“ΜΑRΑΤΗΟΝ: Cultural landscape / Paysage Culturel”

Τον Μαραθώνα ως πολιτιστικό τοπίο παγκόσμιας σημασίας, επέλεξε να προβάλλει η UNESCO στο Παρίσι σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και τη στήριξη του Δήμου Μαραθώνα, με την έκθεση “ΜΑRΑΤΗΟΝ: Cultural landscape / Paysage Culturel.

agalmaΗ έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της UNESCO στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, 4-19 Μαρτίου, και πραγματοποιείται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι, στο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής Hall Ségur. Για 2 εβδομάδες, (4-19 Μαρτίου) χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Μαραθώνα – μέσα από 20 εντυπωσιακά πανώ ύψους 4 μέτρων – που παρουσιάζουν μοναδικά στιγμιότυπα από τον ιστορικό τόπο (μνημεία και ιστορία, φυσικό τοπίο και βιοποικιλότητα, κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών και διεθνείς μαραθώνιοι δρόμοι, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις κ.α.) και εύληπτο πληροφοριακό υλικό σε δύο γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά.

Στόχος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ είναι η σύνδεση του διεθνούς ονόματος του Μαραθώνα με τον ιστορικό τόπο και η προώθησή του ως πολιτισμικό "σύνολο". Τονίζοντας την ιστορική, την mouseio-marathoniou-dromouπολιτισμική, την περιβαλλοντική και την αθλητική του σημασία και υπενθυμίζοντας την άρρηκτη σχέση του δημοφιλούς διεθνώς Μαραθωνίου δρόμου με τον τόπο καταγωγής του, ο Μαραθώνας προωθείται ως προορισμός που μπορεί να ικανοποιήσει τον περιπατητικό, φυσιολατρικό, ιστορικό, αθλητικό τουρισμό.

Τίθενται έτσι οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με άξονες τον σεβασμό προς το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον και τον ιστορικό του χαρακτήρα και απτά ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου και τους κατοίκους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η ΕΛΛΕΤ υλοποιεί στον Μαραθώνα το δίκτυο περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών «Μονοπάτια Πολιτισμού».  

Με δωρεές συνέβαλαν ιδιώτες και Έλληνες της διασποράς, ενώ χορηγός εκτυπώσεων ήταν η εταιρεία Polichromo.  

Άμεση και αποτελεσματική ήταν και η ανταπόκριση των πολιτών του Μαραθώνα, ειδικών επιστημόνων, φωτογράφων και μιας σειράς σημαντικών φορέων στο κάλεσμα για την συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση: ΣΕΓΑΣ / Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, Φορέας Διαχείρισης Σχινιά-Μαραθώνα, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, AIMS – Association of International Marathons and Distance Races, Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, τα σχολεία της περιοχής κ.α.

Η σύλληψη και τα κείμενα της έκθεσης ανήκουν στην Λυδία Καρρά. Υπεύθυνη οργάνωσης: Κ. Στεμπίλη.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 135 guests και κανένα μέλος