Ημέρα γιορτής για την Αγία Μαρίνα, η εγκαινίαση του Ολοήμερου Δημοτικού και του agia-marina_1Νηπιαγωγείου στον ιδιόκτητο όμορφο χώρο (οδός Ν. Παπαγιαννοπούλου, θέση Κορίτες-Κόντρα Ρετσίνα).

Πλήθος κόσμου καθώς και επίσημοι πλαισίωσαν την εκδήλωση. Στο θρησκευτικό τελετουργικό χοροστάτησε ο  Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου,  ο Δήμαρχος  Κορωπίου Θεόδωρος Αθανασόπουλος και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Γεώργιος Γεωργάκης.

Επίσης ο Δήμαρχος απένειμε τα μετάλλια της πόλης στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και στην Υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου.

 

Ο Δήμαρχος Θ. Αθανασόπουλος, στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους που παρευρέθηκαν και υποστήριξε, μεταξύ άλλων:

….Τα εγκαίνια δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι φιέστα προβολής πολιτικών, προέδρων κλπ.  agia-marina_2Εδώ στο Κορωπί πιστεύουμε ότι είναι μια αφορμή να  νιώσουμε ότι κάτι γίνεται σε αυτόν τον τόπο. Δεν είναι όλα γκρίζα και δεν είναι όλα δύσκολα. Είναι μια άτυπη συλλογική πολιτική διαδικασία που ενώνει   μια τοπική  κοινότητα, τη φέρνει πιο κοντά. Δίνει κίνητρο ενασχόλησης με το ουσιαστικό περιεχόμενο της πολιτικής και αφορμές για να σχεδιάζονται  και άλλα κοινωφελή έργα.

...Σήμερα,  ένα δίκαιο και αυτονόητο αίτημα δεκαετιών των δημοτών και κατοίκων της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου βρίσκει ικανοποίηση. Όλο το Κορωπί και η Ανατολική Αττική χαίρεται από την κατασκευή των σχολείων. Θα χαιρόμουν περισσότερο αν φυσικά τα σχολεία είχαν γίνει τη δεκαετία του 1990. Θα χαιρόμουν περισσότερο αν είχαμε το σχέδιο της Αγίας Μαρίνας έτοιμο τότε και δεν χρειαζόταν να παραχωρηθεί δασική έκταση για να γίνει σχολείο. Αλλά όπως είπαμε σε αυτή τη χώρα πληρώνουμε πολλές ανεπάρκειες δομών, συνταγματικών ερμηνειών και αντιφατικών πολιτικών αποφάσεων της μεταπολίτευσης.

 

Ενα μικρό ιστορικό

 

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαδικασίας ανέγερσης, όπως το είχε παρουσιάσει πάλι πριν δύο χρόνια στον ίδιο χώρο. Βέβαια θύμισε ότι εκεί ήταν ένα πολύ πυκνό δάσος πεύκης με εξαιρετικής ποιότητας ρητίνη, που εχρησιμοποιείτο στο μεσογείτικο κρασί της ρετσινας.  Ελλείψει υποδομών όμως, γιατί μη ξεχνάμε ότι η Αγία Μαρίνα έχει πολεοδομηθεί ως Β’ κατοικία και δεν προβλεπόταν σχολείο κλπ. “πάει και το παλιάμπελο...”.

Είπε λοιπόν ότι: «Ο Δήμος Κρωπίας,  με  αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων του από το 1991, agia-marina_3ενέργειες των Δημοτικών Αρχών, του Δημάρχου Κωνσταντίνου Γκίκα 1991-1994 και της σημερινής Δημοτικής Αρχής από το 2003, (και έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια),  κλείνει άλλη μια μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα.

Όλοι όσοι  συνέβαλλαν στον αρχικό σχεδιασμό, στις αποφάσεις, στην προώθηση των αναγκαίων εγκρίσεων και στις τελικές αναγκαίες ρυθμίσεις είναι εδώ: Όλοι έχουμε υποχρέωση να είμαστε συμμέτοχοι στην ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ  ΚΟΡΩΠΙΟΥ. Όλοι πρέπει να προτάσσουμε το  ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Η επισήμανση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ή όποιων λαθών ή παραλείψεων που έγιναν από  ΦΟΡΕΙΣ του ΚΡΑΤΟΥΣ ή της  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ γίνεται μόνο για να μη ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ. Γίνονται για να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και προτεραιοτήτων όταν μάλιστα αφορούν βασικές συνταγματικές επιταγές».

 

Δεν υπάρχουν περιθώρια

για διαιρέσεις και διχόνοιες


Στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «Δεν έχουμε περιθώρια για ανούσιες διαιρέσεις και διχόνοιες. Έχουμε ανάγκη από εμπνευσμένες στρατηγικές ευρωπαϊκής, εθνικής, περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Έχουμε υποχρέωση  να φέρουμε τα πιο δημιουργικά μυαλά των κοινωνιών μας  στο προσκήνιο για να ξεπεράσουμε την έκτακτη αυτή κατάσταση.

...Πρέπει να επιτελέσουμε το αυτονόητο  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΧΡΕΟΣ που μας  αναλογεί και να αναπτύξουμε πολιτικές  και θεσμούς υπέρ όλων των πολιτών και κυρίως των νέων και των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την σκληρή λιτότητα και ταυτόχρονα να διασώσουμε δάση, κοινόχρηστους χώρους και γενικότερα φυσικούς πόρους για τις επόμενες γενεές.

Τελειώνοντας την ομιλία του κάλεσε όλους να γίνουν δύναμη ελπίδας και ενότητας γιατί: «Τα παιδιά μας ήδη πληρώνουν τα λάθη της μεταπολίτευσης. Ας τους δώσουμε  κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούμε! Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, Κράτος, Αυτοδιοίκηση και πολίτες, μια Παιδεία αντάξια των αναγκών και των ονείρων όλων των γενεών που αγωνίστηκαν. Όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να το καταφέρουμε.

...

Να επιλέγουμε τα δύσκολα για να έχουμε τα καλύτερα στη ζωή μας.  Ο δύσκολος δρόμος… τα μονοπάτια  τελικά οδηγούν γρηγορότερα στην πρόοδο!»

 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι  Βουλευτές Αττικής  Γεώργιος Βλάχος,  Νίκος Καντερές, Αθανάσιος Μπούρας και Παντελής Ασπραδάκης, καθώς και ο τ. βουλευτής Απ. Σταύρου, η πολιτευτής Λυδία Μουζάκα. Ακόμη ο Νομάρχης Λ. Κουρής και πολλοί Δήμαρχοι της περιοχής.

Βεβαίως παραβρέθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι θεσμικών ογάνωη και φορέων.

 

Η παράταξη του Δημήτρη Κιούση, προφανώς ενοχλημένη από την αναφορά του δημάρχου περί των εγκαινίων, εξέδωσε ανακοίνωση καυτηριάζοντας το Δήμαρχο ότι «κατέφυγε σε ασύστολα ψεύδη. Είναι συνηθισμένη τακτική του για να αποπροσανατολίζει τους δημότες μας και να φταίει για όλα η αντιπολίτευση», όπως γράφουν.

Επισημαίνουν δε, κάτι που είχαμε δημοσιεύσει εμείς όταν καταγράψαμε στιγμιότυπα του Δημοτικού Συμβουλίου (.....) ότι «τα εγκαίνια του Δημαρχείου  (λες και τώρα κτίσθηκε και λειτουργεί) θα στοιχίσουν 11.122 ευρώ. Τόσα χρήματα ενέκριναν να σπαταλήσουν ο Δήμαρχος και  οι σύμβουλοι του για μια μαυρογιαλούρικη φιέστα.

 

Καλό και σώφρον είναι να ασχολείται τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι σύμβουλοι του με τη στέγαση των σχολείων σε δημοτικά κτήρια (μιας και γεμίσαμε ενοικιαζόμενα) αντί να σπαταλά το δημοτικό χρήμα σε προεκλογικές φιέστες σαν και αυτή των εγκαινίων του δημαρχείου».

 

Σ.Σ.: Το Δημαρχείο βέβαια δεν είναι νεοανεγειρόμενο κτίριο, αλλά αν εξαιρέσεις τα εξωτερικά ντουβάρια, άλλαξε εκ βάθρων.

Δεν έπεσε ουσιαστικά ο σκελετός μόνο. Επομένως είναι ένα καινούριο Δημαρχείο. Και συνηθίζεται να γίνονται εγκαίνια σε ανακατασκευές.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 190 guests και κανένα μέλος