Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποίησαν Πέμπτη 8 Απριλίου οι Δήμαρχοι της Αττικής, καταγγέλλοντας την περικοπή, από την κυβέρνηση, των θεσμοθετημένων πόρων (ΚΑΠ) των ΟΤΑ κατά 25 – 30%.

Στη διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ, συμμετείχε η πλειοψηφία των Δημάρχων και Κοινοταρχών της Αττικής (πάνω από 70 σε σύνολο 122), καθώς και αντιπροσωπείες των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καβάλας, Δράμας, Φλώρινας, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Θεσπρωτίας και Ξάνθης. Επίσης δήλωση συμπαράστασης εξέφρασαν άλλες 20 ΤΕΔΚ από όλη τη χώρα.

 

Στην παράσταση διαμαρτυρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, μίλησαν ο Πρόεδρος της ΤΈΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ tedkna-poreia-2Θεσσαλονίκης και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Δήμαρχος Καλυβίων, πρώην Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ενώ συμμετείχαν και εργαζόμενοι των Δήμων, μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πρόεδρός της Θέμης Μπαλασόπουλος.

 

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασιλίσης Σοφίας), όπου αντιπροσωπεία των Αιρετών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Ραγκούση. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ, ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, ο Δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ΤΕΔΚ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αιρετοί κατέθεσαν στον Υπουργό την αγωνία τους για την πορεία των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα για την περικοπή των ΚΑΠ, τους πρώτους μήνες του χρόνου κατά 25-30%, το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στους Δήμους και τις Κοινότητες.

 

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι το προηγούμενο απόγευμα είχε στείλει επιστολή προς την ΚΕΔΚΕ στην οποία ανακοίνωνε ότι η καταβολή των ΚΑΠ από εδώ και στο εξής θα γίνεται με περικοπή 10% που είχε αρχικά συμφωνηθεί, ενώ θα δοθούν τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους πρώτους μήνες του 2010.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ επισήμανε ότι δεν είχαν λάβει επιστολή και ότι τελικά τηνtedkna-poreia πήραν την ώρα που ξεκινούσε η συγκέντρωση και πορεία, ενώ δήλωσε πως ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους,  ότι οι ίδιοι την είχαν από το προηγούμενο βράδυ!!

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους Δημάρχους για άλλη μία φορά ότι θα δοθούν τα χρήματα στην Αυτοδιοίκηση και τους μοίρασε την σχετική επιστολή, η οποία φέρει και την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών  Γεωργίου Παπακωνσταντίνου.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ  Δ. Καλογερόπουλος στην ομιλία του κατά τη συγκέντρωση είπε μεταξύ άλλων:

Είναι μια δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. Η Αυτοδιοίκηση όχι μόνο αποδέχεται αλλά και διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί, στην κοινή προσπάθεια για την έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική κρίση που βιώνουμε.

 

Το ίδιο άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν της παρακρατήθηκαν ποσά (1 δις 411 εκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

 

Φίλες και φίλοι,

Η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια περισσότερες αρμοδιότητες, που θα την καταστήσουν ακόμη πιο λειτουργική και χρήσιμη στους πολίτες.

Γι’ αυτό και αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις στις διοικητικές δομές της χώρας και ειδικά στον χώρο των τοπικών κοινωνιών, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κοστολόγηση των μεταβιβαζομένων αρμοδιοτήτων και ότι θα προβλέπεται η ενίσχυση της με τους αντίστοιχους πόρους, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα (άρθρο 102, § 2 και 5).

Δυστυχώς, τα μηνύματα που παίρνουμε από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών δεν ενισχύουν την αισιοδοξία μας, αλλά αντιθέτως εντείνουν τον προβληματισμό μας.

Η περικοπή κατά 30-35% της τακτικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ, χωρίς να αναφέρω τις άλλες περικοπές, από μόνη της δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στην μισθοδοσία των εργαζομένων.

Κατήγγειλε ότι δεν έλαβαν την επιστολή, ενώ αντιθέτως την είχαν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, «Αντί να μας ενημερώσουν έγκαιρα, όπως θα έπρεπε να γίνει μεταξύ συνεργατών, προτίμησαν κάποιοι να το επωφεληθούν για προσωπική προβολή και να απαξιώσουν την Αυτοδιοίκηση», τόνισε.

....

Φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς, το σχέδιο «Καλλικράτης», γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι επιπτώσεις θα έχει στις τοπικές κοινωνίες. Αν κοιτάξουν στο χώρο της αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα από την αβέβαιη αυτή κατάσταση, με ακραίες προτροπές ακόμα και για κατάληψη του Υπουργείου, απόψεις που η Ένωση δεν υιοθετεί ζητώντας συνεχή και ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων.

Η αυτοδιοίκηση είναι εδώ, ως συνεργάτης του κράτους και όχι ως αντίπαλος, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και διάλογος, για να συζητήσει και να επιλύσει τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Για να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον μιας Αυτοδιοίκησης που θα άλλαζε.

 

Φίλες και φίλοι,

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδειξε τον δρόμο.  Καμία νέα αρμοδιότητα στους δήμους, χωρίς να συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους. Καμία νέα αρμοδιότητα, χωρίς να έχουν εκφράσει την άποψή τους οι τοπικές κοινωνίες και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης.

Εμείς, ζούμε μέσα στην κοινωνία.  Και έχουμε μάθει να ακούμε καλύτερα τις αγωνίες της κοινωνίας.

 

Για εμάς στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν κομματικές ή πολιτικές σημαίες και ταυτότητες, υπάρχουν μονάχα οι Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση και απαιτούν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ας σταματήσουν να πληγώνουν την Αυτοδιοίκηση. Ας σταματήσουν να πληγώνουν και να προσβάλλουν τους εργαζομένους.

Ας σταματήσουν να πληγώνουν τους πολίτες.

Σήμερα όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την μάχη για την αυτοδιοίκηση, την μάχη για την Ελλάδα.

Εμείς λέμε: Ως εδώ.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 guests και κανένα μέλος