Έπειτα από μεγάλες πιέσεις της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαυρεωτικής, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Οικιστών, αλλά και προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, τόσο με παρουσία στο αρμόδιο Υπουργείο όσο και με επιστολές και επαφές, κατατέθηκε και ψηφίστηκε, την Κυριακή 22/05/2016, στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «Επίσπευση των Διαδικασιών Κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών.»

Ειδικότερα, στο άρθρο 23 (σελίδες 452-453 του Πολυνομοσχεδίου), κατοχυρώνεται η εξαίρεση των οικισμών από τους δασικούς χάρτες στα πλαίσια σύνταξης αυτών.

Όπως σημειώνει ο Δήμος, η ψήφισή του συνιστά μια μεγάλη επιτυχία, καθώς τώρα δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να εξαιρέσει τους οικισμούς από τους δασικούς χάρτες, οριοθετώντας τους με ιώδες χρώμα.

Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 23 αναφέρονται τα εξής: «Το περίγραμμα των οικιστικών πυκνώσεων που δεν υπάγονται στις κατηγορίες α) και β) της παραγράφου 2 αποτυπώνονται με ιώδες χρώμα. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα εκδοθεί εντός μηνός, θα καθοριστούν τα κριτήρια προσδιορισμού της οικιστικής πύκνωσης για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας. Εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση της ως άνω Υπουργικής Απόφασης οι τεχνικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. αποτυπώνουν με ιώδες χρώμα το περίγραμμα των οικιστικών πυκνώσεων που δεν υπάγονται στις κατηγορίες α) και β) της παραγράφου 2. Στις περιοχές που υφίσταται θεωρημένος δασικός χάρτης η ως άνω εξάμηνη προθεσμία περιορίζεται στους δύο (2) μήνες.   Τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων της παρούσας παραγράφου διαβιβάζονται εντός της ως άνω προθεσμίας, στην Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε., η οποία τα αποστέλλει αμελλητί στην Διεύθυνση Δασων για να εξαιρεθούν από την ανάρτηση στο δασικό χάρτη κατά το άρθρο 14 του παρόντος νόμου και στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την περιβαλλοντική και πολεοδομική τους διαχείριση.»                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 


σ.σ. Η απόφαση αυτή αγγίζει πολλούς Δήμους, που έχουν δασικούς οικισμούς.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 91 guests και κανένα μέλος