Με αφορμή την επιστολή που εστάλη στις 27 Απριλίου στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Παιανίας και Σπάτων, η ΕΥΔΑΠ δηλώνει ότι στηρίζει τους αγρότες και τους Συνεταιρισμούς σ’ όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπεγράφη πρόσφατα Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, της Περιφέρειας και της ΕΥΔΑΠ, το οποίο προβλέπει στην άρδευση με χρήση του ανακτημένου νερού που θα προέρχεται από τα ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας. Ήδη, για την επίτευξη της βέλτιστης αποτελεσματικότητας στην αξιοποίηση του ανακτημένου νερού η ΕΥΔΑΠ έχει συνάψει συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

H EYΔΑΠ ακροάστηκε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι με επιστολή τους μέσω του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων (Σ.Α.ΣΥ.ΜΕ.), επεσήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο νομό Αττικής και τη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών τους.

Στην επιστολή τους επεσήμαναν μεταξύ άλλων:

«Ο κάμπος της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων, αποτελεί διαχρονικά πηγή οικονομικής ανάπτυξης αλλά και βασικός πνεύμονας περιβαλλοντικής ζωής για το ευρύτερο λεκανοπέδιο Αττικής συμπεριλαμβανομένου του Δήμου της Αθήνας ακόμα και σήμερα.

Δυστυχώς, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η αστικοποίηση, η αδόμητη και άναρχη ανάπτυξη συνδυαστικά με το φαινόμενο της λειψυδρίας, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, έχουν δημιουργήσει δυσβάστακτες συνθήκες για τους αγρότες της περιοχής. Λάβετε δε υπόψη ότι οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί στην περιοχή μας αριθμούν αθροιστικά πάνω από 2000 Μέλη, τα οποία ρίχνονται καθημερινά στη μάχη της επιβίωσης, καθώς ο δύσκολος αυτός τομέας βιοπορισμού που επιλέξαμε, συρρικνώνεται διαρκώς.

Η διατήρηση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο νομό Αττικής, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, εξαιτίας της συμβολής του στην οικονομία της χώρας, στη δυνατότητας πολιτιστικής τουριστικής αξιοποίησης καθώς στη διατήρηση του οικοσυστήματος σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Ζητάμε τη δική σας παρέμβαση και υποστήριξη ώστε να κρατήσουμε όρθιο ένα ιστορικό επάγγελμα που δίνει πνοή ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, τρέφει χιλιάδες οικογένειες και κρατάει ενεργό έναν από τους λίγους “πνεύμονες” στην Αττική. Για το λόγο αυτό προτείνεται σήμερα κιόλας η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών που θα συμβάλει:

(α) στη συλλογή, διαχείριση και αξιοποίηση του βρόχινου νερού

(β) στην επαναχρησιμοποίηση και την ορθή χρήση του ανακτημένου νερού από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής

(γ) θα οριοθετεί το πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης των λυμάτων από τη λειτουργία του αεροδρομίου».

Κατόπιν τούτων, όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως, η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει πρωτοβουλία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να δοθούν οι βέλτιστες λύσεις, στο δίκαιο αίτημα των αγροτών της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων που χρειάζονται πόρους για άρδευση.

Το ανακυκλωμένο νερό αποτελεί βασικό παράγοντα για ένα βιώσιμο περιβάλλον, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο πρωτογενής τομέας. Ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΥΔΑΠ είναι ο πρωτογενής τομέας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας, της εθνικής οικονομίας καθώς και της ανάπτυξης της χώρας.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 99 guests και κανένα μέλος