Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Δήμο Ελευσίνας παραβρέθηκε η “7η” στην εκδήλωση του “Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ” (Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών) με το πολύ ενδιαφέρον θέμα “Ελευσίνια Μυστήρια, Αισχύλος και Χρυσούς Αιώνας της Αθήνας: Μαθήματα για εμάς σήμερα”.

eleusiniaΗ βραδιά έλαβε χώρα στο δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Eλευσίνας. Οικοδεσπότες ήταν ο δήμαρχος Γεώργιος Tσουκαλάς και ο πρώην πρόεδρος της “Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ” Πέτρος Δούκας.

Ομιλητές της βραδιάς με τη σειρά που μίλησαν ήταν ο Διευθ. του φιλοσοφικού Ινστιτούτου Ερευνών Πάτρας, Απόστολος Πιερρής, ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, η εικαστικός Βάνα Ξένου και ο ιστορικός και συγγραφέας Σωτήρης Γλυκοφρύδης.

Στην υψηλού επιπέδου αυτή, άκρως ψυχαγωγική (με την κυριολεκτική έννοια αγωγή της ψυχής) βραδιά, οι ομιλητές μας εισήγαγαν στην περιγραφή και την ανάλυση των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Στα Ελευσίνια Μυστήρια όντας από τις ιερότερες τελετές στην αρχαία Ελλάδα, γινόταν η αποκάλυψη του θανάτου και οι μυούμενοι αλληγορικά ζούσαν το θάνατο και την ανάσταση, αφού βέβαια περνούσαν από το στάδιο της κάθαρσης, προετοιμαζόμενοι με νηστεία, αποχή από σαρκικές ηδονές και πριν τη μύηση από κάθαρση με νερό (βάπτιση). Θα αναφερθούμε αναλυτικά.

Η επόμενη ενότητα πάνω στην οποία έγινε ανάλυση ήταν ο Χρυσός Αιώνας των Αθηνών. Η απόλυτη έκφραση του Απολλώνιου φωτός· δηλαδή ότι η τελειότητα είναι επιτεύξιμη και είναι επιτεύξιμη ΤΩΡΑ. Το κάλλος ενυπάρχει παντού και έχει συγκεκριμένη μορφή. Η μορφή έχει όρια και όσο πιο έντονα τα όρια, τόσο πιο δυνατή η μορφή. Ο Αθηναίος της κλασικής εποχής αναζητά τα όρια σε κάθε πτυχή της ζωής και ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σκοινί μεταξύ ύβρεως (υπερβολής) και ανεπάρκειας (ήσσονος προσπάθειας).

Στην τελευταία ενότητα που μας αφορά ιδιαιτέρως για τη σύγχρονη κατάσταση η γνώση του παρελθόντος είναι “πυρηνικό όπλο”. Στην Αθήνα του 6ου αιώνα είχαν τα ίδια ακριβώς προβλήματα που έχουμε και σήμερα. Οι διορατικοί άρχοντες της εποχής Σόλων & Πεισίστρατος τα άλλαξαν όλα. Χρεοκοπία, νέο νόμισμα, σεισάχθεια (διαγραφή χρεών), δίκαιη φορολογία, μείωση φορολογίας, λαϊκότερη κυριαρχία, εκδημοκρατισμός των δικαστηρίων και έλεγχος της εξουσίας, φιλοαγροτική πολιτική και γενικότερα ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο σταδιακά έφερε τον Χρυσό Αιώνα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 211 guests και κανένα μέλος