Κυριάρχησε η σάτυρα και τα πολιτικά μηνύματα...


Ήταν μια σατυρική αποκριάτικη παρέλαση, με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, που αποκάλυψε τη διάθεση των τοπικών φορέων (Δήμος Κρωπίας, ΝΠΔΔ Σφηττός, Σύλλογοι και ιδιωτικοί φορείς) να καθιερώσουν μορφές αυθόρμητης λαϊκής συμμετοχής και έμπρακτης παρουσίας στα δημοτικά δρώμενα. Η μεγάλη κρίση που βιώνει η χώρα μας και κάθε τοπική κοινωνία εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Όμως η τοπική κοινωνία του Κορωπίου μέσω των οργανωμένων τοπικών φορέων της έχει αντιστάσεις, μάχεται να κρατηθεί σε συνοχή και να αντιμετωπίσει δημιουργικά τις επιπτώσεις.

Η οργανωτική επιτροπή του ΝΠΔΔ Σφηττός με επικεφαλής την πρόεδρό του Αδαμαντία Μάλλιου κατάφερε να διοργανώσει μια μεγάλη εκδήλωση με μηδενικό κόστος, με δεκάδες εθελοντές και δημοτικούς υπαλλήλους και να προσφέρει «χώρο» για την ανάπτυξη της αυτενέργειας των πολιτών και των φορέων που συμμετείχαν.

Οι θεματικές των δύο αρμάτων του Δήμου Κρωπίας και του Σφηττός («Ρας-Τάφαρης» και Αφροδίτη η Μανδραγορίτις από τη Μαντραγούρα) πέτυχαν τους στόχους korpi-arma-dimarxosτους.

Το πρώτο άρμα -με άρωμα αναβίωσης παλαιότερης αποκριάτικης εκδήλωσης του μεσοπολέμου – σατύριζε, την τάση των κυβερνώντων να υπογράφουν «μνημόνια»(!) καθώς και τις προσεχείς δημοτικές εκλογές με την προβολή του μελλοντικού δημάρχου στο πρόσωπο ενός 5χρονου παιδιού!

Το δεύτερο άρμα συμβόλιζε την περιβαλλοντική ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας με την προβολή του άγνωστου φυτού «Μανδραγόρας» που φύεται στο Κορωπί και απειλείται με εξαφάνιση. Τα μέλη του Πνευματικού Κέντρου επιμελήθηκαν τις φετινές θεματικές της αποκριάτικης παρέλασης, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνονται, οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Αγγελική Τσεβά και Γιάννης Πρόφης, που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια για να φέρουν στην επιφάνεια παλαιά ήθη και έθιμα και να αποτυπώσουν με διάφορες μορφές τέχνης, πρόσωπα, πανίδα και χλωρίδα των Μεσογείων και του Υμηττού.

Στην αποκριάτικη παρέλαση συμμετείχαν 16 πληρώματα εκτός των δύο αρμάτων του Δήμου:

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

ΚΑΠΗ ΚΙΤΣΙ/ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ- ΝΠΔΔ ΣΦΗΤΤΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Α και Β ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ -ΝΠΔΔ ΣΦΗΤΤΟΣ

ΚΑΠΗ ΚΟΡΩΠΙ -ΝΠΔΔ ΣΦΗΤΤΟΣ

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ- ΝΠΔΔ ΣΦΗΤΤΟΣ

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

2ο   ΔΗΜΟΤΙΚΟ

4ο     ΔΗΜΟΤΙΚΟ

koropi-apokriesΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΤΣΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο)

ΧΟΡΟΡΑΜΑ

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για το καλύτερο πλήρωμα στην πλατεία Αγάλματος και η κριτική επιτροπή του Σφηττός αποφάσισε.

Τα βραβεία κέρδισαν σε τρία πληρώματα: Πρώτο το 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ, 2ο το ΚΑΠΗ και τρίτο το 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική επιτροπή ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσει.

Την οργάνωση σε θέματα αποκλεισμού δρόμων και διασφάλισης της ασφάλειας των συμμετεχόντων είχε η πολιτική προστασία του Δήμου Κρωπίας.

 

Δηλώσεις


Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης «Ήταν μια αυθόρμητη εκδήλωση σάτυρας για πολλά στραβά που συμβαίνουν στην ελληνική πολιτεία που έχουν και τοπικό αντίκτυπο. Συγχαίρω τα πληρώματα όλων των φορέων που συμμετείχαν και τους δεκάδες και εκατοντάδες εθελοντές του Δήμου και του Νομικού Προσώπου Σφηττός που διέθεσαν τον χρόνο τους για να διοργανώσουμε για δεύτερη χρονιά αποκριάτικη παρέλαση. Πριν έρθουμε εδώ ήμασταν στην κινητοποίηση των αγροτών…η κοινωνία αντιστέκεται με τους οργανωμένους φορείς και διεκδικεί με θαρρετό τρόπο. Η παρέλαση είναι και αυτή συνδεδεμένη με αυτή την αντίληψή μας, για συμμετοχή και δράση».

Η πρόεδρος του Δ.Σ του ΝΠΔΔ Σφηττός Αδαμαντία Μάλλιου δήλωσε μετά το πέρας της παρέλασης: «Είμαι για άλλη μια χρονιά ενθουσιασμένη από την ευρηματικότητα των πληρωμάτων και το κέφι κόντρα στην διάχυτη απογοήτευση και απαισιοδοξία. Το παρόν και το μέλλον μας εξαρτάται από τη διάθεσή μας να οργανωθούμε σε νησίδες δημιουργίας σε κάθε χώρο και τόπο. Το Κορωπί είναι ο τόπος μας και ο Δήμος, οι ομάδες του Σφηττός και οι σύλλογοι είναι οι χώροι δημιουργίας. Την αποκριάτικη παρέλαση δεν την εμπνευστήκαμε ως μια εκδήλωση «ανέμελου» κεφιού…Ήταν μια εκδήλωση της ψυχής μας για να αντιδράσουμε, πάντα δημιουργικά!. Ο στόχος μας ήταν να διασκεδάσουν τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά, να ξεφύγουμε από τη μιζέρια της εποχής και να βοηθήσουμε και τα τοπικά μαγαζιά της πλατείας. Και οι τρεις στόχοι επιτεύχθηκαν με επιτυχία! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους του αμαξοστασίου, στη πολιτική υπηρεσία του δήμου μας, στην ομάδα του Πνευματικού Κέντρου πολιτιστικών θεμάτων και στο κ. Σοφιανό για τις υπέροχες στολές που μας δώρισε για το άρμα του Δήμου μας».

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 275 guests και κανένα μέλος