Πλήρης εγκατάλειψη και αδιαφορία για την πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία της περιοχής μας, επιδεικνύει η διοίκηση του Δήμου Παλλήνης και προσωπικά ο ίδιος ο δήμαρχος, αφού τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε εγκατάλειψη εδώ και χρόνια, ενώ άλλα, εξαιτίας της άγνοιας ιστορίας από την δημοτική Αρχή, δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε στους κατοίκους της περιοχής. Η Ιστορία του σημερινού δήμου Παλλήνης έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από πολλούς ιστορικούς, ενώ έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία κυρίως για την ιστορία της Παλλήνης και της Κάντζας και λιγότερο για Γαργηττό, Γέρακα και Ανθούσα. Η καταγραφή από μεμονωμένους ερευνητές και ιστορικούς ήταν το πρώτο βήμα και η ανάδειξη το δεύτερο που ποτέ δεν έγινε από πλευράς του Δήμου.

Ιστορία που ξεκινάει από την Ύστερη Νεολιθική εποχή (από ευρήματα αγροικιών στην Παλλήνη), με συνέχεια και κορύφωση την περίοδο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας επί Κλεισθένη, με τους ισχυρούς δήμους του Γαργηττού και της Παλλήνης και καταλήγει στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια με τις περίφημες εκκλησίες. Η απαρίθμηση των μνημείων και η καταγραφή των ιστορικών στοιχείων στο σημερινό δήμο Παλλήνης, σίγουρα δεν μπορεί να περιληφθούν ως όγκος στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά ενδεικτικά καταγράφονται ορισμένες περιπτώσεις μνημείων που δηλώνουν την ταυτότητα της περιοχής μας και όπου ο δήμος δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για την ανάδειξή τους.

vila-kampaΤο πρόβλημα παρουσιάζεται πιο έντονα σε Γαργηττό-Γέρακα και δευτερευόντως στην Παλλήνη (στην Κάντζα), με δεδομένο ότι από το 2006 ο τότε δήμαρχος Γέρακα δεσμευόταν στο προεκλογικό του φυλλάδιο ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Ενδεικτικά, πριν επτά σχεδόν χρόνια ο Αθ. Ζούτσος έλεγε ότι δρομολογεί το Πολιτιστικό Πάρκο στην οδό Ησιόδου (πρώην INTERBETON) που θα συστεγάζονταν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, προκειμένου αυτοί να απαλλαγούν από τα έξοδα ενοικίου, με τη δημιουργία Μουσείου-Εκθεσιακού Χώρου. Δεν έγινε ποτέ και μετά από τόσα χρόνια, οι σύλλογοι ακόμη πληρώνουν νοίκι. Από το 2006 έλεγε ότι έχει έτοιμη μελέτη για κατασκευή του δεύτερου πολιτιστικού κέντρου στο Σταυρό (οδό Τσακάλωφ και Αγ. Ι.Θεολόγου). Δεν αξιοποιήθηκε ποτέ η μελέτη που υπήρχε, ενώ υπήρχαν τα χρήματα. Απλή διαχείριση του πολιτιστικού κέντρου Γαργηττού που παρέλαβε από τον προηγούμενο δήμαρχο, χωρίς να καταφέρει καν να δημιουργήσει τόσα χρόνια τη βιβλιοθήκη στο δεύτερο όροφο, που δεσμευόταν στο προεκλογικό του φυλλάδιο το 2006. Έλεγε για Αίθουσα Πολιτισμού και Τέχνης στο Δημαρχείο, όπως έλεγε και η μελέτη του Μεγάρου. Δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Δεσμευόταν πρόσφατα για δημιουργία Μουσείου, στο Οινοποιείο Πέτρου που παρέλαβε έτοιμο. Δεν έγινε ποτέ.

Έλεγε για ανάδειξη του σημαντικού Ιερού της Παλληνίδος Αθηνάς, που εντοπίστηκε το 1994 στην περιοχή του Σταυρού (οδό Ανδρούτσου και Ζαλόγγου) όπου και διεξήχθη κοντά και η μάχη του Πεισίστρατου με τις Αλκμεωνίδες για την Τυραννία στην Αθήνα, όπως και Γιγαντομαχία. Μια επίσκεψη από κοντά δηλώνει την πλήρη εγκατάλειψη του Ιερού, χωρίς σήμανση, χωρίς συντήρηση. Χωρίς καμία ανάδειξη.

Η ιστορική παρακαταθήκη του αρχαίου δήμου Γαργηττού (με τέσσερις βουλευτές στην αρχαιότητα) δεν διεκδικήθηκε ποτέ, ούτε ως όνομα, αλλά ούτε και ως προς την προστασία και ανάδειξη της Ιστορίας του, σε έναν αρχαίο δήμο απ’όπου καταγόταν ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος, είχε ταφεί το σώμα του Ευρυσθέα και όπου είχε γίνει η μάχη των Παλλαντιδων.

Ακόμη και τα σπουδαία εξωκλήσια στο Γέρακα, των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που υπήρχε δέσμευση ότι θα αναδειχθούν, χωρίς να γίνει τίποτα από όλα αυτά. Το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Σταυρό από τον 12αι. (ως Αγ.Γεώργιος) περιμένει την ανάδειξή του και τον καλλωπισμό του εξωτερικού του περιβάλλοντος, χωρίς να έχει γίνει κάποια ενέργεια ποτέ. Ο Ι. Ναός του Αγ. Γεωργίου στο Κοιμητήριο του Γέρακα, με σημαντικές τοιχογραφίες, χάνεται και αυτός ανάμεσα στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Κοιμητήριο της περιοχής, όπως και ο Αγ. Δημήτριος στην Έβρου που ΄΄χάθηκε΄΄ γύρω από τις πολυκατοικίες, όπου προστατεύθηκε μόνο από τους γύρω κατοίκους και τους συλλόγους, χωρίς κάποια ουσιαστική ενέργεια από το δήμο (υπόθεση με τις ανασκαφές των πηγαδιών στην γύρω περιοχή). Ακόμη και η εγκατάλειψη του Ναού του Αγ. Αγαπίου-Αγ. Αικατερίνης στη Γαργηττού, προκαλεί θλίψη, αλλά και η μη βούληση για αξιοποίηση των κτιρίων και του χώρου στο λόφο Κεραίας για τη δημιουργία χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στα υπάρχοντα κτίρια.

sidhrodromos-gerakaΤέλος, στην κεντρική πλατεία Γέρακα (πλατεία Μακεδονίας) οργή προκαλεί η εδώ και χρόνια εγκατάλειψη του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Γέρακα (στο χώρο του μπάσκετ), όπου περνούσε το τρένο για το Λαύριο. Ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, βρώμικος και αισθητικά μακριά από αυτά που θα μπορούσε να μεταβληθεί, τιμώντας την ιστορία της περιοχής και αναδεικνύοντάς την.

Ακόμη και η αδιαφορία του δήμου για τα δύο βασικά μνημεία της Κάντζας, το διάσημο λιοντάρι στον Άγιο Νικόλαο, όπου δεν διακρίνεται για κάποιον επισκέπτη και δεν έχει αναδειχθεί όπως του αρμόζει, αλλά και για τη Βίλλα Καμπά στη Λεονταρίου που πρόσφατα βγήκε προς πώληση, οι πολίτες ζητούν την προστασία τους. Η Βίλλα έπρεπε να περάσει στα χέρια του δήμου ως κτίριο πολιτισμού, όπως οι Αποθήκες, καθώς και το εργοστάσιο, ως διατηρητέο, θα πρέπει να προστατευθεί από την επέλαση των ιδιωτών, σεβόμενοι την ιστορία του και την ταύτιση του με την ίδια την πόλη.

 

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και του ίδιου του Δημάρχου είναι βαριές για την αδιαφορία που δείχνει ως προς την ανάδειξη των Μνημείων και της Πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Προτείνεται η ανάδειξη όλων των μνημείων ανά περιοχή και ανά χρονική περίοδο (αρχαία, βυζαντινά, ύστερα), με συγκεκριμένο πλάνο και στόχους αξιοποίησης.

Προτείνεται η τοποθέτηση σήμανσης σε όλα τα μνημεία, καθώς και ειδικού φωτισμού προκειμένου αυτά να γίνουν γνωστά σε όλους τους κατοίκους και να αλλάξουν την εικόνα της πόλης στους επισκέπτες, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορική διαδρομή του δήμου.

Προτείνεται η συμμετοχή των μαθητών των σχολείων σε εκδηλώσεις ανάδειξης των μνημείων.

 

Δημιουργία μουσείων-εκθεσιακών χώρων στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαργηττού, στο Οινοποιείο Πέτρου, στο λόφο Κεραίας για το Σταυρό και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Γέρακα. Διεκδίκηση της Βίλλας Καμπά.

Πολιτική του δήμου με προτεραιότητα στον Πολιτισμό και την Ιστορία της περιοχής μας, όπου και μακροχρόνια έσοδα θα φέρει στο δήμο, αλλά και θα δημιουργήσει μια άλλη εικόνα για αυτόν.

 

*O Nεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 238 guests και κανένα μέλος