Οίον Μπογιάτι - Αγιος Στέφανος

Το Χθες στο Σήμερα και στο Αύριο

 

Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, μέσα στις άλλες δραστηριότητες που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια, γύρω από τον πολιτισμο, και είναι πολλές, εξέδωσε και μια σειρά βιβλίων, που αφορούν την περιοχή, τα αρχαία της και την εξέλιξη της ιστορίας της.

Το βιβλίο “Οίον Μπογιάτι Αγιος Στέφανος - Το Χθες στο Σήμερα και στο Αύριο” είναι μία απ’ αυτές τις εκδόσεις, «προϊόν πολυετούς προσπάθειας της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου περιέχει πλούσιο ιστορικό υλικό για την περιοχή από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα», όπως σημειώνει και ο Νομάρχης Λεωνίδας Κουρής.

«Οίον» ονομαζόταν ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αγίου Στεφάνου, αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Οι ρίζες του τοπωνυμίου ανάγονται στην αρχαιότητα. Στα Ομηρικά Επη συναντάται η λέξη “όις” που σημαίνει “πρόβατο” και αργότερα στον Αθήναιο και το Σώφρονα το επίθετο “όιος” με την  έννοια του “προβάτειος”. Στο Διόδωρο το “οίον” έχει τη σημασία του χώρου-σταθμού”. Ο Αρποκρατίων, φιλόσοφος των ρωμαϊκών χρόνων ερμηνεύει την ονομασία”Οίον”, που στην αρχαιότητα σήμαινε “μόνον” ως εξής: «δια το μηδαμώς ευοίκητον έχειν, αλλά μεμονούσθαι». Ηταν δηλαδή μια περιοχή ακατοίκητη και απομονωμένη, ανεξάρτητη διοικητικά από τον ευρύτερο δήμο της Δεκέλειας.

Στην Κλασική εποχή, ένας από τους δέκα Δήμους της Αττικής ήταν το “Οίον το Δεκελεικόν”. Ανήκε στην Ιπποθοωντίδα φυλή, την όγδοη από τις δέκα φυλές των Αθηναίων, που ίδρυσε ο Κλεισθένης τον 6ο π.Χ. αιώνα τιμώντας τον ήρωα Ιπποθόωντα. Η φυλή αυτή έδωσε το 490π.Χ. στο Μιλτιάδη 1000 πολεμιστές για τη μάχη του Μαραθώνα. Η περιοχή του αρχαίου αυτού Δήμου εκτεινόταν νοτιοανατολικά της Δεκέλειας (Τατόι) και έφθανε μέχρι τις Αφίδνες (Κιουρκα) και τον σημερινό Αγιο Στέφανο.

Από το 200π.Χ. το “Οίον το Δεκελεικόν” περιήλθε στην Ατταλίδα φυλή που ιδρύθηκε τότε προς τιμήν του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου Α’ με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Μπογιάτι: Στην περίοδο μεταξύ 1350 - 1455 μ.Χ. εποχή που κυριαρχούσαν στην Αττική οι Φράγκοι, εγκαθίστανται ειρηνικά στην ευρύτερη περιοχή του Μπογιατίου, μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης, Αλβανόφωνοι εποικιστές  αγρότες-κτηνοτροφοι. Γενάρχης τους ήταν οι Μπούας, Λιόσης και Σπάτας. Οι Φράγκοι τους χρησιμοποίησαν ως εργάτες και στρατιώτες για την άμυνα της περιοχής.

 

Γλαφυρότατη η περιγραφή και σημαντικότατη η ιστορική γνώση διαβάζοντάς το.

 

 


 

 

“Τάφος αειθαλούς μνήμης και ζωής”

 

Το βιβλίο-Λεύκωμα “Τάφος αειθαλούς μνήμης και ζωής” είναι άλλη μια έκδοση της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής με ένα πλούσιο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό για την περιοχή της Ανατ. Αττικής βέβαια.

Εγινε δε, όπως αναφέρει στην εισαγωγή του, με αφορμή την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα (490π.Χ.).

Οι φωτογραφίες ξεκινούν από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού και πέραν του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αποκτούν ξεχωριστή σημασία, αφού μέσα από το υλικό αυτό αναδεικνύονται οι αλόγιστες αλλαγές που έχει υποστεί το μοναδικό αττικό τοπίο.

«Οι φωτογραφικές αυτές καταγραφές ας αποτελέσουν ένα ακόμη έναυσμα ώστε να αναστρέψουμε αυτή την πορεία με τη συντονισμένη δράση τόσο της συντεταγμένης Πολιτείας όσο και του κάθε πολίτη

ξεχωριστά», γράφει στο σημείωμά του ο νομάρχης Λεων. Κουρής.

 

 


 

 

“Αιμα στον άνεμο”

του Γιώργου Νικολαϊδη

 

Το νέο μυθιστόρημα του καταξιωμένου στο είδος του, Bουλιαγμενιώτη Γιώργου Νικολαϊδη “Αιμα στον άνεμο”, είναι ένα κοινωνικο-ερωτικό θρίλερ, όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Η επίσημη παρουσίασή του έγινε από την εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και τον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη την 29 Νεομβρίου στην ΕΕΛ.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρώην πρόδρος της εταιρίας, νομικός, ποιητής και λογοτέχνης Αυγερινός Ανδρέου.

Για το νέο μυθιστόρημα “Αίμα στον άνεμο”, μίλησε πρώτα ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Οικονομίδης και ακολούθως ο γνωστός φιλόλογος, συγγραφέας και βιβλιοκριτικός, Χρίστος Ρώμας, που καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό με την εις βάθος θεώρηση και ανάλυση του νέου πονήματος του συγγραφέα τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Κάθε νέο μυθιστόρημα του Γ. Νικολαϊδη εμπεδώνει την αρχική εντύπωση του αναγνώστη ότι ο συγγραφέας γνωρίζει να μεταπλάθει την πυρηνική ύλη του μύθου σε μια αριστουργηματική πολυεπίπεδη κοινωνική ιστορία, με χαρακτηριστικό της γνώρισμα την αληθοφάνεια”.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η πολύ γνωστή και καταξιωμένη ηθοποιός και λογοτέχνης Τιτίκα Σαριγκούλη με το δικό της μοναδικό τρόπο, καθώς και ο εξαίρετος σπουδαστής της Δραματικής Σχολής Δημήτρης Παπαηλιού.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 150 guests και κανένα μέλος