Η πλατεία διαμορφώθηκε με πρωτότυπο σχεδιασμό και δυνατά χρώματα και βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Βούλας, στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου Βούλας. Έχει έκταση 2.439,75m2Εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε η πλατεία Γεωργίου Κ. Δόγκα στην παραλιακή λεωφόρο Βούλας, στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου Βούλας. Έχει έκταση 2.439,75m2 και ορίζεται από τις οδούς Ζεφύρου, Λ. Ποσειδώνος, Δάφνης και Νηρέως.

Είναι μια πλατεία που ξεχωρίζει παντελώς από τις άλλες. Χρώματα και σχέδια που τραβούν το μάτι του περαστικού, που έχουν σχεδιαστεί με μεράκι και απίστευτη λεπτομέρεια.

Μια πλατεία που ανασχεδιάστηκε από μία ομάδα νέων παιδιών, με μεράκι για δημιουργία. Επικεφαλής της ομάδας ο Δημοσθένης Δόγκας, εγγονός του Γεωργίου plateia-doga-egainia-2Δόγκα που είναι αφιερωμένη και η πλατεία.

Ετσι το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, η πλατεία είχε ντυθεί στα πολύ γιορτινά της (τραπεζομάντηλα λευκά, πολλά τραπέζια, βάζα και κηροπήγια) και κόσμος πολύς.

Η τελετή των εγκαινίων έγινε από τον πατέρα Αντ. Χρήστου, παρόντος του δημάρχου των 3Β Σπ. Πανά, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Μετά την τελετή μίλησε ο απόγονος του Γ. Δόγκα, Δημοσθένης, ο οποίος μύησε τον κόσμο μέσα στην χαρά της δημιουργίας, αναφερόμενος πώς σχεδιάστηκε, πως κόλλησαν κομμάτι κομμάτι τα διάφορα κεραμικά, πώς σχεδιάστηκαν τα ψάρια... χωρίς να παραλείψει μία μικρή αναδρομή στην ιστορία της δημιουργίας και της Βούλας ως κοινότητας και του πάρκου πώς ήταν το 1975, αλλά και τον εισηγητή στο Δημοτικό Συμβούλιο (πριν 15 χρόνια), Αντώνη Φαμέλη, να ονομαστεί η πλατεία Γεωργίου Κ. Δόγκα

Ο Δημοσθένης Δόγκας ευχαρίστησε τους επίσημους προσκεκλημένους, τον εκκλησιαστικό εκπρόσωπο, τους συνεργάτες για τη δημιουργία του πάρκου και τους πολίτες λέγοντας μεταξύ άλλων:

"Εκ Θεού άρξασθε" ....αυτό ορίζει την έναρξη των τυπικών κάθε συγκέντρωσης Προσκόπων όπως έμαθα από παιδί, καθώς και το πρωτόκολλο κάθε Δημόσιας τελετής!

Το έργο αυτό εμπνευσμένο εν μέρει από πρεσβυτέρους αλλά μετεξελιγμένο στην εφαρμογή του από εμάς, αφιερώνεται στην νέα γενιά!!

Μια γενιά που παρ’ όλες τις αντιξοότητες και την κρίση αξιών που διέρχεται η κοινωνία των ενήλικων αλλά και των ανήλικων μελών της, δεν πρέπει να στερείτε ευγενών προτύπων και θεμάτων έμπνευσης, στοχασμού, αλλά και ομαλής κοινωνικοποίησης!

plateia-doga-kosmosΚάπως έτσι θυμάμαι και εγώ τον πατέρα και συνονόματο μου Δημοσθένη του Γεωργίου Δόγκα, όντας δικηγόρος, να ξενυχτά πίσω από σωρούς δικογραφιών, ιδιωτικών του υποθέσεων, αλλά και των πολύ σοβαρών τότε Δημοτικών θεμάτων που συνέτρεχαν και για τα οποία όπως πολύ αργότερα έμαθα, λειτουργώντας ως νομικός σύμβουλος του Δήμου, πρόσφερε τις υπηρεσίες του επί 50 χρόνια συναπτά, με παύση μόνο κατά τον δεύτερο παγκόσμιο, κατά την διάρκεια του οποίου, έκλεισε το γραφείο, και κατετάγη. Έφυγε εθελοντικά μαζί με πόσους άλλους για την Μέση Ανατολή από όπου και γύρισε ως ήρωας πολέμου για να συνεχίσει την επιστήμη του αλλά και την προσφορά του στον τόπο μας.

…..Όταν τον ρώταγα πότε θα τελειώσει τη δουλειά του, χαμογελώντας μου απαντούσε ότι το παιχνίδι έρχεται δεύτερο μπροστά στο καθήκον της προάσπισης των αξιών, τις οποίες ο παππούς, ως εξέχον νομικός και δικαστής, κατ’ εντολήν αλλά και επί σειρά ετών εκλεγόμενος από τους κατοίκους της κοινότητας Βούλας, είχε θέσει ως προϋποθέσεις τόσο κατά την ίδρυση όσο και για την λειτουργία της κοινότητας.

Το 1934 εγκρίνεται το σχέδιο του οικοδομικού συνεταιρισμού Βούλας, περιλαμβάνον 405 στρέμματα για τη δημιουργία κηπούπολης. Αυτό και γίνεται!

Μια σύντομη ματιά από τον δορυφόρο φανερώνει την πρωτοποριακή χάραξη του πολεοδομικού συστήματος, με κέντρο το Σχολείο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και την ισόβαρη κατά τους άξονες κατανομή των χώρων πρασίνου, πάρκων, πλατειών και αλσυλλίων.

Το όλο αποτέλεσμα της εφαρμογής έρχεται και συμπληρώνει η ονομασία των οδών σε μια προσπάθεια, να είναι η κίνηση στην πόλη, όχι μόνο εύκολη, αλλά και δημιουργική!

plateia-doga-egkainiaΑρχαίοι θεοί, Μούσες, χάριτες, εθνικοί ήρωες, αλλά και ονόματα που ξυπνούν μνήμες, για τις χαμένες πατρίδες των κατοίκων που προέρχονται από την Μικρά Ασία και αποτελούν από τότε αναπόσπαστο κομμάτι του γηγενή πληθυσμού, πράγμα που και για εμάς τους Έλληνες Προσκόπους ξυπνάει επίσης μνήμες, λόγω της θυσίας των Ελλήνων Προσκόπων στο Αϊδίνιο της Μ. Ασίας, οι οποίοι κατά το διωγμό, προτίμησαν να μείνουν και να παράσχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον άμαχο πληθυσμό μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος τους.

1934-2014, 80 χρόνια Βούλα αλλά μόνη; Στα ογδοηκοστά της γενέθλια η Βούλα είναι πλέον Καλλικρατική, μια ένωση που μπορεί να συνέπεσε αλλά δεν παύει από το να είναι σημαδιακή!

 
Εύχομαι σε όλους να αντιληφθούμε ότι οι νέοι που βρίσκονται ακόμα εδώ ή τώρα μεγαλώνουν, σαν παιδιά, ανάμεσα μας....δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης!!

Βραβείο Δόγκα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εξήγγειλε άλλες δύο προσφορές της οικογενείας Δόγκα προς το κοινωνικό σύνολο.

― Οικονομική ενίσχυση χιλίων ευρώ στο Π.Ι.Κ.Π.Α της περιοχής και στο Παιδικό χωριό Σ.Ο.Σ.

Θέσπιση μόνιμου σχολικού ετήσιου διαγωνισμού ζωγραφικής Πλατείας Γεωργίου Δόγκα με δυο θέματα:

plateia-doga-planoα) Η πλατεία Γ. Κ. ΔΟΓΚΑ μέσα από τα μάτια του μαθητή.

β) Ελεύθερο σχέδιο με θέμα: Ο Δήμος μας!

Ως κριτική επιτροπή πρότεινε κλιμάκιο της Σχολής Καλλών Τεχνών.

Ως έπαθλο ορίζονται τα 1000 ευρώ ανά κατηγορία.
Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος