούν σωστά. Στην περίπτωση του ΕΦΚΑ, αυτό δεν ισχύει. Κάθε φορά που χρειάζεται να λάβουμε ασφαλιστική ενημερότητα, χάνουμε τον ύπνο μας.

Μήνας Δεκέμβριος, μπαίνουμε στην πλατφόρμα να “κατεβάσουμε” ασφαλιστική Eνημερότητα, ηλεκτρονικά, και εκεί αρχίζει ο γολγοθάς.

“Δεν μπορείτε να λάβετε Ασφαλιστική Ενημερότητα», δηλώνει το σύστημα χωρίς να μας λέει τις οφειλές μας και από πού προκύπτουν.

Αρχίζουμε να προσπαθούμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της Αριάδνης μπαίνοντας στο λαβύρινθο του Μίνωα για να βρούμε γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε, αφού βάσει των δικών μας στοιχείων, δεν χρωστάμε.

Μιλάμε τηλεφωνικά στον 4ψήφιο αριθμό εξυπηρέτησης πολιτών, μήπως μπορούν αυτοί να μας ενημερώσουν εάν χρωστάμε και γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε Ασφαλιστική Ενημέροτητα. Η απάντησή τους: «δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες. Θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού».

Κλείνουμε ραντεβού στο ΕΦΚΑ Γλυφάδας, από όπου εξυπηρετούμαστε όλα τα χρόνια (ευτυχώς το υποκατάστημα της λεωφ. Λαμπράκη ενοποιήθηκε με αυτό της Λεωφ. Βουλιαγμένης και πλέον δεν μπερδευόμαστε σε ποιο από τα δύο πρέπει να πάμε).

 

...ανήκετε το Κορωπί!

Ερχεται η σειρά μας για να μας ενημερώσει ο υπάλληλος ότι πλέον δεν υπαγόμαστε στη Γλυφάδα και θα έπρεπε να εξυπηρετηθούμε από το Κορωπί! (καινούργιο αυτό) αλλά μας εξυπηρετεί “κατ’ εξαίρεση”.

Βρίσκει λοιπόν έναν μήνα απλήρωτο· τον Σεπτέμβριο, «αλλά μήπως είναι ο Αύγουστος», αναρωτιέται ο υπάλληλος και συνεχίζει: «συνήθως αυτόν ξεχνάει ο κόσμος να πληρώσει». Έλα όμως πιου εμείς έχουμε πληρώσει!

Του δείχνουμε την απόδειξη πληρωμής και του εξηγούμε ότι προφανώς δεν έχει ενημερωθεί το σύστημά τους και ότι εμείς έχουμε πληρώσει μέσα στις ημερομηνίες που ορίζονται. Φύγαμε άπρακτοι...

Ψάχνοντας με το λογιστή μας, ανακαλύπτουμε ότι η πληρωμή του Σεπτεμβρίου, “είχε πέσει” στον Οκτώβριο(!) από λάθος των υπαλλήλων. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να μη μπορούμε να λάβουμε Ασφ. Εν. γιατί ο ΕΦΚΑ βλέπει τον Σεπτέμβρη ανεξόφλητο και το ποσό «έχει πέσει» στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αναγκαζόμαστε να ξαναπληρώσουμε το Σεπτέμβριο μήπως καταφέρουμε να πάρουμε την πολυπόθητη Ασφ.Εν. και εισπράξουμε κάποια ποσά που μας χρωστάει το δημόσιο. Οι ψηφιακές υπηρεσίες όμως, πάλι δεν μας εξυπηρετούν. Ξανά τηλεφώνημα στο 1555 για ραντεβού στο Κορωπί, αφού μας λένε ότι ανήκουμε πλέον εκεί για να μας πει η τηλεφωνήτρια: «μα γιατί στο Κορωπί, αφού ανήκετε Γλυφάδα;»

– Ζνταααααν.

– Μα στο ΕΦΚΑ, μας είπαν ότι ανήκουμε πλέον στο Κορωπί.

Δεν νομίζω, αλλά αφήστε να μιλήσω με τα κεντρικά.

Στέλνουμε με email -στα κεντρικά- αίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας και η απάντηση είναι ότι «εξυπηρετούνται κατ’ εξαίρεση μόνο τα επείγοντα”.

 

Πληρώσαμε δύο φορές τον Σεπτέμβριο!

Με νέο email, τους απαντάμε ότι είναι επείγον να μπορέσουμε να εισπράξουμε για να πληρώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τις υποχρεώσεις μας.

Σου απαντούν ότι χρωστάς το μήνα Σεπτέμβριο. Ελα όμως που εμείς τον έχουμε πληρώσει δύο φορές!!

Οι ημέρες περνούν και ενημερότητα δεν λαμβάνουμε.

Στέλνουμε νέο email και ζητάμε να μας πληροφορήσουν επιτέλους πού πρέπει να απευθυνθούμε σημειώνοντας: «Να πάω στο ΕΦΚΑ, δεν ξέρω πλέον πού. Στα τηλέφωνα που κάλεσα, δεν ήξεραν να με ενημερώσουν! Επιτέλους, δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που χρειάζομαι Ασφαλιστική ενημερότητα να περνάω το λαβύρινθο!

Παρακαλώ ενημερώστε με πού ανήκω και πού πρέπει να απευθυνθώ για να λάβω Ασφαλιστική Ενημερότητα».

Οι ημέρες κυλάνε και η αδρεναλίνη είναι στα ύψη. Εχουμε ξεκινήσει στα μισά του μήνα Δεκέμβρη να προσπαθούμε να βγάλουμε ενημερότητα και κλείνει σχεδόν ο μήνας άπρακτα.

Εχω χάσει τον αριθμό επικοινωνίας. Αφού ξεμπέρδεψαν(;;) το κουβάρι, μου απάντησαν ότι έχω ένα χρέος που έχει περάσει στο ΚΕΑΟ. Νέο μήνυμα για να μου πουν ποιο ποσό χρωστάμε και η απάντηση ήρθε. Χρωστούσαμε 1,50 ευρώ. Καλά διαβάζετε ενάμισυ ευρώ.

Το πληρώσαμε λοιπόν κι αυτό, ο μήνας είχε φτάσει 30 Δεκεμβρίου, ασφαλιστική ενημερότητα δεν πήραμε γιατί αργεί να φανεί στο σύστημα και λεφτά δεν εισπράξαμε.

Ακόμη δεν έχουμ λάβει ενημερότητα, αλλά μας κάλεσαν τηλεφωνικά από τα κεντρικά και μας ενημέρωσαν ότι «πλέον για ότι αφορά τους υπαλλήλους θα εξυπηρετούμαστε από τη Γλυφάδα, ενώ για ότι αφορά τον εργοδότη ως ασφαλισμένο από το Κορωπί»!

Μιλώντας λοιπόν με τα κεντρικά, και έχοντας πληρώσει δύο φορές ένα μήνα, τους είπαμε ότι στο κλείσιμο του Δεκεμβρίου, δεν θα πληρώσουμε για το Νοέμβριο, ώστε να γίνει ο συμψηφισμός των ποσών. Μου απάντησαν ότι «ναι, λογικά έτσι θα γίνει». Το ζητήσαμε αυτό εγγράφως, ώστε να είμαστε βέβαιοι και για να γνωρίζει ο επόμενος υπάλληλος την υπόθεση, ώστε να μην ξαναπεράσουμε τα ίδια.

«Α, δεν γίνεται εγγράφως», ήταν η απάντηση και ο γολγοθάς θα συνεχιστεί και το 2022... Καλή Χρονιά!

 

Καληνύχτα σας κύριε Πιερακάκη

Καληνύχτα σας κύριε Xατζηδάκη

 

Καληνύχτα σας κύριε Πιερακάκη. Αν νομίζετε ότι υπάρχει ασφαλιστικός οργανισμός ΕΦΚΑ έχετε μεγάλο λάθος. Μόλις προχθές πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο με ραντεβού σε γιατρό, και στη Γραμματεία με ρώτησαν πού ανήκω ασφαλιστικά. Τους απάντησα: «Μα στο ΕΚΦΑ». Η απάντησή τους ήταν ότι δεν με βρίσκουν.

Τους εξήγησα ότι πριν γίνει το ΕΦΚΑ ήμουν στο ταμείο ΤΑΙΣΥΤ το οποίο έγινε στη συνέχεια ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και στη συνέχεια ΕΦΚΑ. Εβγαλε η υπάλληλος δύο σελίδες ασφαλιστικά ταμεία και άρχισε να ψάχνει να βρει σε ποιο ταμείο ανήκω. Η ουρά των πολιτών που περίμεναν να εξυπηρετηθούν έφθασε πολλά πολλά μέτρα.

Το “κερασάκι στην τούρτα”; Δεν βρήκε σε ποιο ταμείο ανήκω και αγανακτισμένη (δικαίως η υπάλληλος) μου έδωσε τον πολυπόθητο κωδικό του ραντεβού.

Δυστυχώς φτιάξατε μία χοάνη που την ονομάσατε ΕΦΚΑ και ρίξατε μέσα όλα σχεδόν τα ταμεία χωρίς να κάνετε ΚΑΜΙΑ ενοποίηση και ο κόσμος τραβάει τα μαλλιά του.

 

Tο νομοσχέδιο για τον... εκσυγχρονισμό

Διαβάζω λοιπόν ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, ότι βρίσκεται για δύο περίπου εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ενός από τους μεγαλύτερους δημόσιους Οργανισμούς της χώρας, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά 6,5 εκατομμύρια πολίτες και συγκεντρώνει -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- το 48% των παραπόνων που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα!!!

 

Οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στη βελτίωση της απόδοσης του ΕΦΚΑ,

  • στην ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων,
  • στην αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας του φορέα και
  • στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του.

 

Πιο συγκεκριμένα: (Σ.Σ. τα αναφέρουμε επιγραμματικά)

1. Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης Γεν. Διευθυντών & Διευθυντών με τριετή θητεία και από τον ιδιωτικό τομέα.

2. Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας.

3. Αντιμετωπίζονται πιο συστηματικά οι καταγγελίες που αφορούν στον ΕΦΚΑ...

4. Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά του Συμβούλια έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη...

5. Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών...

6. Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ»...

 

Η ανακοίνωση κλείνει με “ωραία λόγια” του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τα οποία όμως δεν τα βλέπουμε στο “νομοσχέδιο” πουθενά στο δια ταύτα της ανακοίνωσης!

Διαβάζοντας την ανακοίνωση ένιωσα μιαν ανατριχίλα να διαπερνάει το σώμα μου, γιατί δεν βλέπω πουθενά σε όλο το κατεβατό της ανακοίνωσης, πώς θα σταματήσει αυτός ο λαβύρινθος.

Σαν να είναι κύριο μέλημά τους όχι η εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά η «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ», η οποία απ’ ότι είδαμε σε μαζικά μέσα, ήδη έχει κάνει την αρχή, με πολύ αρνητικές προβλέψεις.

 

Αννα Μπουζιάνη

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 86 guests και κανένα μέλος