Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

 

Πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 10 Απριλίου 2016, η εκδήλωση-ημερίδα των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας (ΓτΚ), στο Δημαρχείο Κρωπίας με τίτλο, «Ο Εθελοντισμός στα χρόνια της κρίσης». Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και του Δήμου Κρωπίας.

 

Οι ομιλητές, Ελευθέριος Ντούνης (Χειρουργός Ορθοπεδικός), Νικήτας Κανάκης (Πρόεδρος των ΓτΚ) και Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ (Αν. Καθηγητής Χειρουργικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), ανέπτυξαν εισηγήσεις με θέματα εθελοντισμός -Στάση Ζωής, εθελοντισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα, εθελοντισμός και προσφυγική κρίση.

 

Οι ομιλητές, ιατροί της Οργάνωσης, παρουσίασαν πλευρές της δράσης των ΓτΚ και παράλληλα ανέπτυξαν την αντίληψή τους για την έννοια του εθελοντισμού και τις αξίες του εθελοντισμού μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων και δομών της οργάνωσης ιδιαίτερα στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που περνάει η χώρα μας.

Στην έναρξη της ημερίδας διαβάστηκε χαιρετισμός, του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαου (από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτοπρεσβύτερο Ανάργυρο Φακίνο), γιατί ο ίδιος βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στους Αγίους Τόπους-Ιεροσόλυμα.

 

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν. Κιούσης και εκπρόσωπος του προέδρου της ΚΕΔΕ Γεωργίου Πατούλη, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, ιατρός Στέφανος Τσιπουράκης.

 

Ο Μητροπολίτης, στον γραπτό χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι, η παρούσα κρίση σίγουρα έχει σοβαρό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο αλλά η πραγματικότητά της βρίσκεται σε μια άρρωστη παιδεία, σε ένα έλλειμμα πολιτισμού, στον αξιακό μας αποπροσανατολισμό, στον παθολογικό μας εγωκεντρισμό, στην αποξένωσή μας από το σύνθημα «Όλοι μαζί και με τη βοήθεια του Θεού μπορούμε». Πρότεινε ως θεραπεία του παθολογικού εγωκεντρισμού, τον ευεργετισμό και τον εθελοντισμό και προσδιόρισε : «Αυτός που του περισσεύουν να προσφέρει και αυτός που στερείται υλικής ευμάρειας να μοιρασθεί την καρδιά του, την σκέψη του, τον χρόνο του, αυτό που είναι και αυτό που έχει». Για τα τρία θέματα των εισηγήσεων των ΓτΚ (Εθελοντισμός και Στάση ζωής, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγική κρίση) υποστήριξε πώς: «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έγιναν ατομικά δικαιώματα… με τη έννοια ότι στη θέση του ανθρώπου-συνανθρώπου μπήκε το δικό μας δικαίωμα ως συμφέρον, όχι ενταγμένο στην κοινωνία όλων μας. Η στάση ζωής στην ουσία είναι ακαταστασία ζωής, έλλειμμα προσανατολισμού, απουσία σταθερών αξιών. Η κρίση των προσφύγων δεν είναι κρίση αυτών των δύστυχων ανθρώπων που προσφεύγουν, αλλά αυτών που τους διώχνουν και αυτών που αποφεύγουν να αγκαλιάσουν τους διωγμένους».

 

«Η εμπειρία της οργάνωσης στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων και στην ανάπτυξη του οργανωμένου εθελοντισμού είναι, αυτές τις δύσκολες ώρες για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πολύτιμος οδηγός για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο μας και συνολικά για τους πολιτικούς θεσμούς», δήλωσε μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης.

 

Ο Δήμαρχος Δημήτριος Κιούσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον συμπολίτη του, ιατρό Ελευθέριο Ντούνη, μέλος των ΓτΚ και μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας Κορωπίου για την ιδέα της διοργάνωσης της Ημερίδας και τον ευχαρίστησε με θερμά λόγια. Ο Δ. Κιούσης καλωσόρισε τους ομιλητές και έκανε λόγο για διπλή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα η οποία εκφράζεται, με τη συνεχή φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και την εκρηκτική συνύπαρξη προσφυγικής & μεταναστευτικής κρίσης. Επισήμανε επίσης ότι και η Ελλάδα έχει και τη δική της ροή μετανάστευσης σε αυτή την κρίση, με διαρροή κρίσιμων παραγωγικών ηλικιών και ιδιαίτερα νέων. Ο Δήμαρχος απέδωσε ιδιαίτερους ρόλους, στη Ορθοδοξία, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε «φωτισμένες» κοινωνικές οργανώσεις όπως, οι ΓΙΑΤΡΟΙ του ΚΟΣΜΟΥ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μπορούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να συμβάλουν στην ανάδειξη του κοινωνικά αυτονόητου, δηλ. στην οργανωμένη και συνειδητή εθελοντική δράση της κοινωνίας μας στην εποχή της «Μεγάλης Κρίσης». Για τη συμβολή του Δήμου στο εθελοντικό κίνημα υποστήριξε ότι, «ο Δήμος μας από την έναρξη της κρίσης προσπάθησε να στηρίξει κάθε εθελοντική έκφραση της τοπικής μας κοινωνίας. Κατάφερε να κινητοποιήσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πολίτες του Κορωπίου σε εθελοντικές δράσεις τόσο του Δήμου, σε πολλούς τομείς (Περιβάλλον-δασοπροστασία, αναδάσωση, πολιτιστικές και κοινωνικές δομές του ΝΠΔΔ Σφηττός, κοινωνική αλληλεγγύη κ.α.) όσο και κοινωνικών φορέων και συλλόγων. Μίλησε όμως για μια κόπωση των πολιτών τον τελευταίο καιρό από την ένταση των συνεπειών της κρίσης. Γι’ αυτό είπε, ότι χρειάζονται εξειδικευμένες στοχεύσεις στην καλλιέργεια του εθελοντισμού πνεύματος. Τέλος, επανέλαβε τη σταθερή θέση του για την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης στην καλλιέργεια του εθελοντισμού με κάθε μέσο και φορέα και κάλεσε τους ομιλητές, να βοηθήσουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, ιατρός Στέφανος Τσιπουράκης, εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου Γεωργίου Πατούλη στον χαιρετισμό του προέβη σε κριτικές παρατηρήσεις σχετικά με την σχέση κράτους και αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Τ.Α στον τομέα του εθελοντισμού με αναφορά στις προσπάθειες του Δήμου Αμαρουσίου και στην θετική ανταπόκριση των πολιτών.

 

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε διάλογος με τους πολίτες αλλά και σύντομες τοποθετήσεις από θεσμικά πρόσωπα που έλαβαν το λόγο (Αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής Πέτρος Φιλίππου και ο πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Χανίων Εμμ.Σκουλάκης κ.α.)


Η Διεθνής Ανθρωπιστική Οργάνωση ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ιδρύθηκε το 1980 από τον Γάλλο ιατρό Β.Couchner ενώ το ελληνικό τμήμα δημιουργήθηκε το 1990 (Μédecins Du Monde Gréce). Σκοπός της οργάνωσης, διατηρώντας την αυτονομία της, τόσο επιχειρησιακής όσο και οικονομικής, είναι η παροχή ιατρικής βοήθειας σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, προωθώντας την ισότητα στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας. Οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας(ΓτΚ) υποστηρίζουν δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του πλανήτη. Έχουν δημιουργήσει 6 ανοιχτά πολυιατρεία από το 1997 έως σήμερα (Αθήνα, Πέραμα, Χανιά, Καβάλα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), 3 κινητές ιατρικές μονάδες, Υπνωτήριο Αστέγων, Ξενώνα Φιλοξενίας και υποδοχής αιτούντων άσυλο, και υλοποιούν προγράμματα παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής σε χρήστες ουσιών, στήριξης αστέγων, οδοντιατρικό πρόγραμμα αντιμετώπισης πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών («Αδαμαντιάδα»), ιατρικής παρέμβασης σε άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας (Λέσβος), διανομής τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής (ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες-άπορες οικογένειες), στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που ζουν σε συνθήκες ένδειας, προώθησης της ανοχής στη διαφορετικότητα και πρόληψης ρατσιστικής βίας και τέλος το πρόγραμμα εξωτερικού στην Ουγκάντα της Αφρικής (υποστήριξη κέντρου Υγείας στο Μόντε).

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 185 guests και κανένα μέλος