Για το λόγο αυτό εφιστούν την προσοχή των γονιών ώστε τα παιδιά με μέτρο αλλά και τρόπο να απολαμβάνουν το Καλοκαίρι παγωτά, γλυκά και αναψυκτικά χωρίς να επιβαρύνουν τα δόντια τους.
«Η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμός από την καθημερινή στοματική υγιεινή και από την διατροφή μας» τονίζει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Κουβελάς και επιστημονικός υπεύθυνος της  EURODENTICA.
«Τους καλοκαιρινούς μήνες, προσθέτει ο Ν. Κουβελάς  όλοι υποκύπτουμε στις δροσερές απολαύσεις, περισσότερο δε τα παιδιά που στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνουν υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών με βλαβερές συνέπειες για τα δόντια τους, αφού αμελούν το βούρτσισμα».
 
ΚΑΛΕΣ  ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επ. καθηγητής  υπάρχουν  τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται να καταναλώνονται από τα παιδιά ή να καταναλώνονται με τις οδηγίες των γονιών για να μην επιβαρύνονται τα δόντια.
Μεταξύ των «κακών» τροφών, αυτών που κολλούν στα δόντια ή που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συγκαταλέγονται:
Αποξηραμένα φρούτα (κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια και η ζάχαρη “ταϊζει” τα βακτήρια στο στόμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική διάβρωση)

Παγωτά- Αναψυκτικά (η υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών είναι πολύ κακό για τα δόντια,  ιδιαίτερα αν λαμβάνονται πολύ συχνά,  διότι η καταστροφή των δοντιών είναι ανάλογη με την συχνότητα λήψης τερηδονογόνων τροφών)
Καραμέλες (κολλάνε  στα δόντια και  μένουν  πολλή ώρα στο στόμα σας μέχρι να λιώσουν)
Λεμόνι και όξινες τροφές (υψηλές σε οξέα- λεμόνι ντομάτα- μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους)
Αμυλούχα τρόφιμα (πατατάκια και το λευκό ψωμί  κολλάνε ανάμεσα στα δόντια τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν την πλάκα).

Αντίθετα στις καλές τροφές, εκείνες, που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων,  είναι τα:
Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί και γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου χρήσιμα για τα δόντια)
Φθοριούχα (ψάρια, θαλασσινά και τσάι, είναι τροφές πλούσιες σε φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού και εμποδίζει τη διάβρωση από τα οξέα)
Βιταμινούχα (Πορτοκάλι, φράουλες, μπρόκολο κ.α., επουλώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν ακέραιους τους ιστούς του δοντιού)
Λαχανικά (Τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά, σέλινο, μπρόκολο, όταν καταναλώνονται ωμά, είναι καλά για τα δόντια, καθώς λόγω των ινών που περιέχουν, απαιτούν καλό μάσημα, γεγονός που ενεργοποιεί την παραγωγή του σάλιού)
 Φρούτα (και τα ωμά φρούτα  κινητοποιούν την παραγωγή του σάλιου και ειδικά τα αχλάδια)
 Τσίχλες (χωρίς ζάχαρη,  αποσπούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια ενώ συγχρόνως αυξάνουν και την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα)

www. cosmosep. gr

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 186 guests και κανένα μέλος