Εμπειρία ζωής έζησαν, κατά κοινή ομολογία, οι πάνω από έξι χιλιάδες θεατές, που βρέθηκαν στην Μακρόνησο, στις 14 Σεπτεμβρίου, για να παρακολουθήσουν την μοναδική παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος τη ζωή μου…», που περιγράφει την ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα μουσικού και συνθέτη.

 

makronhsos-2Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και παραγωγή του θεάτρου Badminton, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής και με τον Δήμο Κέας, παρουσιάστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπροστά από το κτίριο των Αρτοκλιβάνων στο ιστορικό νησί της Μακρονήσου.

 

Μέσα σε μια βαθιά κατανυκτική ατμόσφαιρα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, παρακολούθησαν μια παράσταση γεμάτη συμβολισμούς, μηνύματα αλλά και μνήμες σε έναν τόπο τόσο φορτισμένο.

 

Οι θεατές επιθυμώντας να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους εξορίστηκαν, βασανίστηκαν κι εκτελέστηκαν στο μαρτυρικό νησί, συνέρρεαν από νωρίς στο χώρο. Αφού περιηγήθηκαν στα εναπομείναντα χαλάσματα και κτίσματα, παρακολούθησαν την άψογη παράσταση, στην οποία έλαβαν μέρος 25 ηθοποιοί και χορευτές, 4 τραγουδιστές και 11 μουσικοί, οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς, μιας και αυτή ήταν η επιθυμία του μεγάλου μας συνθέτη.

Με ανάμεικτα συναισθήματα οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους η πολυτάραχη ζωή του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, με σταθμό τα δύσκολα χρόνια της εξορίας του στο νησί, αλλά και όλα τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας που σημάδεψαν τη χώρα μας, στα οποία ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ενεργά παρών, και συμμετείχε με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής συμμετέχοντας σε μια πραγματικά γιγαντιαία παραγωγή, αφού ως γνωστόν, ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε στερείται βασικών υποδομών, κατάφερε να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο και να φέρει εις πέρας τη διεξαγωγή μιας άρτιας διοργάνωσης.

 

Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με την πολύτιμη συνδρομή δεκάδων εθελοντών, οι οποίοι με τη θετική τους διάθεση, την πίστη και το χαμόγελό τους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου ναmakronhsos-laos μην καταστρέψει τίποτε τη συγκινητική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο άγονο νησί της Μακρονήσου. Αξίζει να κάνουμε ειδική μνεία στους Προσκόπους, τους Γιατρούς του Κόσμου, στους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού, στους εθελοντές του «Συνδέσμου Ειρήνης και φιλίας των λαών», του «Κυνηγετικού Συλλόγου Λαυρίου», στους ιδιοκτήτες σκαφών και ιδιώτες της περιοχής, και οπωσδήποτε στους εργαζόμενους του Δήμου Λαυρεωτικής, οι οποίοι εργάστηκαν ακούραστα και εθελοντικά για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

 

Με αφορμή την παράσταση και με εφαλτήριο το γεμάτο συμβολισμούς τοπίο του μαρτυρικού νησιού, όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν στιγμές συγκίνησης και ενδοσκόπησης, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση και ταυτότητα.

Εξάλλου, αυτό δεν έχει τελικά σημασία, ειδικά στις δύσκολες μέρες που όλοι βιώνουμε; 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 183 guests και κανένα μέλος