Η αριθμομηχανή JBS3 υπολογίζει την πραγματική ηλικία της καρδιάς

Ηλικία. Τα πρώτα ...άντα ταράζουν λίγο τα νερά της ανεμελιάς. Και καθώς τα χρόνια περνούν, κάνουμε τα πάντα για να κρύψουμε τα σημάδια τους. Δεν είναι όμως όλοι οι 40άρηδες ή οι 50άρηδες ίδιοι, ούτε όλες οι 30άρες, 40άρες ίδιες. Κι αυτό γιατί μπορεί ληξιαρχικά να μετρούν ίσες “ώρες”, όμως νιώθουν και φαίνονται άλλοι πιο νέοι κι άλλοι πιο γερασμένοι. 

Σαφώς κάποιοι απ’ τους λόγους είναι η κληρονομικότητα και η ψυχολογία μας. Ένας άλλος παράγοντας όμως είναι η πραγματική ηλικία της καρδιάς μας. Η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το βάρος, το ύψος, την αρτηριακή πίεση κ.α. 


Σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημών, που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου στο περιοδικό BMJ Heart, βρέθηκε ένα νέο «εργαλείο» που υπολογίζει την πραγματική ηλικία της καρδιάς, βοηθώντας έτσι τους νέους να εκτιμήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο αργότερα στη ζωή τους. 

Η αριθμομηχανή JBS3 λαμβάνει υπόψη το σημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και ιατρικές «καταστάσεις» που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά τους.

Για παράδειγμα, μια 35χρονη γυναίκα που καπνίζει, έχει συστολική αρτηριακή πίεση 160 mm Hg (υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κάτω από 120 mm Hg), και ολική χοληστερόλη 7 mmol/L (υψηλότερα από το επιθυμητό επίπεδο των 5.2 mmol/L ή 200 mg/dL), έχοντας μέλη στην οικογένειας της που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο νωρίς στη ζωή, τότε αυτή θα έχει «πραγματική ηλικία καρδιάς» 47 ετών και αναμένεται να αντέξει μέχρι την ηλικία των 71 ετών, χωρίς να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αλλά αν αυτή η γυναίκα κόψει το κάπνισμα και περιορίσει την ολική χοληστερόλη της σε 4 mmol/L και της συστολική πίεσης του αίματος της σε 130 mm Hg, η ηλικία της καρδιά της θα μειωθεί στα 30 έτη, γεγονός που θα τις επέτρεπε να ζήσει μέχρι τα 85 της, χωρίς κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ομοίως για τους άλλους ανθρώπους, γνωρίζοντας την πραγματική ηλικία της καρδιάς τους, θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα και πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και άλλες προληπτικές ενέργειες θα μπορέσουν να μειώσουν τις πιθανότητες για δημιουργία προβλημάτων υγείας στο άμεσο μέλλον.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να προστατεύσουν την καρδιά, περιλαμβάνουν την διακοπή του καπνίσματος, την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, την άσκηση και τη μείωση της καθιστικής δραστηριότητας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν από καρδιακά νοσήματα έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία 40-50 χρόνια, ιδίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο η καρδιοπάθεια παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι περισσότεροι ασθενείς που επιβιώνουν μετά από την πρώτη καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 guests και κανένα μέλος