Ο ΣΠΑΥ, καινοτομεί με την υλοποίηση του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης για προστασία του Υμηττού

Σε μια κομβική στιγμή έρχεται το 3ο FORUM ΣΠΑΥ 2024 για να απογειώσει τα όσα έθεσαν ως βάσεις τα δύο προηγούμενα FORUM του Συνδέσμου, καθιστώντας το πλέον θεσμό για τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

konstantatos spayΤα φώτα στράφηκαν στον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο που οραματίστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο που κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει πράξη πριν από τέσσερα χρόνια και όμως το υλοποίησε, παρουσιάζοντας ήδη τα πρώτα έμπρακτα αποτελέσματά του.

Ο ΣΠΑΥ, ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος πληθυσμιακά της χώρας, που στοχεύει στη θωράκιση ενός από τα πιο όμορφα και ιστορικότερα βουνά της πατρίδας μας, του Υμηττού, καινοτομεί για μια ακόμα φορά με την υλοποίηση του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.

Στην επίσημη τελετή έναρξης δόθηκε το σύνθημα για τη νέα εποχή που ξεκινά με στόχο να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο. Το project «SMART ΥΜΗΤΤΟΣ» υλοποιείται μέσω της Nova, αναδόχου εταιρείες που προέκυψε από το διαγωνισμό, το οποίο θα προσφέρει τη θωράκιση και την προστασία σε όλο τον Υμηττό, όπου ζουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο Αθηναίοι.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί έρχεται να  ενισχύσει το ήδη διαμορφωμένο δίκτυο προστασίας με τις εθελοντικές ομάδες, τις δεξαμενές νερού, τα υδροβόλα και κυρίως το πιο σημαντικό την πολιτική μας προστασίας, που πλέον και με τη χρήση νέας τεχνολογίας που προσφέρει η Nova θα μπορεί να θωρακίσει στο 100% το βουνό μας.

Παρουσία 8 Υπουργών, 80 Δήμαρχων από όλη την Ελλάδα και συνολικά 120 καταξιωμένων και διακεκριμένων ομιλητών (Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων κ.α.) ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος πρόβαλε το αυτοδιοικητικό όραμα που βασίζεται στη σκέψη «πως μπορούμε να συνδράμουμε το Κεντρικό Κράτος και πως μπορούμε να ενισχύσουμε τα όπλα πρόληψης στην Πολιτική Προστασία, χωρίς να περιμένουμε μόνο και να αποδείξουμε δια του παραδείγματος ότι η δράση φέρνει αποτελέσματα».

Ο Διευθύνον Σύμβουλος της NOVA ICT, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, πλαισιωμένος από τεχνικό επιτελείο παρουσίασε δια ζώσης το project SMART ΥΜΗΤΤΟΣ και μαγνήτισε το παριστάμενο κοινό από τις δυνατότητες που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο πρόληψης και καταστολής φαινομένων πυρκαγιάς.

 

91 Δήμαρχοι – Ιδρυτικά Μέλη του Ε.Δ.Α.Π. υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00 στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη.

Εντυπωσιακή ήταν η στιγμή που κατά την υπογραφή συμπληρώθηκαν επιπλέον 6 Δήμαρχοι που δήλωσαν επί τόπου την πρόθεση να ενταχθούν στο Δίκτυο.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης. Η χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιστοποιεί τους μηχανισμούς πρόληψης και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας εν γένει.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, αλλά παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές.

 

Οι 91 ιδρυτικοί Δήμοι – Μέλη είναι:

  1. Ελληνικού-Αργυρούπολης
  2. Αθηναίων
  3. Ηλιούπολης
  4. Παπάγου-Χολαργού
  5. Παιανίας
  6. Αγίας Παρασκευής
  7. Βύρωνα
  8. Κρωπίας
  9. Δάφνης-Υμηττού
  10. Π. Φαλήρου
  11. Θεσσαλονίκης
  12. Πειραιά
  13. Αλεξανδρούπολης
  14. Ιωαννιτών
  15. Λαρισαίων
  16. Αμπελοκήπων-Μενεμένης
  17. Νεάπολης-Συκεών
  18. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
  19. Βέροιας
  20. Ανατολικής Σάμου
  21. Χανίων
  22. Σάμης
  23. Αργοστολίου
  24. Ιθάκης
  25. Ληξουρίου
  26. Ασπροπύργου
  27. Μεγαλόπολης
  28. Ανδραβίδας-Κυλλήνης
  29. Κω
  30. Ιητών
  31. Ραφήνας-Πικερμίου
  32. Λίμνης-Αγίας Άννας-Μαντουδίου
  33. Λοκρών
  34. Ηρωικής Νήσου Ψαρών
  35. Δωδώνης
  36. Αγίου Ευστρατίου
  37. Βελβεντού
  38. Κασσάνδρας
  39. Μήλου
  40. Σιντικής
  41. Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
  42. Μετεώρων
  43. Ερυμάνθου
  44. Παλλήνης
  45. Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη
  46. Φυλής
  47. Γαλατσίου
  48. Βιάννου
  49. Αλμωπίας
  50. Επιδαύρου
  51. Ρόδου
  52. Λυκόβρυσης-Πεύκης
  53. Ωραιοκάστρου
  54. Μάνδρας-Ειδυλλίας
  55. Πεντέλης
  56. Τροιζηνίας-Μεθάνων
  57. Σοφάδων
  58. Αγίου Δημητρίου
  59. Σκοπέλου
  60. Δελφών
  61. Άνδρου
  62. Πρέβεζας
  63. Νέας Ιωνίας
  64. Αχαρνών
  65. Πλατανιά
  66. Νισύρου
  67. Σουλίου
  68. Λίμνης Πλαστήρα
  69. Μεγαρέων
  70. Σαρωνικού
  71. Δομοκού
  72. Σιθωνίας
  73. Γορτυνίας
  74. Μεγανησίου
  75. Χίου
  76. Μαρκοπούλου-Μεσογαίας
  77. Καμένων Βούρλων
  78. Κορινθίων
  79. Αργιθέας
  80. Βόρειας Κέρκυρας
  81. Αγρινίου
  82. Αγίου Νικολάου
  83. Λουτρακίου-Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων
  84. Δήμος Τεμπών
  85. Δήμος Λαμιέων
  86. Δήμος Καλαβρύτων
  87. Δήμος Μοσχάτου Ταύρου
  88. Δήμος Θέρμης
  89. Δήμος Φούρνων Κορσέων
  90. Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας
  91. Δήμος Ξηρομέρου

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 339 guests και κανένα μέλος