Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων, γιόρτασε η Ενωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακή Τύπου (ΕΔΙΠΤ), την επέτειο των 80 χρόνων της, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, στη αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η Γενική  Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ Πέννυ Καλύβα, η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στα έντυπα της Ενωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, Μιχάλης Σαββάκης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην 80χρονη μακρόχρονη πορεία της και τόνισε ότι τα έντυπα των Μελών της αποτελούν τον αντίποδα της κατευθυνόμενης ενημέρωσης.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στυλιανός Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι τα περιοδικά και οι εφημερίδες της  ΕΔΙΠΤ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη των ΜΜΕ της χώρας, ενώ επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τον κλάδο και να αντιμετωπίσει παθογένειες, που ταλανίζουν το χώρο εδώ και δεκαετίες.

Σ.Σ. Αναμένεται να το δούμε και οφείλουμε να το υπενθυμίζουμε.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης και ο Βουλευτής Γιάννης Δελής, ως εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε, ο οποίος έθεσε το θέμα του περιοδικού κλαδικού και περιφερειακού Τύπου στις σωστές του διαστάσεις. Είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Περιφερειακός Τύπος και λόγω του πλήθους των εντύπων και των δημοσιογράφων τους, είναι δύσκολο να ελεγχθούν και αυτό ενοχλεί. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό αποκλεισμού από οικονομικούς πόρους».

Ενδεικτικά ανέφερε την αφαίρεση της υποχρεώσης των Ανωνύμων Εταιρειών να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους. Υποχρέωση και συγχρόνως κεκτημένο δικαίωμα από πεντηκονταετίας και πλέον.

Σ.Σ. θα λέγαμε ότι αποστερεί επίσης την πληροφορία της τοπικής κοινωνίας για τη δυναμική των επιχειρήσεων τους τόπου τους.

Για την αξία του Περιοδικού και Περιφερειακού Τύπου μίλησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθαν. Μπότση, Πάνος Καραγιάννης γνωστός διακεκριμένος δημοσιογράφος και εκδότης, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύουμε παρακάτω.

Τις ομιλίες έκλεισε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Αθαν. Παπανδρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες του Τύπου και τις προοπτικές του στη σύγχρονη εποχή. Διέβλεψε εξαφάνιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος ως μισθωτού τακτικού υπαλλήλου και την ανάπτυξη του είδους ως “αυτοαπασχολούμενων”, στην πληθώρα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν 31 ιστορικά έντυπα της Ένωσης, που έχουν συμπληρώσει 50 και πλέον χρόνια κυκλοφορίας, ανάμεσά τους και η εφημερίδα «ΣΙΦΝΟΣ» με 140 χρόνια αδιάλειπτης μηνιαίας έκδοσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,  της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογραφικών οργανώσεων, και πολλές προσωπικότητες της πνευματικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

 


 Ομιλία Πάνου Καραγιάννη

Προέδρου του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθαν. Μπότση


 

karagiannisΗ πολιτεία οφείλει να σκύψει στα προβλήματά σας,

εισημαίνει ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Πάνος Καραγιάννης


 

Η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, κλείνει 80 χρόνια καταξίωσης, πολύτιμης παρουσίας και προσφοράς στην Δημοκρατία, την Ενημέρωση, την κοινωνία.

Στήριγμα, σε εκατοντάδες εκδότες-δημοσιογράφους που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να κρατούν άσβεστους τους φάρους της έντιμης και ακηδεμόνευτης Δημοσιογραφίας και Ενημέρωσης σε όλη την χώρα.

Δημοσιογράφοι-Ιδιοκτήτες, που με καθημερινό μόχθο και οράματα μετατρέπετε τα έντυπα σας σε χυτήρια γνώσεων, αξιών, παραδόσεων και αρχών προσφέροντας ανιδιοτελώς στην Πατρίδα, τον Άνθρωπο, την Κοινωνία, την Επιστήμη, την Ιστορία.

Άξιοι όλοι σας, συνεχιστές των αρχέτυπων σκαπανέων, όχι μόνο της Ελληνικής Δημοσιογραφίας, αλλά και του «Τυπωθείτω….» που ενσαρκώνει πλήρως την ρήση, του Ιωάννη-Ιακώβου Μάγερ πως «Η Δημοσίευση, αποτελεί την ψυχή της Δικαιοσύνης»

Δημοσιογράφοι-εκδότες… μια δύσκολη αλλά συναρπαστική κοινωνική αποστολή…. μια προσφορά στην πατρίδα στους πολίτες. Μια αποστολή, που γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι και τι θυσίες απαιτεί.

Το έμαθα από πρώτο χέρι …έχοντας την τύχη να είμαι για χρόνια δίπλα σε έναν κορυφαίο εκδότη και ταυτόχρονα έναν υπέροχο δημοσιογράφο, στον Ιδρυτή του Ιδρύματος μας, τον Νάσο Μπότση.

Έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο, όπως εσείς, που κατάφερε από δημοσιογράφος να γίνει ένας ισχυρός εκδότης και να δημιουργήσει ένα πρότυπο δημοσιογραφικό οργανισμό αυτόν της «Απογευματινής» που έγραψε το δικό της κεφάλαιο στην Ιστορία,, την εξέλιξη του Ελληνικού Τύπου. Όπως κάνατε και εσείς σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.

Διπλό βάρος, διπλό λειτούργημα, διπλή προσφορά.

[...] Οι εφημερίδες και τα έντυπα Σας, δεν είναι ένα συμπλήρωμα του πανελλήνιου Τύπου, όπως κανείς άφρονα θα έλεγε.

Εσείς εστιάζετε στα κύτταρα της κοινωνίας, στις τοπικές κοινωνίες και σε τομείς της επιστήμης, των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού.

Εσείς εξειδικεύετε… εσείς εστιάζετε και αναδεικνύετε ….κάτι που τα πανελλήνια Μέσα Ενημέρωσης αδυνατούν και λόγω χώρου και λόγω δυναμικού. Εσείς μιλάτε σε πρώτο ενικό… στην κοινωνία.

[...] Εσείς αποτελείται τους προαγωγούς της επιστήμης , των κλάδων, είστε πολύτιμοι και πολύπλευροι καταλύτες. Κοινωνικοποιητές… Eκτιμώντας αυτήν την προσφορά σας, ενσωματώσαμε και το δικό σας βραβείο «Βλάσσης Σωκρατίδης» στο Ίδρυμα μας.

Γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να σκύψει στα προβλήματά σας, αξίζετε την προσοχή και την αρωγή όλων μας.

Εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο μόνος που στάθηκε πάντα δίπλα μας στα προβλήματα του τύπου είναι ο εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό και το Ίδρυμα μας είναι και θα παραμείνει με πίστη πάντα δίπλα σας, γιατί η προαγωγή των εκδόσεων και της Δημοσιογραφίας είναι και προαγωγή της χώρας και της κοινωνίας μας.

Καλή δύναμη, για την ευόδωση του πολυσήμαντου έργου Σας.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 267 guests και κανένα μέλος