Αξιόλογη διημερίδα για το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού
 
 
Δύο ημέρες, πολιτικοί, καθηγητές, νομικοί ανέλυσαν γιατί το παραλιακό μέτωπο πρέπει να είναι ανοιχτό στους πολίτες, να μην ιδιωτικοποιηθεί και να το διαχειριστούν οι Δήμοι προς όφελος των πολιτών.
Μιλάμε για τη διημερίδα που εξελίχθηκε από Σάββατο 13 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Ιωνία στο Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.
Την διημερίδα είχαν οργανώσει η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.
Παρόντες η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, πολλοί βουλευτές και δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου καθώς και εκπρόσωποι τους Ανώνυμης Εταιρείας «Παράκτιο Μέτωπο» που της έχει μεταβιβαστεί όλο το παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Λαύριο.
Παρόντες οι δήμαρχοι Διον. Χατζηδάκης (Παλ. Φάληρο), Γρ. Κωνσταντέλλος (3Β), Δημήτρης Κιούσης (Κορωπί), Γ. Σοφρώνης (Σαρωνικός) και Δ. Λουκάς (Λαυρεωτική), οι οποίοι έκαναν και σύντομες ομιλίες, αλλά και παρεμβάσεις καθώς και ο τέως δήμαρχος Ελληνικού Κορτζίδης. Το Δήμαρχο Γλυφάδας λόγω κωλύμματος εκπροσώπησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Χαιρετισμό απηύθυναν και οι βουλευτές Γ. Βλάχος, Θ. Μπούρας, Β. Οικονόμου, Γ. Πάντζας & Θ. Φωτίου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου μίλησε ιδιαίτερα αρνητικά για την Παράκτιο Μέτωπο (έχει την εμπειρία της πολύχρονης θητείας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση).
Παρευρέθηκαν ακόμη περιφερειακοί σύμβουλοι (Γ. Κουμουτσάκος) και άλλοι που πιθανόν δεν είδαμε.
Συντονίστρια της διημερίδας ήταν η Γιούλη Ηλιοπούλου.
Τη διημερίδα άνοιξε με ομιλία του ο Γρ. Κωνσταντέλλος ως οικοδεσπότης και ακολούθησε  η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.
Στο πάνελ - την πρώτη ημέρα - κάθισαν και μίλησαν, ο Αγγ. Σιόλας αντιπρύτανης ΕΜΠ (συντονιστής), η Ράνια Κλουτσινιώτη (αρχιέκτων, πολεοδόμος - χωροτάκτης), η Μαρία Μάρκου επίκουρη καθηγήτρια Ε.Μ.Π.,  ο Κων/νος Κατερινόπουλος δικηγόρος, οικονομολόγος και ο Κώστας Μερκουράκης – Δημοτικός Σύμβουλος  Π. Φαλήρου – εκπρόσωπος της   "Κίνησης για τη Διάσωση του Σαρωνικού".
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που αποκόμισαν οι παριστάμενοι πολίτες και θεσμικοί εκπρόσωποι από όλους τους ομιλητές. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο Κώστας Μερκουράκης ο οποίος παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία για την Παράκτιο.
 
 
Λίγα λόγια για την Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. είναι χρήσιμα
 
Η Παράκτιος Μέτωπο Α.Ε. συστάθηκε το 2013 με Νόμο (αρ. 4146/13 ΦΕΚ 90Α/2013) με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 500.000 ευρώ. Είναι εταιρεία – όχημα, επίτευξης ειδικού σκοπού.
Το 2014 έγινε τροποποίηση με τον αρ. 174 του Ν 4261 ΦΕΞ 107Α/2014, και με δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) το 2014 (ΦΕΚ 2424/Β/11.9.2014, ΦΕΚ 2429/Β/12.9.2014, όπου για πρώτη φορά ιστορικά, δύνεται η δυνατότητα παραχώρησης άνευ ανταλλάγματος κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρεία. Από τις ΚΥΑ 2014 προκύπτει ότι ο κίνδυνος απώλειας δημόσιας περιουσίας άνευ ανταλλάγματος είναι άμεσος και θα έχει διενεργηθεί απλώς με υπουργικές αποφάσεις και του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς καμμία συμμετοχή, διαδικασία ή ψήφισης του νομοθετικού σώματος στη Βουλή. Λειτουργεί δε τελείως αυτόνομα σε κάθε επίπεδο δραστηριότητας ως αμιγώς ιδιωτική, χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο σε οποιεσδήποτε αναθέσεις ή μισθώσεις ή μεταβιβάσεις ακινήτων.
Με την ίδρυση της εταιρείας και την παραχώρηση όλου του παραλιακού μετώπου μεταβάλλεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς σημαντικών δημοσίων εδαφικών εκτάσεων, αλλά και σε λειτουργική αξία. Δηλαδή όλο το παραλιακό μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου.
Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε καίρια σημεία των ομιλιών τους.
 
 
Ηπιες αναπλάσεις πρότεινε ο Γρ. Κωνσταντέλλος
 
«Η ανάπλαση, ανάπτυξη, αξιοποίηση ή όπως ο καθένας θέλει να ονομάσει τις προηγούμενες δεκαετίες εφαρμόστηκε ένα μοντέλο κλειστών και κεντρικά ελεγχόμενων τουριστικών και λουτρικών εγκαταστάσεων.
Στη δική μας περιοχή είδαμε την πολιτική αυτή στο απόγειό της. Μέσα σε 50 χιλιόμετρα ακτογραμμής αναλεγκτης αναπτύχθηκαν έξι κλειστού τύπου λουτρικές εγκαταστάσεις: Κάμπινγκ, Α, πλαζ, Β’ πλαζ, πλαζ Βουλιαγμένης, Αστέρας Βουλιαγμένης, πλαζ Βάρκιζας. Τότε οι Δήμοι ουσιαστικά δεν υπήρχαν. Ως επί το πλείστον ήταν κοινότητες με έναν και δύο εργαζόμενους.
Ολες αυτές οι παράκτιες εκτάσεις ονομάστηκαν τουριστικά ακίνητα.
konstantelos-dihmΣήμερα ισχύει το ίδιο με εκείνη την εποχή, που η κεντρική κυβέρνηση ιδιοποιήθηκε με όλες αυτές οι εκτάσεις, δηλαδή τα μπαλκόνια των σημερινών μας πόλεων για τουριστική ανάπτυξη.
Το παροχημένο μοντέλο αυτό, κατά τις δεκαετίες του 80, του 90 αλλά ακόμη και σήμερα μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις αυτές , σε χώρους ανεξέλεγκτων χρήσεων παραγωγής θορύβου μέχρι τις πρωινές ώρες και διάλυσης του τοπικού ιστού. Πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις σταδιακά μετετράπηκαν σε απέραντους περιφραγμένους σκουπιδότοπους μπροστά από τα σπίτια μας.
Ο σφιχτός εναγκαλισμός του κράτους ξμε τις εγκαταστάσεις αυτές,, συνεχίζει να βρίσκεται σε λάθος δρόμο.
Αυτά είναι κρατική περιουσία και πρέπει να αξιοποιηθούν αναλόγως και άντε να δώσουμε και κάτι λίγο στους Δήμους για να μη φωνάζουν και τέλος, και τελευταίως ελάτε να μας πείτε και κάποιες απόψεις που μπορεί να ληφθούν υπόψιν ή μπορεί να καταλήξουν στα σκουπίδια.
Παρ’ ότι έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό δηλώσεις της σημερινής διαχείρισης (Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.) ότι οι προθέσεις είναι άλλες, σε πρόσφατη συζήτηση με την ηγεσία της «Παράκτιο Μέτωπο» μου περιέγραψαν οι άνθρωποι της διοίκησης κάποιες – πραγματικά - αξιόλογες σκέψεις τους για τα μελούμενα στην περιοχή και τις καλές τους προθέσεις τους θύμισα ότι ο δρόμος προς την κόλαση – πολλές φορές – είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
Ο μεγάλος φόβος μου είναι ότι αυτό που σχεδιάζεται θα γίνει και πάλι ερήμην των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων με άγνωστο αποτελέσματα για την περιοχή. Χωρίς σχέδιο επί της αρχής σε βασικά κυρίαρχα ζητήματα.
Η αίσθηση ότι θα γίνουν και πάλι, πίσω από κλειστές πόρτες δημιουργεί φόρτιση και κλίμα αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να συννενοηθούμε σε τι ανάπτυξη προσβλέπουμε και τι επιθυμούμε, κάτι που δεν θα έχει αντικοινωνικό χαρακτήρα.
― Αν θα προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες
― Αν θα παράγει ένα οικονομικό αποτέλεσμα και τι θα είναι αυτό. Κάλυψη λειτουργικών δαπανών των εγκαταστάσεων ή απόσβεσης των επενδύσεων και παραγωγής κέρδους.
Για όλα αυτά πρέπει να συννενοηθούμε με τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί κανένα αναπτυξιακό σχέδιο και καμμία παρέμβαση δεν μπορεί να πετύχει και δεν θα πετύχει.

Ευχής έργον θα ήταν να πάρουμε τον έλεγχο αυτών των εκτάσεων εμείς οι δήμοι, που πστεύουμε ότι δικαιωματικά ανήκουν στις πόλεις μας, αλλά δεν  ξέρω πόσο αυτό είναι εφικτό.

Πρότεινε ήπιες παρεμβάσεις, αναπλάσεις, που θα αναδείξουν τη φυσική ομορφιά του παραλιακού μετώπου και παρουσίασε μέσω της Μάιρας Μπίνου, ένα πρώτο σχέδιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των 3Β.

 

 

«Είναι ένα στοίχημα που θα κρίνει το μέλλον της Αττικής»
 


Τη σκυτάλη πήρε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

...«Πρέπει να έχουμε στόχο, χρονοδιάγραμμα ώστε οι διαγραφόμενες εξελίξεις να αποτραπούν. Εξελίξεις που ταυτίζουν μια δήθεν ανάπτυξη με γαρδαία τσιμεντοποίηση στο όνομα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. Με μεθοδεύσεις σκοτεινές, αδιαφανείς, μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο και τον έλεγχο που οφείλει να έχει ο Δήμος και η Περιφέρεια.

dourou-dihmeridaΠροωθείται και εδώ στο Σαρωνικό, μια στρεβλή έννοια της ανάπτυξης.

Εδώ είναι μία μεθόδευση που είναι σχεδόν ίδια. Μία λογική παραχώρησης και μεταβίβασης φιλέτων του ελληνικού δημοσίου, μέσω διαφόρων οχημάτων...

Η ιστορία είναι παλιά.

Δεδομένος ο στόχος και δεν έχει να κάνει με τη διασφάλιση της αξοιοποίησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της χώρας, αλλά για να εξασφαλιστεί ένα τίμημα που θα καταλήξει στην εξόφληση – αν ποτέ – των δανειστών της χώρας. Αυτό είναι το πιο σοβαρό σενάριο.

Σε ποιο σημείο κερδίζουν οι πολίτες ή οι δημότες; Σε κανένα. Και γι’ αυτό οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.

Στις 4 γωνιές ολόκληρης της Ελλάδας, αμφισβητούνται στοιχειώδη δικαιώματα πολιτών στην πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους, εκποιείται δημόσια περιουσία, θα πρέπει να σταματήσουμε με τις διαπιστώσεις και να προχωρήσουμε στη δράση.

Χρειάζεται μαζικότητα, συσπείρωση και αγώνα προκειμένου να αποτραπούν δρομολογημένες λύσεις.

Η δική μας δράση θα έρχεται σε συνέχεια σε μιά λογική που θα αφορά τα 5 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Δήμαρχοι.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα.

Εχει να κάνει με το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης αναπτυξης, της ποιόττηας ζωής. Είναι ένα στοίχημα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Αττικής.

vlaxos-dihmΟ βουλευτής Γ. Βλάχος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι: Η Παράκτιος αξιοποιεί, δεν πουλάει. Η Παράκτιος ακούει τους Δήμους και αξιοποιεί προς όφελος των πολιτών, αλλά και γενικότερα των συμφερόντων της Αττικής.

Με αυτούς τους βασικούς άξονες εμείς ξεκινάμε την κουβέντα. Οτιδήποτε άλλο προκύψει στην πορεία είμαστε εδώ να το συζητήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα προαποφασισμένο, δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο, δεν υπάρχουν σχέδια, δεν υπάρχει κάτι. Εάν συμφωνήσουμε θα προχωρήσουμε. Αν οι διαφωνίες των κοινωνιών είναι έντονες εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υλοποιηθεί κάτι.

Κι εμείς ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο και τον αγαπάμε το ίδιο.

Δεν χρειάζεται αυτή η ημερίδα ή η πρωτοβουλία της Παράκτιο Μέτωπο να μας βρίσκει αντίθετους. Ακούμε, παρεμβαίνουμε, προτείνουμε, με την ελπίδα ότι θα συμφωνήσουμε. Εάν συμφωνήσουμε θα είναι καλό για όλους.

 

σ.σ. υπήρξαν αντιδράσεις από το ακροατήριο και στο «δεν πουλάει» του Γ. Βλάχου αντέτεινε εκπρόσωπος του Δικτύου για το Σαρωνικό, ο οποίος διάβασε παράγραφο από το συστατικό της εταιρείας που έλεγε ότι δεν πουλάει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ.



Αν καταστρέψουμε την κότα με τα χρυσά αυγά, καταστραφήκαμε κι εμείς και οι μελούμενες γενιές


Η βουλευτής Θεανώ Φωτίου, ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική όσον αφορά τη σχέση της εταιρείας με το βρετανικό σύνταγμα.

fotiou-th«Ο επενδυτής έχει έν ασύνολο νόμων που του επιτρέπει κατά παράβαση του Συντάγματος, να ακολουθεί τη βρετανική νομοθεσία. Και από τη στιγμή που εγκαθιδρύεται ένας επιχειρηματίας σε έναν χώρο, μπορεί να επιχειρεί καθ’ υπέρβασιν του Συντάγματος. Μία εγκατάσταση η οποία θα κριθεί μετά από 5 χρόνια από την εγκατάσταση του επενδυτή και την έναρξη της χρήσης. Και αν τότε βρεθεί ότι είναι αντισυνταγματική , θα δούμε τί θα κάνουμε. Αυτή είναι υπέρβαση της ελληνική συνταγματική τάξης.

Εδώ υπάρχει ένα δίπολο. Οι δανειστές κατάλαβαν ότι το μόνο πράγμα που μπορούμε να ξεπουλήσουμε, για να ξεπληρώσουμε το δύο φορές του ΑΕΠ εξωτερικό χρέος και τη μία φορά του ΑΕΠ εσωτερικό χρέος (αυτό που είμαστε όλοι δανεισμένοι από τις Τράπεζες), είναι ο φυσικός πλούτος. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε. Από αυτό μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους. Αυτό κατάλαβαν.

Ο επίδοξος επενδυτής πρέπει για να έρθει να έχει λυμένα τα χέρια του αλλιώς δεν έρχεται.

Εμείς δεν θέλουμε να μην αναπτύξουμε τη χώρα. Θέλουμε να την αναπτύξουμε με τρόπο που δεν θα καταστρέψουμε αυτό που έχουμε. Αν καταστρέψουμε την κότα με τα χρυσά αυγά, καταστραφήκαμε κι εμείς και οι μελούμενες γενιές».

Από την Παράκτιο Μέτωπο, διαβάστηκε επιστολή του Προέδρου της που δεν παραβρέθηκα και στη συνέχεια μίλησε νομικός της σύμβουλος, ο οποίος προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας για τα καλά που θα φέρει η Παράκτιος Α.Ε.
 


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου ήταν ιδιαίτερα σκληρός με την εταιρεία, και αυτό γιατί επί σειρά τετραετιών στο Δήμο Καλυβίων, βίωσε το ανάλγητο κράτος και την ιδιωτική πρωτοβουλία να επιτίθεται με βίαιο τρόπο παίρνοντας κομμάτια δημόσιας παραλίας (που απαλλοτριώθηκαν από τις τότε κοινότητες επί Χούντας) και στερούν τους δημότες να τη χαρούν.

Εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ. χαιρέτησε ο Πετράκος και εκ μέρους του ΕΠΑΜ ο Δημ. Κυπριώτης.


Οι παραλίες στους Δήμους - Ελεύθερες παραλίες στους πολίτες δηλώνουν κατηγορηματικά οι δήμαρχοι

 

Ο δήμαρχος Φαλήρου Διον. Χατζηδάκης, εξήγησε ότι είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Παράκτιο και τόνισε ότι: «με παρακάλεσαν να πάω και πήγα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν πολιτικοί και μπήκα. Δικηγόροι, Μηχανικοί, Πολεοδόμοι και real estate αποτελούν το Δ.Σ. και δύο δήμαρχοι. Αν διαπίστώσω ότι κάποιες από τις υπόνοιες που ακούγονται έχουν βάση, είμαι ο πρώτος που θα σηκώσω σημαία αντίστασης».

kiousisΟ δήμαρχος Κορωπίου Δημ. Κιούσης, ξεκαθάρισε ότι έχουν ξεκινήσει αγωγές με την Παράκτιο. Υπάρχουν τεράστιες δεσμεύσεις γιατί το ελληνικό δημόσιο ήταν ανακόλουθο. Επεσήμανε, ότι πράγματι η Λομπάρδα πέρασε στο δημόσιο με απαλλοτρίωση επί χούντας.

Φοβάμαι για το μέλλον και είμαι επιφυλακτικός και στις προθέσεις γιατί στο αεροδρόμιο των Σπάτων, μας υποσχέθηκαν αντισταθμιστικά και τα κατέγραψαν και μέσα στο νόμο. Κι όμως τα πήραν πίσω με νόμο το 2011.

Εναλλάσσονται οι πολιτικές ανάλογα με τις κυβερνήσεις και αυτή η περιοχή που βρίσκεται κάτω από τον παραλιακό δρόμο, που θα ήταν κοινόχρηστη, έχει ιδιωτικοποιηθεί και έγινε γκέτο από βίλες.

«Εμείς θέλουμε ελεύθερες παραλίες για τους πολίτες και θα το διεκδικήσουμε. Οσοι έρθουν απέναντι στα συμφέροντα των πολιτών θα μας βρουν απέναντι τους», τόνισε.
 


Ο δήμαρχος Σαρωνικού Γ. Σοφρώνης κατηγόρησε το σχέδιο «Καλλικράτη» γιατί ξεκίνησε να δημιουργήσει αυτοδιοίκητους Δήμους και τελικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έμεινε μόνο το τοπική.

«Εχουμε 25 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο στο Σαρωνικό. Δεν θα αγγιχτούν αν δεν υπάρχει συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Γιατί οι Δήμαρχοι να φωνάξουμε την Παράκτιο και να μη διαχειριστούμε μόνοι μας τις παραλίες; Το κράτος μαζεύει χρήματα από εμάς. Κι αυτά που λένε για υπερχρεωμένους δήμους είναι γιατί η κεντρική διοίκηση χρωστάει δις στην Τ.Α.

Με μια πράξη του το κράτος παραχώρησε στο Grand Resort την διπλανή απ’ αυτό παραλία αποκόπτοντας τους πολίτες από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι αντίδρασαν και εμείς μαζί. Το αποτέλεσμα είναι ότι για 40 χρόνια θα τους πληρώνει το ελληνικό δημόσιο και δεν θα εισπράττει ούτε ενοίκιο!!!

Σ’ εμάς έγινε κιόλας η μεταβίβαση σε 6 εκτάσεις με κινήσεις αστραπής. Γιατί άραγε τόση βιασύνη. Στη μία μάλιστα μεταβίβασαν και τον αιγιαλό.

Για να πάρουν αυτές τις ακτές θα περάσουν πάνω από το πτώμα μας», κατέληξε ο δήμαρχος.

Εμείς ψάχνουμε μονοπάτια και τρύπες για να πάμε στην παραλία. Εχει γεμίσει βίλες που αποκλείουν παντελώς τη θάλασσα.

Απ’ την άλλη πήραν και τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Τι ετοιμάζουν; Κανείς δεν γνωρίζει, τόνισε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς.


Τις θέσεις κατέθεσαν επίσης σύλλογοι και φορείς, όπως η Κίνηση για τη Διάσωση του Σαρωνικού, η Ριζοσπαστική Κίνηση των 3Β, oι δημοτικοί σύμβουλοι των 3Β και επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας, Δημ. Δαβάκης και Δημ. Δόγκας.


 
Νομικές πλευρές και θεσμικά αναχώματα


Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη ημέρα της διημερίδας, όπου αναλύθηκαν από διακεκριμένους νομικούς, οι νομικές πλευρές, τα θεσμικά αναχώματα προστασίας και αντιμετώπισης του αιγιαλού και της παράκτιας ζώνης και καθαρώς θεωρητικά θέματα, με πρακτικές όμως επιπτώσεις, όπως η έννοια της δημόσιας περιουσίας του δημοσίου και της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου καθώς και δικονομικά θέματα.

Συντονιστής και ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικίου και Ευρωβουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος, ο επίτιμος και τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Κ Μενουδάκος, ο δικηγόρος Β. Παπαγεωργίου και ο πολιτικός μηχανικός Παν. Γκοιμήσης.

Μια δεύτερη δέσμη συζητήσεων ήταν επίσης σοβαρότα θέματα των περιβαλλοντικών παραμέτρων. Συντονιστής ο καθηγητής του Παν/μίου Πελοποννήσου Π. Παταργιάς, ο συντοπίτης Γεωλόγος Χρ. Αναγνώστου, διευθυντής ερευνών ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ με πολύ περιεκτική και γλαφυρή παρουσίαση του θέματος του, ο επ. Καθηγητής Γ. Μπαλιάς και ο επικ. Καθηγητής φιλοσοφίας και ηθικής του περιβάλλοντος στο Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έγιναν από πολλούς ομιλητές όπως του βουλιωτη Γ. Δημητριάδη, της δημοτική συμβούλου Μοσχάτου Ελένης Μωραΐτη, του Μπάμπη Μπιλίνη υπεύθ. Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων.

Τη διημερίδα έκλεισε ο δήμαρχος των 3Β τονίζοντας το συσπειρωτικό και συνεργατικό πνεύμα για την επίτευξη του στόχου της διημερίδας που ήταν και είναι η ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου, προς όφελος των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, με ελεύθερη πρόσβαση και διαχειριστές, αυτούς που ανέφερε ρητά ο τίτλος της διημερίδας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι παραλίες στους Δήμους προς όφελος των Δημοτών.


H Παράκτιος Μέτωπο Α.Ε. απαντά με ανακοίνωσή της εδώ

 
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 72 guests και κανένα μέλος