Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο καπιταλισμός δεν έχει ανάγκη ν᾽ανησυχεί από τα «κομμουνιστικά καθεστώτα» και τα «κομμουνιστικά κόμματα». Δεν είναι ανάγκη να τα καταπολεμά: καταπίπτουν και διαλύονται μόνα τους:
Τρανταχτά παραδείγματα η εκκωφαντική και καταστρεπτική - για όλο τον κόσμο - πτώση της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ενωσης (ΕΣΣΔ) και των «δορυφόρων» της, η τύχη των πανίσχυρων κάποτε κομμουνιστικών κομμάτων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ). Γιατί;
Αυτή την απάντηση μπορεί να τη δώσει υπεύθυνα, αλλά και ειλικρινά, μόνο ένα Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Συνέδριο. Δεν μπορεί να τη δώσει ένα άρθρο, ενός ανθρώπου, έστω κι αν έχει μελετήσει - όσο ίσως ούτε πολλοί των ηγετών και στελεχών του ΚΚΕ - τον διαλεχτικό και ιστορικό υλισμό, το «Κεφάλαιο» του Μαρξ, έργα του Λένιν, ακόμη και το «Αντιντίριγκ» του Ενγκελς κ.ά. Σκέψεις, ίσως να διατυπώσω, κάποια στιγμή. Οχι τώρα. Τώρα θα παραστήσω το «κακό παιδί», τον οπορτουνιστή1(!) Δεν πειράζει: το κόμμα έχει πάντα δίκηο!
 
Το ΚΚΕ πούλησε τον «902»!!!
 
Μετά το «μαύρο» του Σαμαρά στην κρατική ραδιοτηλεόραση και την αξιέπαινη αναμετάδοση του προγράμματος, που συνἐχισαν να μεταδίδουν οι εργαζόμενοι, από τον τηλεοπτικό σταθμό του «902» αρχικά, γιατί μετά «κάτι έγινε» και ξανάρχισε ο «902» να μεταδίδει φιλμς νουάρ, και διαφημίσεις της κακιάς ώρας - ανακοινώθηκε και η πώληση «εν λειτουργία» του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού «902», από το ΚΚΕ σε άγνωστο, μέχρι στιγμής, ιδιώτη!
Αρχικά δεν το πίστεψα. Είπα, «είναι προβοκάτσια». Μετά διάβασα και την «Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τον 902» (5/8) και ξείπα: Κι όμως είναι αληθινό! Απίστευτο!
 
Το ΚΚΕ προέβη σε ιδιωτικοποίηση ενός βασικού οπλοστασίου του, του οποίου όμως - είναι αλήθεια - ποτέ, δεν έκανε πλήρη, ικανοποιητική και σύγχρονη χρήση. Ενα όπλο, που ήταν περισσότερο για «μπαλοθιές»!
Τί δείχνει αυτό;  Α ν ι κ α ν ό τ η τ α!
Να ἐχεις είκοσι χρόνια ένα τηλεοπτικό κανάλι και να μη συνεγείρεις, να μην προσελκύεις έστω, ούτε τους κομμουνιστές και τους συμπαθούντες! Μια φτηνή προπαγάνδα των μέσων του περασμένου αιώνα, μια «ξύλινη» αποστεομένη γλώσσα, μια «διαφώτιση» με ...λυχνάρι, με εξαίρεση κάποιες εκλάμψεις. Εμ, πώς να μην πέσει οικονομικά έξω.
Βέβαια, «ο 902, όπως και ο Ριζοσπάστης, δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν όπως τα άλλα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών»2, όπως λέει  το ΚΚΕ (Σ.Σ. που παρουσιάζουν όμως υψηλά ποσοστά τηλεθέασης) είναι ιδεολογικοπολιτικοί οργανισμοί, για τη διάδοση της πολιτικής και ιδεολογίας του ΚΚΕ2. Που σημαίνει ότι για την Κ.Ε. του ΚΚΕ, το ...κινίνο πρέπει να χορηγείται χωρίς γλυκαντικό επίχρισμα. Σκέτη «πίκρα» και ειλικρίνεια! Να καταργήσουμε και τη φύση: Η αναπαραγωγή του είδους να ξεκινά με τις ωδίνες του τοκετού και όχι με τις ηδονές της ερωτικής συνεύρεσης. Να δεις πώς μειώνεται ο πληθυσμός της Γης...
Οταν ανακοινώθηκε η πώληση - ιδιωτικοποίηση αισθάνθηκα όπως όταν «μαύρισε» η ΕΡΤ. Τηρουμένων των αναλογιών, όπως όταν έπεσε η Σοβιετική Ενωση. Καλά, δεν καταλάβανε τη σημειολογία και το συμβολισμό της πράξης τους;
 
- Το ΚΚΕ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ... ιδιωτικοποιεί τον “902”! Η τηλε-όραση και η τηλε-ακοή (ραδιόφωνο και TV μαζί), είναι οι σύγχρονες μορφές μετάδοσης μακριά (“τηλε”) ήχου και εικόνας. Και ο ήχος λόγος είναι η αρχή των πάντων. Η δε εικόνα έχει ως γνωστόν, την αξία χιλίων λέξεων. Το ΚΚΕ επέλεξε να γυρίσει εκατό χρόνια πίσω: να καλύψει την έλλειψη της τηλεφωνής του 902’’ «με συζητήσεις μέσα στο λαό που οργανώνει το ΚΚΕ,...»3. Αντε και με το «χωνί», Σύντροφοι! Καλά και με το “portal” 902.gr
 
Και γιατί την έκανε αυτή την οπισθοδρόμηση, γιατί αποτόλμησε αυτή τη σημειολογική πώληση ιδιωτικοποίηση της φωνής του ιστορικού κόμματος του λαού και της κομμουνιστικής ιδεολογίας; Γιατί «η σημερινή οικονομική κατάσταση της “ραδιοτηλεοπτικής” (Σ.Σ. της κομματικής επιχείρησης που διαχειριζόταν τα μέσα) δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τη λειτουργία του σταθμού και την αντιμετώπιση συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων. Δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία», λέει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Δηλαδή;
Δηλαδή ό,τι έλεγαν και λένε οι Παπανδρεο-Βενιζελο-Παπακωνταντινο-Σαμαράδες, για το ξεπούλημα της Ελλάδας και την εξαθλίωση των Ελλήνων: Δεν θα ᾽χαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις!  Τι διαφέρουν, θεέ των Ελλήνων; Και η λύση μία, η πώληση! Δεν υπάρχει εξορθολογισμός και συρρίκνωση δαπανών, δεν υπάρχει διακανονισμός και αναστολή πληρωμών, δεν υπάρχει εντατικοποίηση και προγραμματισμός εργασίας, δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά, δεν υπάρχει αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστική παρουσία. Υπάρχει μόνο “κάλλος” στο κεφάλι και δογματική -“θρησκευτική προσήλωση. Και βέβαια, τους φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΣΗΕΑ κι εγώ, τώρα, προφανώς, που δεν θα μου δώσουν σημασία, βέβαια! Την αυτοκριτική την έχουμε ξεχάσει. Γίναμε συστημικοί. Για την ακρίβεια είμαστε η διαφορετικότητα του συστήματος. Το “σύστημα” εξυπηρετείται καλύτερα έτσι.
 
Και πώς θ᾽αλλάξουν  όλα αυτά; Οταν αλλάξουμε το σύστημα και εφαρμόσουμε τον κεντρικό σχεδιασμό και «o εργατικός έλεγχος και το κράτος υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και όχι των εκμεταλλευτών, αφού θα τους έχει καταργήσει»4.
Κάτσε Μάη μου, να φας τριφύλι, όταν μάλιστα αποδείχνεις με τις πράξεις σου και τις πολιτικές σου επιλογές ότι είσαι αναποτελεσματικός.
-        Είσαι ανίκανος να διαχειριστείς ένα ραδιόφωνο κι έναν τηλεοπτικό σταθμό. Πώς θα διαχειριστείς το δημόσιο, τα κοινωνικοποιημένα εργοστάσια, τα πλοία, την αγροτική παραγωγή, τον ορυκτό πλούτο, τις διάφορες επιχειρήσεις; Με τη νομενκλατούρα σου, που, κατά φυσικό λόγο, είναι μπολιασμένη με την αστική συνείδηση;
 
Οταν δεν στάθηκες ικανός, σαράντα χρόνια τώρα, - δεν λέω εκατό να συνεγείρεις, να προσελκύσεις το λαό και να τον κάνεις να σ᾽ακολουθήσει, πώς θα τον κάνεις τώρα, που τον έχεις απελπίσει; Με κάποιους ηρωικούς ιδεολόγους της τάξης του 5%, ΔΕΝ κάνεις δουλειά.
Οι καιροί άλλαξαν, οι κοινωνικές επιστήμες αναπτύχθηκαν. Οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν  συνεχώς. Οι μέθοδοι, οι τακτικές και τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιεί το σύστημα αλλάζουν και αναπτύσσονται αδιαλλείπτως. Αν μείνεις στη ντουντούκα έχασες.
 
Με την πώληση – ιδιωτικοποίηση το ΚΚΕ έδωσε άλλοθι στο σύστημα, στην τρόικα, στην κυβέρνηση, στους καπιταλιστές.
Με την πώληση – ιδιωτικοποίηση, απο-ηθικοποιήθηκε το ΚΚΕ, δικαιώνοντας τους αντιπάλους του. Αφοπλίστηκε υλικά, ηθικά, ιδεολογικά.
Καταλάβανε τί έκαναν οι άνθρωποι;;
Για το τί χρειάζεται όμως να γίνει θα τα ξαναπούμε.
 
 
--------
 
  1. 1.Οπορτουνισμός τής: γαλλικά opportunism = (πολιτικός) καιροσκοπισμός. Περιφραστική ερμηνεία έχει δώσει ο Κυρ. Παπασταύρου, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕτου ιδεολογικού τμήματος: Οπορτουνισμός είναι η διείσδυση της αστικής ιδεολογίας στο εργατικό κίνημα”. Εκτενή χρήση και ανάλυση έχει κάνει ο Λένιν στο έργο του Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω κρίνοντας τους μενσεβίκους (μειοψηφία) του Σοσιαλδημοκρατικού εργατικού κινήματος της Ρωσίας (του μετέπειτα “κομμουνιστικού”).
  2. 2.Ανακοίνωση του Γραφ. Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ – απάντηση στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον «902» (6/8).
  3. 3.Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τον «902» (5/8).
  4. 4.Δ. Κουτσούμπας «Ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση» (3/8/13).

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 161 guests και κανένα μέλος