Πλήγμα για 100.000 Έλληνες κτηνοτρόφους και 350.000 εργαζόμενους

 

Από τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή, τους πιο ευαίσθητους τομείς  τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για την οικονομία κάθε χώρας, φαίνεται ότι έχουν επιλέξει οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να κορυφώσουν την επίθεσή τους κατά των λαών.

Eγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Εμπορική και Οικονομική συμφωνία που είχε υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβρη, μετά από 7 χρόνια διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και Καναδά.

Με τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.-Καναδά, τη γνωστή CETA καταργούνται οι δασμοί στο 99% των διακινούμενων αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά και επέρχεται μια σημαντικότατη αλλαγή στο Διεθνές Δίκαιο καθώς μια Εταιρεία (Ιδιωτική Οικονομική Ισχύς) θα μπορεί να σύρει στα δικαστήρια ένα κράτος (Δημόσια Κοινωνική Ισχύς), για επίλυση διαφορών, το λεγόμενο ICS. Αυτή η εφαρμογή αυτή, μετά από αγώνες εκατομμυρίων πολιτών, ετέθη σε πενταετή αναστολή.

Εκτός αυτών, με την κατάργηση των προστατευτικών δασμών, θα υπάρξουν αναταράξεις και απαρριθμίσεις πολλών οικονομικών κλάδων, ενώ άλλοι θα ωφεληθούν.

Θα ωφεληθεί, για παράδειγμα, η Γερμανική κυρίως, αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ θα ζημιωθούν πολλές αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Ανοίγει το δρόμο στην εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά όπως είναι η υγεία και η παιδεία και ανατρέπει την αρχή της πρόληψης η οποία είναι σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ελληνική φέτα πλήττεται βαρύτατα

Η ελληνική φέτα είναι ένα διακριτό προνομιακό προϊόν. Γι’ αυτό πολλοί επιχειρηματίες και πολυεθνικές εταιρείες προσπαθούν επί σειρά ετών να ιδιοποιηθούν το προϊόν αυτό.

Γερμανοί, Καναδοί και Δανοί είχαν έλθει στο παρελθόν σε εμπορικές διαμάχες με προσπάθειες παράκαμψης των σκοπέλων, δικαιωμάτων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων, ειδικότερα του τυριού «φέτα».

Η αρχή του κακού έγινε με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που άρχισε να ισχύει από το 2009, με βάση την οποία η Ε.Ε. απέκτησε αρμοδιότητα σύναψης διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Οπότε αρχικά υπέγραψε την ΤΤΙP (Δι-Ατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων), μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, την CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, κ.ά.

Η ιστορία όμως με τη φέτα είναι παλιότερη. Με πολλές προσπάθειες κατοχυρώθηκε το 1996 και μετά τρία χρόνια, ακυρώθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκή δικαστηρίου (1999). Μετά από αγώνα 120 επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κατοχυρώθηκε εκ νέου το 2002 με τον Κανονισμό 1829 της Ε. Επιτροπής. Μετά από νέα προσφυγή της Γερμανίας και της Δανίας το 2005 η χώρα μας δικαιώθηκε, οριστικοποιώντας την κατοχύρωση της φέτας.

Η ελληνική φέτα εξάγεται σε 56 χώρες των πέντε Ηπείρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. της Eurostat και άλλων φορέων. Για την παρασκευή φέτας ασχολούνται εκατό χιλιάδες κτηνοτρόφοι και 350.000 εργαζόμενοι συνολικά στην πρωτογενή παραγωγή, στη δευτερογενή παρασκευή της φέτας και στις υπηρεσίες. Παράγουν σε 500 τυροκομεία, στην Ήπειρο κυρίως, στα νησιά, στην Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι εξαγωγές μας ανέρχονται σε 45.000 τόνους.

Η ΕΕ. έχει στρέψει την προσοχή της στη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών εκτός του Καναδά και των ΗΠΑ, με την Κίνα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Ν. Αφρική και Ν. Αμερική κ.ά. Σ’ όλες αυτές τις χώρες κυριαρχεί η εμπορία «λευκών τυριών», ψεύτικων απομιμήσεων της φέτας, παραγόμενων κυρίως από γάλα αγελάδας.

Για παράδειγμα, όπως λέει ο Γ. Εμμανουήλ1 στον Καναδά διακινούνται από πέντε πολυεθνικές εταιρείες, τέσσερις χιλιάδες τόνοι «λευκών τυριών» τύπου φέτας που ανταγωνίζονται τις εισαγωγές από Ελλάδα, 10000 τόνων φέτας, κυρίως.

Aλλά και ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε συνέντευξή του, σημείωσε ότι: «ο κυριότερος παραγωγός «Ελληνας» δήθεν «φέτας» στον Καναδά, είναι Σκοπιανός και παράγει το 63% της καναδικής παραγωγής».

Τώρα λοιπόν, χωρίς την προστασία της γνήσιας ελληνικής φέτας, οι Καναδοί θα μπορούν να διαθέτουν τις απομιμήσεις τους με την ονομασία «φέτα», (αφού βγάλουν τα τσολιαδάκια, την Ακρόπολη κ.λπ. εθνικά χαρακτηριστικά από τη συσκευασία, αναγράφοντας (με ψιλά γράμματα) made in Canada και στην Ελλάδα!!! Με δεδομένο ότι στα ελληνικά προϊόνταν δεν αναγράφεται «made in Greece”, αλλά “in E.E.”, Κι αυτά όλα, «δοκιμαστικά», για πέντε χρόνια.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι, αν η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω του Υπ. Εθνικής Οικονομίας Γ. Σταθάκη, δεν είχε συμφωνήσει για τη CETA (στη Μπρατισλάβα 23 Σεπτεμβρίου 2016 και στο Λουξεμβούργο 18 Οκτωβρίου 2016) - όπως είχε κάνει αρχικά η Βαλονία - το κείμενο δεν θα είχε κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν θα είχε ψηφιστεί η “προσωρινή” εφαρμογή της (από 1η Απριλίου 2017).

Την τελική απόφαση όμως θα πάρουν τα κοινοβούλια των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. Αν ένα από αυτά πει όχι, η προσωρινή εφαρμογή θα σταματήσει και η CETA θα παγώσει ή και θα ακυρωθεί. Αν δηλαδή το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίσει αρνητικά, ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!!!

Xρειάζεται λοιπόν αγώνας σκληρός και καλό είναι να ενημερωνόμαστε. Γιατί μετά τον οικονομικό πόλεμο που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή, έρχεται ο νέος πόλεμος - ο διατροφικός -. Μόνο ως τρομοκρατία ακούγεται η ένωση της MONSATO με τη BAYER που είναι πραγματικότης!

Ενα διεθνές κίνημα θεριεύσει σιγά σιγά και ας είμαστε άγρυπνοι...

http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αννα Μπουζιάνη


1. Γ.Ε. Μέλος της Ε.Ε. του Πανελλαδικού Δικτύου φορέων και πολιτών STOP TTIP, CETA, TISA.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 154 guests και κανένα μέλος