ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ

1. Να παραμείνει η ονομασία του Κτήματος ως έχει (Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου) και να μην προχωρήσει το Υπουργείο στη μετονομασία του σε “Μητροπολιτικό Πάρκο Τέτοιου”, καθώς μια τέτοια αλλαγή του “brand name”, με το οποίο είναι γνωστός ο ιστορικός αυτός χώρος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αναιρεί τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής και των κτισμάτων της, τα οποία το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει ως νεώτερα μνημεία.

2. Να επαναξετασθεί το σχέδιο της ΚΥΑ, με βάση τη διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα του Κτήματος, του φυσικού περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος (ήπια ανάπτυξη).

3. Η ΚΥΑ αναφέρεται στη δυνατότητα επέκτασης έως 10% του φέροντος οργανισμού των υπαρχόντων ιστορικών κτιρίων στο Κτήμα, στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα αναφέρει το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα.

4. Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, συνεδριακών κέντρων και πολυάριθμων χώρων εστίασης στον ιστορικό πυρήνα του Κτήματος (παλιός στρατώνας, βουστάσιο, περιοχή πλησίον του Κοιμητηρίου κλπ.), καθώς μια τέτοια “επιθετική” αλλαγή χρήσης της γης δε συνάδει με την ιστορική φυσιογνωμία του χώρου, υποβαθμίζει το μνημείο και διαταράσσει το υπάρχον οικοσύστημα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ας μην ξεχνάμε ότι το κτήμα βρίσκεται μέσα σε ένα κηρυγμένο Εθνικό Δρυμό.

5. Συμφωνούμε με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει συλλογικοί φορείς που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, για την αξιοποίηση κτισμάτων, όπως η δημιουργία μικρής ξενοδοχειακής μονάδας, ολίγων κλινών στην θέση του παλιού ξενοδοχείου «Τατόιον» (και όχι ταβέρνας), η ανάδειξη του χώρου του Βουστασίου σε Μουσείο Βασιλικών Αυτοκινήτων και Αμαξών (και όχι σε συνεδριακό κέντρο) κλπ.

6. Να υπάρξει μελέτη για τη συλλογή και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής «Κιθάρα», που προέρχονται από την Πάρνηθα και δεν έχουν αξιοποιηθεί έως σήμερα.

7. Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο πυροφύλαξης, πυρόσβεσης και εκκένωσης του χώρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης .

8. Να υπάρξουν μελέτες από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Δασαρχείο (με βάση το καθεστώς προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, την ύπαρξη αναδασωτέων θυλάκων εντός του Κτήματος και τον Αρχαιολογικό Νόμο), που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν πριν την υπογραφή της ΚΥΑ και αφορούν στον περιορισμό των χρήσεων.

9. Να παραμείνει ο χαρακτήρας του κτήματος δημόσιος και η πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτό ελεύθερη.

10. Να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα προβλήματα (νομικά και πραγματικά) που θα ανακύψουν από το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς περιμετρικά του Κτήματος.

11. Ενίσχυση των υπαρχόντων καλλιεργειών εντός κτήματος και ανάπτυξη νέων, με στόχο την παραγωγή προιόντων για εμπορική εκμετάλλευση και προς όφελος και συντήρηση του κτήματος από τα έσοδα.

12. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα και την εφικτότητα του προτεινομένου σχεδιασμού σε βάθος χρόνου.

13. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόσβασης, κυκλοφορίας και στάθμευσης (π.χ. διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών με μέσα σταθερής τροχιάς, όπως σιδηροδρομική σύνδεση με το ΣΚΑ Αχαρνών).

14. Να υπάρξει μελέτη διαχείρισης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος.

15. Στον Φορέα Διαχείρησης να εκπροσωπούνται όλοι οι παρακείμενοι Δήμοι.
Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 124 guests και κανένα μέλος