Βραυρώνα, Εθνικό Δρυμό Λαυρίου, Παναγία Μεσοσπορίτισα Καλυβίων


Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνει τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές.

Στόχος της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Τουρισμός.

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές ενθαρρύνουν:

  • τη συνέργεια μεταξύ μαθητών, φοιτητών και πολιτών σε τοπικές εκδηλώσεις που καλλιεργούν το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις,
  • τη σύμπραξη φορέων και τοπικών οργανώσεων για την εναρμόνιση της τουριστικής ανάπτυξης με τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας,
  • τη διαμόρφωση τοπικών δικτύων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην κατανόηση της πολιτιστικής ταυτότητας, στο σεβασμό της βιοποικιλότητας και στην προστασία των φυσικών τοπίων,
  • την ενεργοποίηση των κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση των θεσμών του εθελοντισμού και της πολιτιστικής χορηγίας, προκειμένου να γίνει συνείδηση και καθημερινή πρακτική η στροφή προς την «πράσινη κατεύθυνση», δηλαδή την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνικές αξίες και την πολιτιστική ποικιλότητα.

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές εφαρμόζονται για το έτος 2012 πιλοτικά σε τρεις νομούς (Αττικής, Ρεθύμνης και Λέσβου) και πραγματοποιούνται με τη σύμπραξη φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων με περιβαλλοντική δράση και οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας.

Περιλαμβάνουν περιπάτους και θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, φυσικούς τόπους και μουσεία, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αττική, θα διαρκέσουν ένα δεκαήμερο, σε χρονική περίοδο γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον (5 Ιουνίου) και αφορούν τις περιοχές Μαρκοπούλου, Καλυβίων και Σουνίου.

Στο Μαρκόπουλο, Υγρότοπος Βραυρώνας, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Ελληνική Θρνιθολογική Εταιρεία με τη δασολόγο Ρ¨. Τρίγκου, έγινε 8/6.

 

Στο Δήμο Σαρωνικού, την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 10:30 π.μ., ένας πράσινος περίπατος με αφετηρία την Κεντρική Πλατεία των Καλυβίων (Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας). Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν (με τα πόδια) στους Βυζαντινούς Ναούς του Αγίου Πέτρου, της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας και των Ταξιαρχών, με την Αρχαιολόγο κα Ελένη Γκίνη –Τσοφοπούλου, επίτιμη Διευθύντρια της 1ης ΕΒΑ.

Στο Δήμο Λαυρεωτικής, στη Σούριζα (εθνικό Δρυμό Σουνίου), θα γίνει περιήγηση από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου, στο μονοπάτι με έμφαση στα αρχαία, την Κυριακή 10/6 από τις 9 το πρωί έως 2 μ.μ.

Για όσους το αποφασίσουν είναι πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις με πολλά ιδιαίτερα στοιχεία.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 επισκέπτες και κανένα μέλος