ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ                                                                                                 29/4/2014


Ανακοίνωση
Απόκτηση διατηρητέου κτιρίου «Ευτέρπη» από το Δ. Λαυρεωτικής με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο»

Ο Δήμος Λαυρεωτικής απέκτησε το διατηρητέο κτίριο «Ευτέρπη», που βρίσκεται στη συνοικία Κυπριανός της πόλης του Λαυρίου. Πρόκειται για ένα αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο του Δήμου μας, το οποίο αποτέλεσε κέντρο της μουσικής ζωής της πόλης του Λαυρίου από τον 19ου αιώνα, ενώ στέγασε και τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Το κτήριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκού νεοκλασικισμού. Παρουσιάζει έντονα την αντιπαράθεση δύο όγκων, του καθ’ αυτού θεάτρου με τη σκηνή και του foyer. Η πρόσοψή του είναι οργανωμένη με παραστάδες, την οποία διατρέχουν τοιχόκρανα και ακροκέραμα. Τα ανοίγματα των παραθύρων είναι συμμετρικά τοποθετημένα και πλαισιωμένα με γύψινες κορνίζες και ο άξονας της συμμετρίας τονίζεται με αέτωμα. Διαθέτει οροφογραφία εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας του Ιταλού ζωγράφου Μορέλλι.

Η κατασκευή του κτηρίου «Ευτέρπη» χρονολογείται το 1889, ενώ κηρύχθηκε ως έργο τέχνης το 1981 (ΦΕΚ 455/Β/3-8-1981) και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 (ΦΕΚ 558/Β/28-6-1995).

Στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. 884/1-4-2013 Πρόσκλησης του «Πράσινου Ταμείου» για την υποβολή προτάσεων στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Απόκτηση και διαμόρφωση ελευθέρων κοινοχρήστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 του Προγράμματος, ο Δήμος Λαυρεωτικής υπέβαλε πρόταση, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 75/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ένταξη στο πρόγραμμα του ποσού της εκκρεμούσας αποζημίωσης, σε εκτέλεση της από το 2007 απόφασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης (υπ’ αριθμ. 155/2007 απόφαση ΔΣ). Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από το «Πράσινο Ταμείο» και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα η χρηματοδότηση ύψους 195.805,63 €.
 
Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής
 
Κωνσταντίνος Λεβαντής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 150 guests και κανένα μέλος