Η λεγιονέλλα είναι ένα βακτηρίδιο που απαντάται σε υδάτινο περιβάλλον...

Τα δύο τελευταία κρούσματα από τη “νόσο των λεγεωναρίων” - μάλιστα το ένα απεβίωσε - η νόσος που προέρχεται από βακτήρια που αναπτύσσονται σε υδάτινο περιβάλλον, έβαλε σε εγρήγορση το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο εξέδωσε εγκύκλιο με πληροφορίες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζει σχετικά με τη νόσο:

Η λεγεωνέλλωση είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionella. Εμφανίζεται με δύο μορφές:

― τον πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή και

― τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.

Η λεγιονέλλα είναι ένα βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, που απαντάται στο υδάτινο περιβάλλον και δύναται να αποικίσει όλα τα συστήματα ύδρευσης, τόσο το δίκτυο παροχής θερμού όσο το δίκτυο παροχής κρύου νερού (ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού παρουσιάζονται στο δίκτυο διανομής νερού σε θερμοκρασίες από 20 βαθμούς C - 50 βαθμούς C). Η μετάδοση της νόσου γίνεται με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους).

Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια επικίνδυνη μορφή πνευμονίας.

Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων με υδρόψυκτους πύργους ψύξης, ιδιαίτερα σε χώρους όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά, κρουαζιερόπλοια, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας εστίας μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων σωμάτων γενικότερα.

Η νόσος των λεγεωναρίων δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα. Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Συμπτώματα

Η νόσος συνήθως αναπτύσσεται σε διάστημα δύο έως και δέκα ημερών μετά την έκθεση του εκάστοτε ατόμου στο βακτήριο της λεγιονέλλας.

Εκδηλώνεται με: Πονοκέφαλο, Μυϊκό πόνο, Ρίγη,

Πυρετό που μπορεί να αγγίξει τους 40°C

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

― Βήχα, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές αίμα

― Δύσπνοια ― Πόνο στο στήθος

― Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια

― Σύγχυση ή άλλες ψυχικές αλλαγές.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει τα κρούσματα της νόσου μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες προκειμένου - όπου είναι απαραίτητο- να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Κατά το έτος 2017, παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο και στην πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα για την τουριστική περίοδο 2018 με διάφορες ενημερωτικές δράσεις.

Γιατί ονομάζεται “νόσος λεγεωναρίων”

Η νόσος πήρε το όνομά της το 1976, όταν σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, συναντήθηκαν οι λεγεωνάριοι του πολέμου (Βετεράνοι πολεμιστές των ΗΠΑ) σε μία γενική πρόσκληση - εκδήλωση. Εκεί λοιπόν από τα κλιματιστικά τοι ξενοδοχείου, ασθένησαν πολλοί λεγεωνάριοι και πολλοί πέθαναν. Έτσι αποκαλύφθηκε το βακτήριο που αναπτύσσεται σε υδάτινο περιβάλλον και όχι μόνο σε κλιματιστικά και πήρε η νόσος το όνομα “νόσος λεγεωναρίων”.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 guests και κανένα μέλος