…το συνταγματικόν δίκαιον δεν εφαρμόζεται αποκλειστικώς υπό νομικώναλλά υφ’ ολοκλήρου του λαού

 «…Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο(…) όσον αφορά την αντι-συνταγματικότητα του Νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, θα κριθεί στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών…»(!?)          

Κυρ. Πιερρακάκης, Υπ. Παιδείας

Το σχέδιο Νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που συζητείται ήδη στη Βουλή, έχει διεγείρει θύελλα αντιδράσεων όσον αφορά την αντισυνταγματικότητά του, ώστε ο αρμόδιος Υπουργός να επιστρατεύει «επιχειρηματολογία» του τύπου «θα κριθεί από τα δικαστήρια», κι ακόμη να επικαλείται ερμηνείες συνταγματολόγων «που δεν ανήκουν στη Ν.Δ.», όπως του Ευάγγ. Βενιζέλου, πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που γνωμοδοτούν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου!

Απάντηση σ’ αυτή την επιχειρηματολογία δίνει ο πρύτανης των Συνταγματολόγων Ν.Ν. Σαρίπολος, στο τρίτομο σύγγραμμά του:

«…το συνταγματικόν δίκαιον δεν εφαρμόζεται αποκλειστικώς υπό νομικών (συνταγματολόγων κ.λπ.) αλλά υφ’ ολοκλήρου του λαού…»1. Πόσο μάλλον υπό της κυβερνήσεως και των βουλευτών που νομοθετούν και ορκίζονται «…να υπακούουν στο Σύνταγμα…» που καταφανώς παραβιάζουν και το οποίο προφανώς γνωρίζουν (αριθ. 59 §1). Γι’ αυτό εξ άλλου είναι σαφές, συνεκτικό και απλό στη διατύπωση.

Τα συντάγματα δεν χρειάζονται ερμηνεία, όπως οι κοινοί νόμοι, παρ’ εκτός ως προς την μέθοδο παρατηρήσεως  των θεσμών και της λειτουργίας τους,

στην ιστορική τους εξέλιξη και σε σύγκριση με άλλες χώρες (συγκριτικό δίκαιο)1.

Οκτώ καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, χαρακτηρίζουν αντι-Συνταγματικές τις διατάξεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αλλά, αν θέλουμε γνωμοδοτήσεις ειδικών, δεν υπάρχουν μόνον αυτές που επικαλείται ο Υπουργός και αναμεταδίδουν οι τηλεοπτικοί δύαλοι (κανάλια). Αλιεύσαμε λοιπόν μερικές κυρίως από την έγκριτη ιστοσελίδα του Ομίλου Αριστοβ. Μάνεση), (www.constitutionalism.gr), και ενδεικτικά παρουσιάζουμε την κοινή γνωμοδότηση οκτώ πανεπιστημιακών καθηγητών: Κ. Χρυσόγονος, Γ. Σωτηρέλης, Παν. Μαντζούφας, Ξεν. Κοντιάδης, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ακρ. Καϊδατζής, Γιάν. Δρόσος, Αλκ. Δερβιτσιώτης.

Μεταξύ άλλων, σε συνεκτική κοινή διατύπωση δηλώνουν ότι «στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Στην ερμηνευτική αυτή δήλωση προβαίνουν «από υποχρέωση να προασπίσουν την τήρηση του Συντάγματος». Την τήρηση του Συντάγματος, την οποία η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής έχει παραβιάσει βάναυσα, κατά τη γνώμη μας, και στα τρία πρόσφατα νομοθετικά εγχειρήματα: «επιστολική ψήφος», «γάμος ομοφύλων», «ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Αλλά τί χρεία καθηγητών έχουμε όταν τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος μπορούν να κατανοήσουν πολίτες που έχουν φοιτήσει στις πρώτες τάξεις της μέσης εκπαίδευσης επαληθεύοντας την αποφθεγματική διατύπωση του Ν.Ν. Σαρίπολου, που προαναφέραμε.

Για την επιβεβαίωση παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις του άρθ. 16 του Συντάγματος:

Παρ’ όλα αυτά που «βγάζουν μάτι», πάντοτε βρίσκονται προσχήματα: «Το ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο», σου λένε!

Το Ενωσιακό Δίκαιο υπέρκειται του Εθνικού Δικαίου;

Εκ προοιμίου να πω εγώ ο …αψής, ο ατίθασος, ο εθνικός πως, και να προβλεπόταν μια τέτοια δέσμευση της πατρίδας μου έναντι των Βρυξελών, μια αμαχητί παραίτηση από την εθνική κυριαρχία, που ανακτήθηκε με βαρύ αίμα και  θυσίες πριν δύο αιώνες και διατηρήθηκε επίσης με αίμα και θυσίες μέχρι σήμερα, θα τη θεωρούσα απαράδεκτη, ως προϊόν απάτης και υφαρπαγής· ως προδοσία!

Ποιός, ποιοί, πώς ενημέρωσαν τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, πως σύνδεση με την Ε.Ο.Κ. και διάφορες συνθήκες για τη μετεξέλιξή της σε Ε.Ε., και παραίτηση από το εθνικό νόμισμα κ.λπ. που υπέγραψαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Κων/νος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης και οι μετέπειτα μέχρι τον Γ.Α., Παπανδρέου, τον Τσίπρα και τον Κυρ. Μητσοτάκη, θα υποδούλωναν την Ελλάδα σιγά – σιγά και πονηρά, για να ενσωματωθεί σε Ομοσπονδία με ηγέτιδες δυνάμεις τη Γερμανία και τη Γαλλία και τη μετατροπή της πατρίδας μου σε προτεκτοράτο της Δύσης;

Αλλά «στο παρά πέντε», δεν είναι ακόμη αργά. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί.

Κι όπως φαίνεται και από τις αναλύσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών Ιφ. Καμτσίδου, Ακρ. Καϊδατζή και άλλων δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση από την Ε.Ε. «Η παράκαμψη του Συντάγματος επιχειρείται μέσα από την αναφορά σε διεθνή κείμενα, όπως η ''Γενική Συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (GATS)'' Του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και κυρίως μέσω της σύμφωνης με το Ενωσιακό Δίκαιο ερμηνείας του Συντάγματος»(!).

Κι ακόμη, «Η Ελλάδα, με ρητή δήλωσή της στη στήλη του πίνακα Συγκεκριμένων Υποχρεώσεων της GATS σχετικά με τους ''περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβαση στην ''αγορά'' για τις υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχονται μέσω εμπορικής παρουσίας, έχει ρητά και ειδικά επιφυλαχθεί του δικαιώματός της να επιβάλλει κάθε είδους περιορισμούς, ως προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που χορηγούν κρατικά αναγνωρισμένα διπλώματα», για να καταλήξει στην ανάπτυξη του θέματος, πως «Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει οι ακαδημαϊκές λειτουργίες να αναπτύσσονται σε πλήρως αυτοδιοικούμενα ν.π.δ.δ.2, ώστε να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία των φορέων τους από τις επιβουλές της κυβέρνησης ή της αγοράς», και να συμπεράνει τέλος, πως «Η παραβίαση του άρθρου 16 Συντ. δεν είναι, λοιπόν, ένας απλός ερμηνευτικός νεωτερισμός. Η έννοια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλοιώνεται και παύει να είναι η διαδικασία που αναπτύσσει την ικανότητα όσων την ολοκληρώνουν να προσεγγίζουν συστηματικά και κριτικά το αντικείμενο ενός επιστημονικού κλάδου, μετεξελισσόμενη σε επιχειρηματική δραστηριότητα, που υπακούει στους αγοραίους κανόνες».

Όσοι εκ των αναγνωστών δυσπιστούν εκστασιαζόμενοι από τα βαρύγδουπα ονόματα προβεβλημένα ιδιαιτέρως από τη συστημική τηλεόραση, ας ανατρέξουν στον ιστότοπο (www.constitutionalism.gr), για να εντρυφίσουν βαθύτερα στο θέμα, όπου μεταξύ άλλων θ' ανακαλύψουν τον ευφυή τίτλο, άρθρου του καθηγητή Ακρίτα Καϊδατζή, «Νομοθετική κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος», γιατί ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Τί θράσος!

––––––––––––

1. N.N. Σαρίπολος: «ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ και ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ», προλεγόμενα, τ.1ος, σ. 26 κ.ε.

2. Ν.Π.Δ.Δ.: Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 guests και κανένα μέλος