φορο -διαφυγή - επιδρομή

του Κώστα Βενετσάνου

 Βασικοί στόχοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, του νέου νόμου που θα ψηφίσει η πλειοψηφία της Βουλής «κατ’ εντολήν» της, είναι η «ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, η φορολογική δικαιοσύνη και η αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης».

Και για να γίνει ευμενώς αποδεκτός από την κοινωνία τονίστηκε πως «στόχος – των «νέων μέτρων» - είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, καθώς και η απώτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών»!

Ενώ κύριος «στόχος» είναι οι «συνήθεις ύποπτοι», οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, γενικά και σταδιακά και...τεκμαρτά. Δηλαδή «κεφαλικός φόρος».

Αυτοί θα …συλλαλμβάνονται φορολογικά, με «αντικειμενικά κριτήρια». Ζεις - πληρώνεις.

Είναι κατανοητό, για τις εμπεδωμένες αντιλήψεις της πλειονότητας, αυτών που μας κυβερνούν και νομοθετούν.

Πόσοι έχουν αυτοδημιουργηθεί και εργασθεί ως εργάτες, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή μικρομεσαίοι επιχειρηματίες; Πόσοι;

Δεν αρκούν οι σπουδές σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο και οι εμπειρίες ως ανώτερα – ανώτατα στελέχη τραπεζών και μεγάλων υπερεθνικών επιχειρήσεων για την επίγνωση της πραγματικότητας.

Πόσοι έχουν εργασθεί ως …υδραυλικοί ή δικηγόροι (όχι στο έτοιμο «γραφείο του μπαμπά»;) Πόσοι έχουν στήσει μια μικρή «επιχείρηση» περιπτερά, βιβλιοπωλείου ή συνεργείου αυτοκινήτων;

Πόσοι γνωρίζουν από αγώνες ανταγωνισμού με μεγαθήρια, για απόκτηση πελατείας και εμπέδωση εμπορικής πίστης, για κακοπληρωτές, για ‘’φέσια’’;

Γνωστός μου ‘’μικρομεσαίος’’ μου ’λεγε προ ετών; «Είχα πέρυσι τζίρο, γύρω στις 140 με 150 χιλιάδες ευρώ. Πλήρωσα φόρους πάνω από 60.000 χιλιάδες ευρώ και δεν μπόρεσα ν’ αποφύγω ‘’φέσια’’ 24.000 ευρώ, που όχι μόνο, δεν στα δικαιολογούν αλλά πληρώνεις και το ΦΠΑ που δεν εισπράττεις.

Ανώνυμος εταιρεία δεν εξόφλησε, ποτέ, το τιμολόγιο που της εξέδωσα, αλλά εγώ ‘’απέδωσα’’ στο κράτος το ΦΠΑ που ουδέποτε εισέπραξα!»

Τα γνωρίζουν αυτά, αυτοί που νομοθετούν; Τα ξέρει ο Πρωθυπουργός, ο Χατζηδάκης, ο …Στουρνάρας, οι ‘’φατσούλες’’ οι προσωπικότητες που έκαναν ευμενείς δηλώσεις υπέρ του νέου νόμου κατά της φοροδιαφυγής;

Εγώ τα γνωρίζω. Ξέρω τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Ξέρω τους αγώνες τους και την αγωνία τους. Ξέρω τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους, ξέρω πως «κλέβουν» το κράτος φοροαποφεύγοντας.

Πώς τα γνωρίζεις; Επιτρέψτε μου να περιαυτολογήσω:

– Τα πρώτα μου ένσημα στο ΙΚΑ,για κάποιους μήνες, τα απέκτησα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ως χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος (clark).

– Εργάστηκα στη συνέχεια, μακριά από το σπίτι μου, σε μεγάλη τεχνική Εταιρεία Δημοσίων Εργων, ως βοηθός λογιστή αρχικά και εξελισσόμενος βαθμηδόν, έφθασα όταν έφυγα μετά από 10 χρόνια να είμαι ένας εκ των τριών οικονομικών ελεγκτών της εταιρείας, αποσπώντας την εμπιστοσύνη και το θαυμασμό του εργοδότη μου (Δ.K.) ενώ ταυτοχρόνως σπούδαζα πολιτικές επιστήμες.

– Ακολούθως έγινα επιτηδευματίας εξελισσόμενος σε βιβλιοπώλη και εκδότη βιβλίων και εφημερίδας.

– Η πρώτη μου δημοσιογραφική εργασία ήταν ν’ αρθρογραφώ στην ‘ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΘΥΠΙΑ» όταν εκδότες ήσαν οι γνωστοί δημοσιογράφοι Φιλιππόπουλος και Θεοχαράτος, προτού την αγοράσει ο Τεγόπουλος.

– Όσα εξέθεσα εν συντομία, μου δίνουν νομίζω, το δικαίωμα να ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω εκ των ένδον, τους βασικούς συντελεστές της παραγωγικής διαδικασίας, κι όχι μόνο από πανεπιστημιακά συγγράμματα που ενίοτε είναι ελλιπή, λανθασμένα ή παρωχημένα, αν όχι και κατευθυνόμενα, πράγμα απαράδεκτο για επιστήμονες.

Κρίνοντας τους τρόπους

για τους «στόχους» του Νόμου, για την «πάταξη» της φοροδιαφυγής

Δεν επιδιώκω ν’ αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης και των νομοθετών.

Οι στοχεύσεις όμως και οι τρόποι είναι οπωσδήποτε ελλιπείς και προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Ενδόμυχη διαφαινόμενη επιδίωξη είναι η είσπραξη φόρων εξακοσίων περίπου εκατομμυρίων.

Τί θα πεί, πρέπει να κερδίζει τουλάχιστον όσα ο κατώτερα αμοιβόμενος υπάλληλος συν 10%; Κλπ.

Δεν γνωρίζετε επιχειρήσεις που έχουν και ζημία, επομένως ο επιχειρηματίας έχει αρνητικό κέρδος;

H φορολόγηση επί του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή αυτού που τεκμαίρεται επί τη βάση αυθαιρέτων συμπερασμάτων (πώς ζεις, έχεις αυτοκίνητο, σπίτι κ.λπ., «δεν είναι δυνατόν ένας υπάλληλος να βγάζει περισσότερα, από έναν επιτηδευματία» κ.ά. Όλα αυτά έχουν μια «λογική» υποκειμενική, έστω κι αν είναι η κρατούσα.

Δηλαδή, τι κάνεις όταν έρθουν «δύσκολοι καιροί»; Πουλάς αμέσως το αυτοκίνητό σου και το σπίτι σου; Αυτό δηλαδή που έκαναν και κάνουν οι κυβερνήτες μας από το 2010 και δώθε, που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία, για να γίνουμε υπηρέτες των άλλων. Όχι! Κάνεις οικονομία στις δαπάνες σου και προσπαθείς ν’ αυξήσεις τα εισοδήματά σου με παραγωγική εργασία κι όχι με «δάνεια» και υστερόβουλα βοηθήματα.

Η τεκμαρτή φορολόγηση και τα «αντικειμενικά κριτήρια» είναι άδικα, άλογα και αντισυνταγματικά.

Το Σύνταγμα – ο βασικός νόμος του Κράτους ορίζει ρητά πως «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». (Σ. αρ. 4 §5) τηρείται αυτό από το κράτος «χωρίς διακρίσεις»; Και οι «δυνάμεις» δεν κρίνονται αυθαιρέτως. Και εξειδικεύει, στο άρθρο 78 §1 τι φορολογείταιτο εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές»).

Το εισόδημα οφείλει ο πολίτης να το δηλώνει με φορολογική συνείδηση δικαίου (πως αποκτάται;) και το κράτος να το ελέγχει· όχι με την «εύκολη λύση» των αντικειμενικών κριτηρίων κ.λπ.

Για το «είδος της περιουσίας» (ΕΝΦΙΑ), έχω γράψει, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Για τις «δαπάνες» έχουμε το ΦΠΑ κ.ά» και για τις «συναλλαγές» επίσης, με τους σχετικούς νόμους.

«Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή»

Μια φράση που έχω ακούσει απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τα προεκλογικά προγράμματα. «Ήμουνα νιός και γέρασα», εγώ ‘’γέρασα’’, αλλά η φοροδιαφυγή, όπως και η πάταξή της ευρίσκονται ακόμη στην… κορυβαντιώσα εφηβεία!

 

Και πώς; Όταν για παράδειγμα, τα έσοδα που προέρχονται από την εργασία, όχι μόνον των εργατοϋπαλλήλων αλλά και των επιχειρηματιών (των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που ως γνωστόν «αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», (πάνω από 700 χιλιάδες επιτηδευματίες), φορολογούνται με 22% και άνω, ενώ τα εισοδήματα που προέρχονται από το ''αραλίκι'' μικρών και μεγάλων κεφαλαίων των «μερισμάτων» των διανεμομένων κερδών, μόνο 5%, από το 10% που ήταν πριν από την παρούσα κυβέρνηση.

Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, το μαύρο χρήμα, το «φακελάκι», η μίζα, κι όχι μόνον αυτά αλλά και η εγκληματικότητα – κλοπές, διαρρήξεις, «προστασία», ναρκωτικά – ένας αποτελεσματικός τρόπος υπάρχει:

Η κατάργηση του ρευστού χρήματος και η γενική και καθολική καθιέρωση του «Ηλεκτρονικού μέσου συναλλαγών», όχι μέσω τραπεζών, αλλά κατευθείαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το είχα ήδη αναπτύξει το Μάρτιο του 2015. Το σχετικό άρθρο αναδημοσιεύεται στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας (σ. 24) και ηλεκτρονικά: «www.ebdomi.com, αρχείο φύλλων, 2015, αρ. φύλλου 874 της /7/03/2015.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 guests και κανένα μέλος