Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα νέα βιολογικά προθετικά υλικά που τοποθετούνται  από τους ορθοπεδικούς, τα οποία δεν φθείρονται και  εγγυώνται στον ασθενή των 50 και 60 χρόνων ότι δεν θα χρειαστεί στο υπόλοιπο της ζωής του μια δεύτερη επέμβαση αντικατάστασης!

«Μέχρι σήμερα τα συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούσαμε στις ολικές αρθροπλαστικές είχαν διάρκεια ζωής 10 με 12 χρόνια, πράγμα που σήμαινε πως ο πενηντάχρονος ασθενής θα έπρεπε να υποβληθεί σε νέα επέμβαση μετά την συμπλήρωση των 60 χρόνων του. Με τα νεα βιολογικά προθετικά υλικά, ο ασθενής αποκτά νέο γόνατο εφ όρου ζωής  και καλύτερης λειτουργικότητας» τονίζει ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, εξειδικευμένος στις προηγμένες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων.
Τα νέα βιολογικά υλικά, είναι αποτέλεσμα  μακρόχρονων μελετών σε εργαστήρια βιοτεχνολογίας ανεπτυγμένων τεχνολογικά χωρών του εξωτερικού.

Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα της χρήσης αυτών των επαναστατικών υλικών κυρίως σε νέους ασθενείς,  παρουσιάστηκαν στο 16o Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής Γόνατος, (16 με 18 Οκτωβρίου)  στη Λυών της Γαλλίας.
"Η εξέλιξη αυτή δίνει νέο νόημα στις επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, καθώς  μέχρι σήμερα το ζητούμενο ήταν η διάρκεια ζωής των προσθετικών υλικών» αναφέρει ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης.

Η φθορά των προσθετικών  υλικών ήταν και ο λόγος που μέχρι σήμερα οι ορθοπεδικοί σύστηναν στους ασθενείς των 50 και 60 χρονων, λόγω αύξησης του μέσου όρου ζωής, να ζήσουν με τον …πόνο για μια δεκαπενταετία και μετά να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Σήμερα η εξέλιξη της χειρουργικής τεχνικής και της τεχνολογίας στον τομέα της ορθοπεδικής προσφέρει στους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος:
― Γόνατο κατά παραγγελία (εξατομικευμένη πρόθεση)
― Γόνατο εφ’ όρου ζωής (άφθαρτο βιολογικό υλικό)
― Μικρή τομή επέμβασης  (ελάχιστη μη τραυματική τεχνική)

 «Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας της πιο σύγχρονης τεχνικής αρθροπλαστικής γόνατος στον κόσμο. Τομή μόλις πέντε εκατοστών, μόσχευμα που ταιριάζει απόλυτα στη μορφολογία των οστών του ασθενούς και υλικά που διαρκούν για μια ζωή», τονίζει ο Δρ Αλευρογιάννης.


ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Τα νέα βιολογικά προσθετικά  υλικά είναι "ποτισμένα",  με βιταμίνη Ε, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελούν μια καινούργια κλάση προθετικών υλικών επαφής στην αρθροπλαστική του γόνατος και υπερέχουν σε όλες τις συγκριτικές αναλύσεις σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα. Κι αυτό γιατί  συνδυάζει πραγματική αντιοξειδωτική σταθερότητα, υψηλή μηχανική αντοχή και εξαιρετικά χαμηλή φθορά.


ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, καθώς  είναι η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά από αρθρίτιδα  σε ποσοστό 65%.

Η αναλογία στο γενικό πληθυσμό είναι 1 άνδρας προς 3 γυναίκες. Μόνο στις ΗΠΑ, η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τη 14η πιο συχνή αιτία νοσηλείας τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 4.5 εκ. Αμερικανοί (4.7% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ηλικίας άνω των  50 χρόνων), έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε τουλάχιστον μία αρθροπλαστική στο γόνατο.

Πάνω από 650.000 τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2010. Το 42,0% των ασθενών ήταν ηλικίας 45-64, ενώ το 53.5% ήταν 65-84 χρόνων.

Στην Ελλάδα το 2012, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε στις 12.000 και το 82,4% των ασθενών ήταν  70-85 χρόνων.

Η παχυσαρκία και η αύξηση ηλικίας  του μέσου όρου συνταξιοδότησης ζωής   φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

Επίσης πρόβλημα αρθροπλαστικής εμφανίζουν  βετεράνοι αθλητές (της άρσης βαρών, άλτες κ.τ.λ) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές με ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών, άνθρωποι που κάνουν  σκληρές χειρωνακτικές εργασίες (οικοδόμοι, αγρότες κτλ). Ακόμη ασθενείς με  αυτοάνοσα νοσήματα και κυρίως ρευματοειδή αρθρίτιδα σε νεανικές ηλικίες.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν έτυχε κατάλληλης μετεγχειρητικής κινητοποίησης.
 
 www.dralevrogiannis.gr. τηλ.2107786868 κιν 6944998694
Cosmos Επικοινωνια <Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.;

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 151 guests και κανένα μέλος