μετά τις αντιδράσεις. Αναμένεται νέα εγκύκλιος        

Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους δήμους τίθεται ότι μπαίνει σε εφαρμογή κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας (19.5.2023) που αποθεώνοντας το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος και άλση, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος.

Με απόφαση του ΥΠΕΝ δίδονται παρατάσεις

Μετά την κατακραυγή πολιτών και Δήμων, το Υπουργείο αποφάσισε να παρατείνει κατά ένα περίπου μήνα τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης. Γράφει συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ:

Λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα δήμων και πολιτών και προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για τη βέλτιστη υλοποίηση των προβλεπόμενων στον Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, αναμένεται τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την παράταση των προθεσμιών υποβολής των στοιχείων ως εξής:

α) για την εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την υποβολή τεχνικής έκθεσης έως τις 26/04/2024 και

β) για τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως τις 26/05/2024.

Παράλληλα, θα εκδοθεί άμεσα, νέα εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην ΚΥΑ.

 

Πολλές αντιδράσεις και από Δήμους

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θεσπίστηκε ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα προ των εκλογών του Μαΐου του 2023!

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υπ. αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα «Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως «...στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…».

Έτσι εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις κρατικές ευθύνες.

Στην ίδια ΚΥΑ οι δήμοι καλούνται «…να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης…». Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται.

Για το ζήτημα αυτό έκανε παρέμβαση στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Πάτρας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Κώστας Πελετίδης ζητώντας η ΚΕΔΕ να ζητήσει την απόσυρση της ΚΥΑ και τη λήψη μέτρων από το κεντρικό κράτος και γενναία επιχορήγηση των δήμων για πυροπροστασία.

Στην ίδια κατεύθυνση παρέμβαση στον πρόεδρο της ΠΕΔΑ έκανε ο δήμαρχος Καισαριανής και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΑ, Ηλίας Σταμέλος. Το θέμα θέτουν σε μια σειρά δημοτικά συμβούλια της Αττικής οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ένα νεό χαράτσι για τους πολίτες

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Από την περιγραφή εφαρμογής του Κανονισμού προκύπτει δυσβάσταχτο κόστος λήψης των προληπτικών μέτρων, δηλαδή της κτιστής περίφραξης των συγκεκριμένων οικοπέδων, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα αντιμετωπίζονται σύντομα ως εν δυνάμει παραβάτες. Τα δε πρόστιμα υπολογίζονται επίσης υψηλά για ιδιοκτήτες εκτάσεων μεσαίου μεγέθους που εντός τους βρίσκεται ακόμη και μια αποθήκη ή ένας στάβλος. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι με βάσει όσα ορίζει ο Νόμος 5090/2024 προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους ιδιοκτήτες που εκτείνονται από πρόστιμα δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ποινικές ευθύνες που τιμωρούνται με φυλάκιση.

Επειδή το προσωπικό των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις πάγιες υποχρεώσεις των Δήμων πόσο μάλλον να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε αυστηρές και σύντομες προθεσμίες,

Επειδή η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος φέρνει σε δύσκολη θέση πλήθος ιδιοκτητών τέτοιων περιουσιών να ικανοποιήσουν τα προς εφαρμογή μέτρα,

Επειδή η προστασία της ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος αποτελούν μέριμνα του κράτους βάσει των Άρθρων 17 και 24 του Συντάγματος,

Ερωτούν οι βουλευτές τους υπουργούς μεταξύ άλλων:

Σκοπεύουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις του Κανονισμού με τρόπο που θα ενθαρρύνει τους ιδιώτες να συμμορφωθούν με τα απαραίτητα μέτρα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Καραμέρος Γεώργιος, Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος),

Κεδίκογλου Συμεών, Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 378 guests και κανένα μέλος