Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) εισηγήθηκε ο Νομάρχης Λεωνίδας Κουρής, στο συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας (19/5) και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Στόχος της σύμβασης αυτής είναι η συστηματική παρακολούθηση και ο αποτελεσματικός έλεγχος της εκτός σχεδίου δόμησης...

Δορυφορική παρακολούθηση της εκτός σχεδιου δόμησης

Από τη Νομαρχία

Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) εισηγήθηκε ο Νομάρχης Λεωνίδας Κουρής, στο συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας (19/5) και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Στόχος της σύμβασης αυτής είναι η συστηματική παρακολούθηση και ο αποτελεσματικός έλεγχος της εκτός σχεδίου δόμησης.

Εισηγούμενος το θέμα ο Νομάρχης τόνισε ότι το κείμενο της συζητούμενης προγραμματικής σύμβασης με το ΤΕΕ είναι προϊόν μακράς και στενής συνεργασίας του αρμόδιου Αντινομάρχη Χαρ. Δαμάσκου και στελεχών των υπηρεσιών Πολεοδομίας με την αντίστοιχη επιτροπή του ΤΕΕ, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα δώσει άμεσα και απτά αποτελέσματα για τον έλεγχο της εκτός σχεδίου δόμησης.

Οπως αναφέρθηκε από τους εισηγητές, για τον σκοπό αυτό απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο:

Θα εντοπίζει τα καινούρια κτίσματα

Θα συγκρίνει τα νέα στοιχεία με την βάση δεδομένων των εκδοθεισών αδειών οικοδόμησης

Θα καταδεικνύει τα αυθαίρετα κτίσματα

Το σύστημα αυτό πρέπει να είναι:

Όσο το δυνατόν πιο αυτόματο, δηλαδή να δέχεται την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση

Όσο το δυνατόν πιο επαναλαμβανόμενο, δηλαδή να έχει την δυνατότητα επανάληψης σε σύντομο χρονικό διάστημα

Σήμερα με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ο εντοπισμός νέων κτισμάτων μπορεί να επιτευχθεί μέσω δορυφορικών εικόνων. Για να ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι άδειες που εκδίδονται εκτός σχεδίου.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ειδικότερα η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Φωτογραμμετρίας, Χαρτογραφίας και Τηλεπισκόπησης έχει αναλάβει την διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης που θα περιλαμβάνει μεθοδολογίες, οδηγίες διαδικασιών, βάσεις δεδομένων, οργάνωση λειτουργίας και κωδικοποίηση ενεργειών σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου και η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, που θα καλυφθεί από πόρους της Νομαρχίας.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 121 guests και κανένα μέλος