Ανάμεσα στις μεγάλες μορφές από τον κόσμο των γραμμάτων που φιλοξενεί φέτος ο κύκλος πολυ-θεματικών εκδηλώσεων Megaron Plus, περιλαμβάνεται μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας, ο Μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες, ο οποίος θα δώσει διάλεξη τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής...

Κάρλος Φουέντες

 

Ο διάσημος Μεξικανός

συγγραφέας στο Megaron Plus

Ανάμεσα στις μεγάλες μορφές από τον κόσμο των γραμμάτων που φιλοξενεί φέτος ο κύκλος πολυ-θεματικών εκδηλώσεων Megaron Plus, περιλαμβάνεται μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας, ο Μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες, ο οποίος θα δώσει διάλεξη τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Η διάλεξη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτης και τις Εκδόσεις Άγρα, θα δοθεί  στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

Έχουν περάσει περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια από τότε που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό είδε για πρώτη φορά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων την Εκστρατεία, το πρώτο μυθιστόρημα του «γεφυροποιού των πολιτισμών».

Έκτοτε, ο παραγωγικότατος αυτός λογοτέχνης κέρδισε, με την ευφάνταστη αλλά και αιχμηρή πένα του, πολλούς φίλους στη χώρα μας.

Η δημιουργικότητα του Φουέντες είναι χειμαρρώδης. Μέσα σε μισό περίπου αιώνα από την κυκλοφορία της πρώτης συλλογής διηγημάτων του (Οι μασκαρεμένες μέρες, 1954), κατόρθωσε να γράψει πάνω από 52 έργα που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά, γερμανικά, σουηδικά, δανικά, πολωνικά και σε άλλες γλώσσες. Σημαντικότερο πεζογράφημά του θεωρείται Η Δική μας Γη (Terra Nostra, 1975), που πραγματεύεται την ισπανική και λατινοαμερικάνικη ιστορία ανά τις εποχές και αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στο χρόνο. Το λογοτεχνικό του φάσμα είναι ευρύτατο: μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια, θεατρικά, κινηματογραφικά σενάρια.

Έχει συνεργαστεί μάλιστα με έναν από τους σκηνοθέτες-θρύλους του 20ού αιώνα, τον Λουίς Μπουνιουέλ, τον οποίο είχε γνωρίσει στα γυρίσματα της ταινίας Ναζαρέν.

 

Έχει πει και έχει γράψει...


- Απεχθάνομαι την ιδέα της καθαρότητας, την ιδέα της τελειότητας, την ιδέα της ενότητας υπό την έννοια ενός ορθόδοξου ή κλειστού συστήματος σημείων. Προκρίνω τα δικαιώματα της πολυμορφίας, της διαφορετικότητας, απέναντι σε κάθε μονιστική, δογματική θεώρηση του κόσμου. Διαλέγω έναν πλανήτη ανοικτό.

- Η λογοτεχνία είναι μια απαράμιλλη τέχνη που εξιστορεί την πραγματική ζωή μιας κοινότητας, τα ήθη της.

- Δύσκολο να γράψεις μυθιστόρημα, αν σου λείπει το υπόβαθρο του έρωτα, της προσβολής, του ονείρου.

- Έρωτας είναι να ξεχνάς συζύγους, γονείς, παιδιά, φίλους, εχθρούς. Έρωτας είναι να αποκλείεις κάθε υπολογισμό, κάθε έγνοια, κάθε ζύγισμα του υπέρ και του κατά.

- Το σεξ δίχως αμαρτία είναι σαν αβγό χωρίς αλάτι.

 


Αφήστε σχόλιο...

Διαφήμιση (2)

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Διαφήμιση (1a)

ebdomi-dimosiefseis

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 108 guests και κανένα μέλος