Γράφαμε σε προηγούμενο φύλλο για την περίπτωση να δημιουργηθούν 6 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα στο Δήμο Μαρκοπούλου. Πριν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο οι κάτοικοι και η αντιπολίτευση αντέδρασαν και είχαν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα προ ημερησίας σε τακτική συνεδρίαση (15/3).
 
Ο Δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης είχε ενημερώσει ότι δεν πρόκειται, το Δημοτικό Συμβούλιο, να προβεί σε καμιά έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εάν πρώτα δεν υπάρξουν οι απαραίτητες μελέτες και οι αναγκαίες επιστημονικές έρευνες. Υπενθύμισε ότι το θέμα είχε πάει στο Δήμο, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του το ανέβαλε προκειμένου να προσκομιστούν περισσότερα στοιχεία “για να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα”.
O Δήμος το είχε φέρει προς συζήτηση την 1η Μαρτίου και το ανέβαλε προκειμένου να προσκομιστούν επιστημονικά στοιχεία. Το θέμα είχε ψηφίσει και η παράταξη της αντιπολίτευσης “Δύναμη ελπίδας”, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα σε τακτική συνεδρίαση.
Παρ’ όλα αυτά η “Επιτροπή Αγώνα Μαρκοπούλου” δεν έμεινε στις αποφάσεις και τις υποσχέσεις του Δημάρχου, αλλά προχώρησε σε συλλογή υπογραφών κατά της δημιουργίας των εργοστασίων.
Βλέποντας προφανώς η εταιρεία τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, με δελτίο που μας απέστειλε ο Ομιλος Dos Group, αφού σημειώνει ότι οι φήμες για ρυπογόνες επενδύσεις των εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας είναι είτε σκόπιμες και κακόβουλες είτε από άγνοια, δηλώνει ότι αναστέλει προς το παρόν.
 
Γράφει μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου:
“Ο Όμιλος DOS GROUP www.dosgroup.gr, μέλος του οποίου είναι η ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ 9, συναισθανόμενος το μέγεθος της παραπληροφόρησης, σκόπιμης και μη, που υπάρχει αναφορικά με την πρόθεσή του να εγκαταστήσει Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει ότι:
Στην Ελλάδα του 2013 κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορεί να σταθεί η κατηγορία της ρυπογόνας επένδυσης για εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τη στιγμή που προωθούνται κατά προτεραιότητα σε όλο τον κόσμο, από τον ανεπτυγμένο έως τον αναπτυσσόμενο, καθώς είναι γνωστή η θετική τους επίδραση στο περιβάλλον και στην οικονομία.
Επισημαίνουμε πως οι εγκαταστάσεις που προωθούμε έχουν θετική έγκριση και αποδοχή από κάθε Περιβαλλοντική Αρχή που αξιολογηθήκαν (ΠΕ.ΧΩ, Περιφέρεια, Τεχνικές Υπηρεσίες).
[...] Ο Όμιλος DOS GROUP ανακοινώνει ότι αναστέλλει τις ενέργειές του όσον αφορά τις 6 μονάδες 1Mw στο Μαρκόπουλο, που μεταξύ άλλων έχουν προωθηθεί προς αδειοδότηση, έως ότου οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής ενημερωθούν επαρκώς για τη φύση και τα οφέλη αυτών των επενδύσεων παρακολουθώντας προηγουμένως μιας τέτοια μονάδα σε λειτουργία”.
Παράλληλα, ανάλογη επιστολή απέστειλε και στο Δήμο Μαρκοπούλου, την οποία μας κοινοποίησε ο Δήμος, στην οποία σημειώνει: «ο Όμιλος DOS GROUP, μέλος του οποίου είναι η «ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ 9 ΕΠΕ» και η «Η.ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΟΣ», αποσύρεται και παραιτείται από τη διαδικασία έγκρισης των έξι (6) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυτική βιομάζα, που προωθούνταν προς αδειοδότηση στην περιοχή του Μαρκοπούλου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση Αρχή.
Επίσης, παραιτείται και αποσύρει, την σχετική αίτηση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.
 
Παρά ταύτα, ο Δήμος Μαρκοπούλου, θα συνεδριάσει την Παρασκευή 12 Απριλίου, κρίνοντάς το όπως σημειώνει «απολύτως αναγκαίο, να ολοκληρωθεί θεσμικά ο σχετικός διάλογος και θα συζητηθεί το εξής θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης, επί του Ψηφίσματος της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Μαρκοπούλου, για τις Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φυτική Βιομάζα».
 
Ερώτηση κατέθεσαν για το θέμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αναλυτικά στοιχεία όσον αφορά τέτοιου είδους επενδύσεις στην οποία επισημαίνουν ότι:
Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει πως, όπου η αλλαγή χρήσεων γης και η καλλιέργεια βιομάζας πραγματοποιήθηκε χωρίς επαρκή σχεδιασμό και μελέτη, δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα, που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και την διατροφική επάρκεια χωρών. Πόσον μάλλον,   σε περιπτώσεις που οι επενδυτές επιβάλλουν την αλλαγή χρήσεων γης σε 800.000 στρέμματα για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών (μίσχανθου και ευκαλύπτου), με σκοπό την αναγκαία τροφοδοσία μιας μονάδας από 6 υπομονάδες, συνολικής ισχύος μόλις 6 MW. (κοίτα σελ. 17)
 
Πάντως η εταιρεία μάς συστήνει αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, να πάμε στο www.dosgroup.gr.

Περισσότερη ενημέρωση για τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στο www.dosgroup.gr.
 

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 139 guests και κανένα μέλος