Ο Καλλικράτης, που δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια διοίκηση, τη λειτουργία της, την οργάνωσή της και πολύ περισσότερο, με οποιαδήποτε μεταρρύθμισή της, ήταν – όπως αναφέρει ο πρ. έφορος αρχαιοτήτων Χ. Καρούζος1 – Αρχιτέκτων και εργολήπτης.

Η Κυβέρνηση προφανώς «εμπνεύστηκε» από την πρώτη του ιδιότητα για να τιτλοφορήσει τη «νέα αρχιτεκτονική της δημόσιας διοίκησης», όπως την οραματίζεται.

Πλην πάντως, κατά τους αρχαιολόγους, «… δεν δεικνύει ότι ο αρχιτέκτων (του ναού της Αθηνάς Νίκης των Προπυλαίων) ήτο εξαιρετικώς, πρωτότυπος και προοδευτική προσωπικότης»2. Ούτε εξαιρετικά πρωτότυπος λοιπόν ως αρχιτέκτων, ούτε προοδευτική προσωπικότητα, για να τον λάβει ως πρότυπο ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό κόμμα.

Ίσως ως εργολάβος – εάν ίσχυε και τότε το “λάδωμα” - να είχε καλές επιδόσεις! Εγώ πάντως δεν κατηγορώ για κάτι τέτοιο τον διακεκριμένο πρόγονό μας, χωρίς στοιχεία… εξ’ άλλου έχουν …παραγραφεί προ πολλού τυχόν “λάθη”.

Και συνεχίζει ο Καρούζος «κατά την οικοδομήν του Παρθενώνος συνειργάσθη ο Καλλικράτης (“Κ”) μετά του Ικτίνου ως αναφέρει ο Πλούταρχος (Περικλής 13,4), κατά τα έτη 447 – 432, φαίνεται όμως ότι μάλλον ως εργολάβος μετείχε των εργασιών τούτων, διότι ουδεμίαν δυνάμεθα να διακρίνωμεν επίδρασίν του επί της καλλιτεχνικής διαμορφώσεως του Παρθενώνος, η οποία φαίνεται ούσα αποκλειστικόν έργον του Ικτίνου».

Αλλά και σε ένα τμήμα των μακρών τειχών Αθηνών – Πειραιώς φαίνεται ότι συνεργάσθη ο “Κ” αλλά πάλιν «ως εργολάβος»3, όπως λέει ο διαπρεπής αρχαιολόγος και δεν νομίζω να ‘χει προηγούμενα με τον “Κ”. Εξ’ άλλου ως πηγές του αναφέρει τον Πλούταρχο και ευρεθείσες επιγραφές.

––––––––––

1. Αρχαιολόγος

2. Εγκ. Πυρσός - Δρανδάκη, σχετικό λήμα.

3. Αυτόθι.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 80 guests και κανένα μέλος