Ένα δημόσιο αγαθό που είναι φορτωμένο με πολλές ...αμαρτίες

 

H ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) μας παρέχει την ενέργεια που καταναλώνουμε όλο το εικοσιτετράωρο και για κάθε τι στη ζωή μας πλέον, έτσι που όταν για κάποιο λόγο κοπεί η παροχή μένουμε ανίκανοι για το 90% των ενεργειών μας.

Όλα τα χρόνια κατηγορούμε τη ΔΕΗ για το ακριβό ρεύμα που μας δίνει. Σήμερα ειδικά στα χρόνια της κρίσης, είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό και ζουν χωρίς ρεύμα ή μπαίνουν σε διακανονισμούς.

Τα ποσά που πληρώνουμε, πολύ μεγάλα και η δυσφορία των πολιτών επίσης μεγάλη. Έτσι “χρυσώθηκε” εύκολα το χάπι ότι η ΔΕΗ είναι ακριβή και πρέπει να γίνει απελευθέρωση της ενέργειας για να έχουμε φτηνό ρεύμα!

Όμως είναι πράγματι ακριβή η ΔΕΗ αυτή καθ’ αυτή;

Ηρθε λοιπόν η απελευθέρωση της ενέργειας και γέμισε η αγορά επιχειρήσεις παροχής ρεύματος, χωρίς όμως να μειωθεί ο λογαριασμός. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι άλλες εταιρείες τον στέλνουν κάθε μήνα, ενώ η ΔΕΗ στέλνει έναντι και εκκαθαριστικό και συσσωρεύονται τα ποσά.

Αν προσέξετε το λογαριασμό της φωτογραφίας θα δείτε ότι το κονδύλι κατανάλωσης της ενέργειας του συγκεκριμένου νοικοκυριού είναι 85,90 ευρώ ενώ το σύνολο του λογαριασμού που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής είναι 216 ευρώ!!! Σχεδόν τρεις φορές επάνω!

Τι φταίει λοιπόν που ενώ θα μπορούσαμε να πληρώνουμε ανεκτά το λογαριασμό μας, μένουν νοικοκυριά με κεριά και μαγκάλια γιατί αδυνατούν να πληρώσουν αυτό που θα μπορούσαν, αν ήταν το πραγματικό.

Εχουν φορτώσει πάνω στο λογαριασμό τη σάρα και τη μάρα, και όλο το δημόσιο, έτσι που ο λογαριασμός ανεβαίνει στα ουράνια.

Kαι το άκρον άωτον, είναι ότι καταναλωτές που πλήρωναν τη ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ, φαίνονται ασυνεπείς γιατί τα ΕΛΤΑ δεν έστειλαν τα ποσά στη ΔΕΗ και κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα. Κι εδώ η “κακιά” ΔΕΗ φταίει!!!

Κι αφού η κακιά ΔΕΗ δεν μας κάνει, αποφάσισαν οι “κυβερώντες” κατ’ επιταγήν του γερμανικού λόμπι να την πουλήσουμε. Δηλαδή να πουλήσουμε τη γη μας που παράγει τον λιγνίτη που χρειάζεται η ενέργεια, όπως ξεπουλήσαμε τα λιμάνια μας, τα αεροδρόμιά μας, την επικοινωνία μας. Να τα δώσουμε είτε σε ιδιώτες είτε σε δημόσιες επιχειρήσεις άλλων κρατών, όπως κάναμε με τον ΟΤΕ και τα αεροδρόμια που πήγαν στο γερμανικό δημόσιο!

Μόλις σήμερα 23 Μαΐου 2018 μαθαίνουμε όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΑΠΕ, ότι «Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας και την πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προκήρυξη ανοιχτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώλησή τους.

Συγκεκριμένα οι αποφάσεις του Δ.Σ. προβλέπουν:

-Την απόσχιση δύο κλάδων λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν και το ανθρώπινο δυναμικό και τη σύσταση αντίστοιχα δύο εταιριών με την επωνυμία «ΜΕΛΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (13.200.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 4,00 € εκάστης) και «ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», (24.782.500 μετοχές αξίας 4,00 εκάστης).

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 309 guests και κανένα μέλος