Ολοκληρώθηκε η ΙΔ’ Επιστημονική Συνάντηση Νοτιοανατολικής Αττικής που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 6 - 9 Οκτωβρίου στο Δήμο Σαρωνικού, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες και το κοινό.

Τη Συνάντηση άνοιξε την Πέμπτη 6/10 ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής - Αντιδήμαρχος Σαρωνικού Μανώλης Τσαλικίδης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και για τη στήριξή τους στην προσπάθεια αυτή που έχει ξεκινήσει από το 1984 και όλα αυτά τα 27 χρόνια, με όσα έχει προσφέρει, έχει καταξιωθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ολα αυτά τα χρόνια ο στοχος είναι ίδιος· να προσθέτει και να δημιουργεί νέα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή μας και να μπορεί να μετατρέπει αυτά τα επιστημονικά δεδομένα σε γνώση χρήσιμη για την τοπική μας κοινωνία».

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής κου Νίκου Παπαγιαννάκου, ο οποίος κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα, μέσα από την κρίση που βιώνει η χώρα μας και η οποία έχει επηρεάσει και τον επιστημονικό κόσμο, να «γεννηθεί» κάτι καινούριο, νέοι επιστήμονες που θα καταθέσουν το πάθος τους για την επιστήμη και θα χτίσουν κάτι νέο.

 Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Αντιπεριφερειάρχου Ανατολικής Αττικής Χρυσάνθης Κισκήρα, απηύθυνε ο Περιφερειακός Σύμβουλος  Δημοσθένης Μπαρούτας, ο οποίος τόνισε ότι «Είναι παρήγορο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάποιοι συμπολίτες μας επιστήμονες να παλεύουν για να αναδείξουν, να διατηρήσουν και να διασώσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και να στηρίξουν και με επιστημονικό τρόπο λύσεις για τα προβλήματα της  Ανατολικής Αττικής».

 

Την έναρξη των εργασιών της ΙΔ’ Επιστημονικής Συνάντησης κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος  κατέθεσε τις σκέψεις του για την επόμενη Επιστημονική Συνάντηση (15η), ποιες δυσκολίες θα έχει, ποια θα είναι τα δεδομένα – οικονομικά και κοινωνικά- εκείνων των ημερών και τόνισε ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε και κάπως να αντισταθούμε, να μην αφήσουμε την ευκαιρία της κρίσης να χαθεί, γιατί οι κρίσεις γεννούν καινούριες ιδέες, πάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον, πολύ διαφορετικό, όμως πολύ καλύτερο από το σημερινό παρόν».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Σαρωνικού  Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος  μίλησε με θερμά λόγια για τη σημαντική συμβολή και την πολύτιμη προσφορά του αρχαιολόγου Ευάγγελου Κακαβογιάννη, στην προσωπικότητα και το έργο του οποίου ήταν αφιερωμένη η ΙΔ’ Επιστημονική Συνάντηση, στο θεσμό των επιστημονικών συναντήσεων αλλά και στη Νοτιοανατολική Αττική γενικότερα και έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τον για όλα όσα έχει κάνει τόσα χρόνια. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο του σύντομου αφιερώματος στον Ευάγγελο Κακαβογιάννη μίλησε για το επιστημονικό του έργο η αρχαιολόγος Κατερίνα Πέτρου, ενώ αναγνώστηκε η εισήγηση - ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη με τίτλο «Ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης και η Λαυρεωτική», καθώς ο ίδιος δε μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω προσωπικού κωλύματος.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ανέβηκε στο βήμα ο Ευ. Κακαβογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών ΝΑ Αττικής για την απόφασή του να αφιερώσει τη ΙΔ’ Επιστημονική Συνάντηση στο πρόσωπό του. Πρόσθεσε δε ότι εκείνος δεν έκανε κάτι παραπάνω από το καθήκον του και έκλεισε τη σύντομη ομιλία του, αναφερόμενος στη μεγάλη πρόσφορά των επιστημονικών συναντήσεων, από τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια κάθε ενδιαφερόμενος έχει αντλήσει γνώση παντός είδους για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής. 

Η Επιστημονική Συνάντηση συνεχίστηκε και τις δύο επόμενες ημέρες, όπου παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε θέματα αρχαιολογικού, ιστορικού, λαογραφικού, κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος.

Την Κυριακής πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Οινοποιείο Στροφιλιά, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια διαφορετική απόδραση, μια μοναδική ξενάγηση στους χώρους παραγωγής κρασιού του Οινοποιείου, να μυηθούν στο μαγευτικό κόσμο του κρασιού και να γνωρίσουν τη διαδικασία της οινοπαραγωγής.  

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 146 guests και κανένα μέλος