Μέχρι προχθές (16/2/15) γνωρίζαμε ότι ο μισθωτής που διαχειρίζεται τις καντίνες στο Μεγάλο Καβούρι χρωστάει στο Δήμο ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου 3Β (16/2) μάθαμε ότι ο Δήμος χρωστάειενάμισυ περίπου εκατομμύριο ευρώ από πρόστιμα που του επεβλήθησαν για τις καντίνες του Καβουρίου!

Συγκεκριμένα, το 14ο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δήμου ήταν «απόφαση για εξουσιοδότηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών για την υπαγωγή στον Ν. 4178/13 των εγκαταστάσεων των 3 καντινών στην παραλία του Καβουρίου καθώς και των καντινών στον Ορμο Μαλτσινιώτη και στον Ορμο Ζώσκα».

Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι

kantina-maltsiniotiΟ δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος αναφερόμενος στις 3 καντίνες του Καβουρίου, εξήγησε ότι έχει προκύψει θέμα μετά από καταγγελία ανωνύμων και επωνύμων τέλος του 2013 και το έτος 2014, από την Πολεοδομία του Δήμου. Δηλαδή ο Δήμος κατήγγειλε τον εαυτό του για πολεοδομικές παραβάσεις που έχει κάνει ο ίδιος!

Μετά από καταγγελία λοιπόν, πήγαν οι υπηρεσίες του Δήμου και επέβαλαν μία σειρά από πολεοδομικά πρόστιμα τα οποία αγγίζουν το 1.400.000 ευρώ και τα οποία δεν διαγράφονται.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί βαρύνουν τον ιδιοκτήτη και ιδιοκτήτης σ’ αυτές τις κατασκευές που τις αποτύπωσε, τις χαρτογράφησε είναι ο Δήμος, όπως προκύπτει από έγγραφα, όπως ενημέρωσε το σώμα ο Δήμαρχος και εξήγησε:

Το γιατί τώρα είναι άλλη ιστορία. Εμείς δεν πάμε να κάνουμε αναψηλάφηση της υπόθεσης. Σήμερα για να μπορέσει το συμβούλιο να διαγράψει αυτά τα οικονομικά βάρη πρέπει να νομιμοποιήσει αυτές τις εγκαταστάσεις και οποιεσδήποτε άλλες, που είναι εκτός αιγιαλού, στους όρμους Μαλτσινιώτη και Ζώσκα, που μπορούν να νομιμοποιηθούν.

Ειδικότερα αυτές του Καβουρίου που έχουν αυτά τα βάρη.

Να εντάξουμε στο νόμο τις εγκαταστάσεις αυτές που έχουν γίνει από το 2003 για να αρθούν τα πρόστιμα, αφού πληρωθούν τα παράβολα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 2000 περίπου ευρώ.

Από τις τρεις καντίνες οι δύο θα παραμείνουν και αφού νομιμοποιηθούν θα μεταφερθούν πίσω από το δρόμο, όπως είχε σχεδιαστεί. Η τρίτη καντίνα (η μεσαία) θα κατεδαφιστεί για να προχωρήσουν οι ανασκαφές για την αποκάλυψη του αρχαίου δρόμου μέχρι τη θάλασσα, αλλά κι αυτό θα γίνει αφού τακτοποιηθεί και αφαιρεθούν τα πρόστιμα.

Οσον αφορά τους (μισθωτές) διαχειριστές τους ονομάζει ο δήμαρχος, «υπάρχει μια δαιδαλώδης διαδικασία με τους εκεί διαχειριστές, με αδυναμία να διαχειριστούν τα οικονομικά αποτελέσματα. Εχουν τρία χρόνια να καταβάλουν μίσθωμα και βρίσκονται στα δικαστήρια και οι δύο πλευρές και ο Δήμος προς το μισθωτή και ο μισθωτής προς το Δήμο».

Ο επικεφαλής της Ρι.Κι.Π., Θ. Ματόπουλος επεσήμανε ότι για τις καντίνες του Καβουρίου, κατά ένα παράδοξο τρόπο ένας παράλιος αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται με όρους δόμησης, εντός κόκκινης γραμμής.

Συμφώνησε με την τακτοποίηση και τη μεταφορά τους πίσω από το δρόμο με την προϋπόθεση ότι θα χωροθετηθούν και θα εποπτεύονται και δεν θα υπάρχει ασυδοσία.

Για τις καντίνες στους όρμους Μαλτσινιώτη και Ζώσκα, τόνισε, ότι δεν μπορούν να μπουν στον νόμο 4178 περί τακτοποίησης γιατί δεν επιτρέπεται καμμία δόμηση καθ’ ότι είναι Α’ ζώνη (παραλία) και έχει κριθεί και από το Σ.τ.Ε.

Δήλωσε δε ότι δεν μπορεί να το ψηφίσει.

dogas-matopoulosΟ επικεφαλής της “Δημοτικής Βούλησης” Δημοσθ. Δόγκας εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκονται σε αρχαιολογικό χώρο και έχουν αποκαλυφθεί αυτά, που ίσως το 1983, δεν ξέρανε καν ότι υπάρχουν, αν και στους γερμανικούς καταλόγους υπήρχαν όλα αυτά, όπως υπήρχε και ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα όταν αγοράστηκε.

«Εμείς καλούμαστε να νομιμοποιήσουμε κάτι που αν δείτε το νόμο δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Είναι στον αιγιαλό, είναι στη ζώνη παραλίας, είναι σε αρχαιολογικό χώρο και σε ιστορικό τόπο που δεν επιτρέπεται να γίνουν οικοδομικές εργασίες, εκτός και υπάρχουν πρίν από το 1982.

Δηλαδή, το πολυγωνικό κτίριο, που πήρε κάποιος τα τετραγωνικά του και πήγε και έχτισε καλό θα είναι τα πρόστιμα να κληθούν να τα πληρώσουν αυτοί οι κύριοι, από το Δήμο Βουλιαγμένης, που άφησαν αυτή την ασυδοσία να γίνεται.

Πριν από καιρό, ίσως δεν ήμουν σύμβουλος ακόμη, υπήρχε ένα σχέδιο που έδειχνε τις δύο καντίνες, σε δύο βάσεις αριστερά του δρόμου. Δεξιά η παραλία, αριστερά ο δρόμος. Οταν υπήρχε τόση μεγάλη απόκλιση στην εφαρμογή τους, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί εμείς τώρα πάμε να νομιμοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα θέμα που θα μας φέρει σιγά σιγά στη μακέτα που υπάρχει στο παλιό Δημαρχείο της Βουλιαγμένης, που ήταν το όραμα κάποιων να γίνουν μπαγκαλόους με πισίνες εκεί σιγά σιγά». Εγώ είμαι αρνητικός σ’ αυτό το θέμα, κατέληξε ο Δημοσθένης Δόγκας.

Στον αντίλογο ο δήμαρχος, δήλωσε ότι οι όρμοι Μαλτσινιώτη και Ζώσκα δεν είναι ούτε αρχαιολογικός χώρος ούτε αιγιαλός και αυτή τη στιγμή υπάρχει εμπορική δραστηριότητα στο χώρο παρανόμως, που αν πάμε να τους βγάλουμε με τα δικαστήρια θα περιμένουμε χρόνια.

Πάλι λοιπόν μπαίνει το δίλλημα: ή πληρώνουμε τα πρόστιμα ή νομιμοποιούμε (τακτοποιούμε) τα παράνομα κτίσματα! Με το πιστόλι στον κρόταφο δηλαδή.

Το δυστύχημα είναι, όπως διαφαίνεται, ότι οι καταγγελίες έγιναν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, είτε για αντιπολιτευτικούς λόγους, είτε από πλευράς των διαχειριστών για να επωφεληθούν της κατάστασης, τη στιγμή μάλιστα που τρία χρόνια δεν έχουν πληρώσει τίποτα στο Δήμο (αυτό αφορά τις καντίνες Καβουρίου).

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί κάποτε πρέπει να μπει μία τάξη και να μην είναι έρμαιο ο Δήμος του κάθε σαλτιμπάγκου...

Το θέμα είναι ανεξάντλητο και θα επανέλθουμε, αφού πρώτα “τακτοποιηθούν” οι καντίνες.

Εκεί θα διαφανούν και οι προθέσεις...

 
Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 140 guests και κανένα μέλος