sarakatsanoi-anastasiouΤην περασμένη Κυριακή 20 Ιανουαρίου, η αίθουσα “Ιωνία” του Δήμου 3Β, γέμισε από σύγχρονους Σαρακατσάνους, που προσήλθαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάρης, για την παρουσίαση του βιβλίου “Οι Σαρακατσάνοι της Αττικής” που εκδόθηκε με την επιμέλεια του Συλλόγου και με συγγραφέα τον Δημήτρη Καλλιέρη.

Πολλά γνωστά πρόσωπα της περιοχής και στο πάνελ ο τέως δήμαρχος Βάρης και τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 3Β Δημήτρης Αναστασίου, ο οποίος ήταν και ένας εκ των ομιλητών, o οποίος σκαλίζοντας τα παιδικά του χρόνια έφερε μνήμες από τη ζωή των Σαρακατσάνων, που είχαν ακόμη πολλά στοιχεία από τη νομαδική ζωή.

Επίσης ομιλητής και ο Γιώργος Σούρλας τ. υπουργός Υγείας και ο πολιτικός μηχανικός Αντ. Βλάχος.

sarakatsanoi - biblioΣτα καθίσματα των επισήμων πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και ο Δήμαρχος Σπυράγγελος Πανάς.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο βλέπεις ονόματα που συναντάμε καθημερινά στις σχέσεις μας με τους κατοίκους της περιοχής: Αλεξανδρής, Αντωνίου, Αποστόλου, Γεωργάρας, Γούλας, Κατσίκης, Καραγιώργος, Καπράλος, Κουβέλης, Μακροδημήτρης, Μαγγίνας, Ξηντάρας, Παπαγιάννης, Ποταμιάνος, Πολύζος, Μπάτρης, Πράπας, Ράπτης, Στεργίου, Τζαφέρης, Σφέτσας. Ατέλειωτος ο κατάλογος...

 

Αλλά και στα τοπωνύμια από όλη την Ανατολική και Δυτική Αττική κυρίως που αναπτύχθηκαν οι Σαρακατσάνοι, μακρύς ο κατάλογος, καθότι ως νομαδική φυλή αναζητούσε τα βοσκοτόπια τα οποία ήταν άφθονα στην περιοχή: στον Αυλώνα, στον Ωρωπό, στη Μαλακάσα, στην Πεντέλη, στη Μπάλα (Ροδόπολη), στο Διόνυσο, στο Μπογιάτι, στην Ερυθραία, Κοκκιναρά, Κηφισιά, Βαρυμπόμπη, Πικέρμι, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Καλύβια Θορικού, Καμάριζα, Λεγραινά, Βλάχικα Αναβύσσου, Σαρωνίδα, Βάρη, Βούλα, Γλυφάδα (Πυρνάρι), Μπραχάμι, Ηλιούπολη, και και...

 

sarakatsanoi-omadiki

Οι Σαρακατσάνοι δεν είναι δίγλωσσοι. Ομιλούν μόνο ελληνικά και είναι καθαρά νομαδικός λαός που κατέβηκε από την Ηπειρο κατά την άποψη πολλών συγγραφέων.

«Οι Σαρακατσάνοι ομιλούσιν ιδίαν ελληνική διάλεκτον, η οποία περιέχει πολλά αρχαιοπρεπή στοιχεία και έχει υποστή ολιγώτερον την επίδρασιν της νεοελληνικής κοινής», γράφει ο Νικόλαος Βέης εγκυκλοπαίδεια “Ελευθερουδάκης”.

Ο ανθρωπολόγος Αρης Πουλιανός, με ανακοινώσεις του σε συνέδρια έχει υποστηρίξει ότι «οι Σαρακατσάνοι είναι ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης. Γεννήθηκαν στα Αγραφα και την Πίνδο· είναι οι πρώτοι Ελληνες και ο χώρος που κατέχουν γεωγραφικά από την ανώτερη Παλαιολιθική εποχή και εδώ είναι η περιοχή που σχηματίζεται η ελληνική γλώσσα».

Χαρακτηριστικό του πλήθους που κατοικούσαν την περιοχή είναι ότι στο Κορωπί για παράδειγμα το 1955 είχαν 40.000 πρόβατα. Σήμερα που αστικοποιήθηκε το Κορωπί κρατάει γύρω στα 1500. Στην Κερατέα στην ακμή τους είχαν 12.000 πρόβατα. Σήμερα έχουν απομείνει γύρω στα 2000. Στη Βάρη κρατούσαν γύρω στα 6 με 7000 πρόβατα σε περιοχή που τους είχε παραχωρήσει το Υπουργείο Γεωργίας το 1950 για βοσκοτόπια και από ένα στρέμμα για αποκατάσταση στέγης.

Αντιγράφοντας από το βιβλίο τη διαδρομή των κοπαδιών στα ξεκαλοκεριάσματα και στα χειμαδιά, όταν έχει πλέον αρχίσει η αστικοποίηση της Αττικής· έχει ενδιαφέρον: «Μαρτυρία Θανάση Γούλα (Κάιζερ). Από τη Βάρη στην Πάρνηθα.

“Πέρναγαν από τα σύνορα Βούλας - Γλυφάδας. Το σούρουπο φτάνανε στο 1ο Νεκροταφείο, εκεί τα στομώνανε να νυχτώσει να περάσει η κίνηση και κατά τις 11 τη νύχτα, πέρναγαν στην πλατεία Συντάγματος. Στην σημερινή Φωκίωνος Νέγρη είχει μεγάλο ρέμα και σκίνα πολλά. Εκεί ξενύχταγαν και το πρωί τα αρμέγανε γιατί ήταν άνοιξη και δίνανε το γάλα στα Χαυτεία στον γαλακτέμπορο Κορλομπίνη. Από εκεί προχώραγαν προς τα Πατήσια. Δεξιά και αριστερά είχαν αμπέλια και σπαρμένα. Το σούρουπο πιάνανε το ρίζωμα· την Πάρνηθα”».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 332 guests και κανένα μέλος